Megsértődött párttársaira Titus Corlățean volt külügyminiszter, amiért nem tartják elég fontosnak a törvénykezdeményezését, mellyel június 4-ét Trianon napjává nyilvánítaná. Pedig akár örülhetne is annak, hogy a kezdeményezés egy lépéssel közelebb került az elfogadáshoz.

Miután két napon belül lejár a tervezet vitájára megszabott határidő, és a szenátus addig már nem ül össze, ma lett volna az utolsó nap, amikor Corlățean a pulpitosról elmondhatta volna, miért fontos méltó módon ünnepelni Romániában Trianont. A honatyák azonban nem voltak kíváncsiak rá, nem vettek részt az ülésen, a szenátus a létszámhiány miatt döntésképtelenné vált, így a tervezetet „csak” hallgatólagosan nyilváníthatják elfogadottnak. Corlățean még a a PSD-ből való kilépését is kilátásba helyezte, mert kollégái többször elhalasztották a vitát, majd megfogalmazása szerint szándékosan bojkottálták az utolsó lehetőséget a vitára.

Az RMDSZ sem örül, hogy a szenátus vita nélkül továbbengedte a javaslatot, de nem ugyanazon okból, mint Titus Corlățean, hanem azért, mert a Trianon-napról szóló tervezet nem segíti elő a jó kisebbség-többség viszonyt Romániában, elfogadása felelőtlenség lenne a román többség részéről.

Következő lépésként a tervezet a képviselőház elé kerül, és ha elfogadják, akkor ünnepé nyilvánítják Trianon napját. Ez azzal járna, hogy a magyarok gyásznapjának számító június 4-én országszerte ünnepségeket, kulturális és oktatási rendezvényeket szerveznének, a köztereken kitűznék Románia zászlaját, a román közmédia pedig kiemelten foglalkozna az eseményekkel.

(Főtér)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.