Először fordult elő, hogy a Twitter azt jelezte: Donald Trump amerikai elnök bejegyzése pontatlan. Trump erre azzal vádolta meg az internetes közösségi felület üzemeltetőjét, hogy beavatkozik az idei elnökválasztásba.

A kaliforniai központú közösségi média kedden éjjel írta, hogy Donald Trump két bejegyzése sem felel meg a valóságnak. Az elnök mindkét vitatott bejegyzést a novemberi elnökválasztásnak szentelte, s azt írta, hogy a levélben történő szavazás a választások elcsalásához vezethet, sőt az egyik bejegyzésben egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.

A Twitter kapcsolódó linkekben jelezte, hogy az állítások hamisak, s az ellenőrzésükre sürgette a felhasználókat. A linkek megnyitásával az olvasó részben a liberális CNN hírtelevízió egyik riportját találta, amely arról szólt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, részben pedig a Twitter rövid jelzéseit a pontatlanságokról. A médiavállalat figyelmeztető bejegyzése alig volt észlelhető, aztán Trump törölte is, de a politikával foglalkozó elemzők azonnal felfigyeltek rá.

A Twitter vezetését ugyanis éveken keresztül éles bírálattal illették az amerikai elnök bejegyzéseinek tartalma vagy stílusa miatt. A cég azonban mindig azzal vágott vissza a kritikákra, hogy Trump nem sértette meg a szolgáltató szabályzatát.

Trump egy válaszbejegyzésben azzal vádolta meg a Jack Dorsey vezette médiavállalatot, hogy beavatkozik a 2020-as elnökválasztási folyamatba. Azt mondják, hogy az én kijelentésem a levélben történő szavazásról, amely tömeges korrupcióhoz és csaláshoz vezet majd, nem pontos, és ezt a hamis híreket közlő CNN és az Amazon Washington Postjának tényellenőrzésére alapozzák – írta az elnök, utalva egyben arra is, hogy a The Washington Post tulajdonosa az Amazon internetes kereskedő céget irányító nagyvállalkozó.

Az elnök egy újabb rövid bejegyzésben még hozzáfűzte, hogy a Twitter teljesen megfojtja a szólásszabadságot, és ezt ő elnökként nem fogja megengedni.

Cenzúráz a Twitter?

Elveszi a Twitter azoktól a felhasználóitól a fiók hitelességének igazolására szolgáló szimbólumot, akik olyan tartalmakat tettek közzé a mikroblogon, amelyek szembemennek a liberális fősodor által sulykolt és elfogadhatónak tartott nézetekkel – írja az amerikai Breitbart jobboldali portál. A lap egymástól teljesen független amerikai újságíróknak a bejegyzésére hivatkozva azt írja: mindössze néhány órával azután fosztották meg a médiamunkásokat a jelvénytől, hogy az Obama-adminisztráció számára kényes tartalmakat tettek közzé. A hiteltelenített fiókok mindegyike a korábbi demokrata elnöknek a kormányzati felügyeleti hatáskörrel való visszaéléséről számolt be.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.