A hétvégén a lipicai ménes szilvásváradi fellegvárában került sor a Kárpát-medencei lovasokat felvonultató amatőr versenysorozat fináléjára, a 16. Nemzeti Vágtára, amelynek vasárnapi döntője Kecskemét sikerét hozta, mivel a 23 esztendős Tóth Tamara győzött Galaxy nyergében.

Illusztris körülmények között a csordultig megtelt Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezték a Nemzeti Vágta döntőjének küzdelmeit, a magyar hagyományokra épülő lovasversenynek az elmúlt másfél évtizedben a budapesti Hősök tere adott otthont.

Hatalmas küzdelmet hozott a mintegy 1600 méteres Nemzeti Vágta döntője, amelyet a helyszínen több ezren izgulhattak végig. A vágtán csak olyan lovasok vehetnek részt, akik korábban nyeretlenek maradtak a budapesti Kincsem Parkban, továbbá kizárólag magyar tenyésztésű lovak nevezését fogadják el. A hat és fél körös viadalt végül az előfutamban is a legjobb időt „vágtázó” Tóth Tamara magabiztos, másfél másodperces előnnyel nyerte meg, Ácsteszér és Adorján lovasát megelőzve, így a főfavoritként kikiáltott 23 éves zsoké vitte haza az ötmillió forintos fődíjat, továbbá a kecskeméti versenyző emelhette magasba a viadal vándordíját, a 1848-as huszárszablyát és a Herendi Hadik huszár szobrot.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Nemzeti Sport sales igazgatója, Molnár Irina által kisorsolt Galaxy pályafutása negyedik vágtagyőzelmét aratta, így a lovat idén is letakarták a győzelmi takaróval. Az előző évben a nyolcesztendős sárga magyar félvérrel Németh János diadalmaskodott, Őcsény színeiben.

A kishuszárok vágtáját Rozs Anna Júlia nyerte meg, Nárcisz nyergében. A fogatvágtán az immár ötszörös vágtagyőztes és címvédő Tieger Endre és a Dombóvár-Sütvényesi ménes nagy fölénnyel bizonyult a leggyorsabbnak. A jótékonysági sztárfutamban a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Krajnyik-Balogh Gábor ért célba elsőként, nyereményét pedig az idei esztendőben is az őrbottyáni Bottyán Equus Lómenhely számára ajánlotta fel.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is rendeztek nemzetközi futamot, a meghívásos alapú megméretést a Bahreini Királyság lovasa, Mahmud Mohamed Jar Mohamed Raed nyert meg, Siglavy Capriola nyergében. A távlovagló a győzelmét követően adott helyszíni interjúban elmondta, korábban még nem járt Magyarországon, valamint hozzátette, hogy nagyon élvezte a lipicai lovon való száguldást.

Az eredményhirdetésen a sepsiszentgyörgyi Tamás Csabát is díjazták, aki a középdöntő futamában aratott győzelme ellenére lova épségének megőrzése miatt visszalépett a döntőtől, így szerencsés vesztesként a későbbi harmadik helyezett Zboray Viktória is lehetőséget kapott, Adorján színeiben.

Változatos programokkal fogadták a nagyközönséget a Közép-Kelet Európa legnagyobb amatőr lovas versenysorozatának szervezői, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan a lovasokat nevező települések ezúttal is felsorakoztak a Vágta Korzón.

A vágta továbbra is óriási népszerűségnek örvend, hiszen az elővágtákon közel 90 település lovasa indult.

Bátran kimondhatjuk, hogy az első ízben Szilvásváradon tartott 16. Nemzeti Vágta tökéletes főpróbának bizonyult a jövő szeptemberi, jubileumi 40. kettesfogathajtó-világbajnokság előtt, amelyen a vasárnap véget érő franciaországi vb-n aratott sikereinek köszönhetően Hölle Martin, továbbá az Osztertág Kristóffal és ifj. Fekete Györggyel kiegészülő magyar csapat címvédőként ülhet majd nyeregbe.

A verseny szervezői az amatőr lovasok nagy örömére Közép-Európa egyik legmodernebb lovas létesítményében bejelentették, hogy jövőre is folytatódik a vágta. A következő évi helyszín kiléte egyelőre még kérdéses.

16. NEMZETI VÁGTA (Szilvásvárad)
1. Kecskemét (győztes lovas, ló: Tóth Tamara, Galaxy) 147.08 másodperc,
2. Ácsteszér (Vörös Tamara, Marina) 148.58 mp
3. Adorján (Zboray Viktória, Licino London) 150.39 mP

(Nemzeti Sport)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.