Donald Trump amerikai elnök a hétfői sajtókonferenciáján felvetette Washington és Peking gazdasági kapcsolatainak esetleges szétcsatolását.

Szeptember első hétfője az Egyesült Államokban minden évben a munka ünnepe, fizetett szabadsággal járó nemzeti ünnep. Ezért is keltett meglepetést Washingtonban Trump váratlan sajtótájékoztatója a Fehér Házban.

Az amerikai elnök viszonylag hosszasan foglalkozott Kínával.

Közérdekű hirdetés

„Dollármilliárdokat veszítünk, és ha nem üzletelnénk velük (a kínaiakkal), akkor nem veszítenénk dollármilliárdokat. Ezt hívják szétkapcsolásnak, kezdjenek csak el gondolkodni erről” – fogalmazott Trump.

Közölte: mindent megtesz azért, hogy a Kínába kiszervezett munkahelyeket visszavigye az Egyesült Államokba.

Ígéretet tett arra, hogy megtiltja a szövetségi kormányzat szerződéskötéseit olyan amerikai vállalatokkal, amelyek kiszervezik, vagy már ki is szervezték a munkahelyeiket Kínába. Adók kivetését helyezte kilátásba azon amerikai cégek számára, amelyek, úgy fogalmazott, cserben hagyják Amerikát, és Kínában vagy másutt hoznak létre állásokat.

„Amerikát ismét a világ gyártási szuperhatalmává tesszük, és egyszer s mindenkorra véget vetünk annak, hogy Kínára támaszkodjunk.

Akár a kapcsolatok szétkapcsolásával, akár masszív adók kivetésével

történik ez, amit már korábban is megtettünk, de véget fogunk vetni a Kínára támaszkodásnak” – hangsúlyozta Trump.

Kijelentette, hogy demokrata párti kihívója, Joe Biden elnökjelölt puha Kínával szemben.

„Ha Biden győz, Kína győzedelmeskedik, mert Kínáé lesz ez az ország” – hangoztatta.

Az elnök bírálta Kamala Harris demokrata párti alelnökjelöltet is, mert szerinte átpolitizálja a járványellenes harcot. „Felelőtlen vakcinaellenes retorikát” vetett Harris szemére. A politikusnő ugyanis vasárnap egy televíziós interjúban azt fejtegette, hogy nem bízik annak a vakcinának a hatékonyságában, amelyet még a novemberi elnökválasztás előtt fejlesztenek ki, mert szerinte nem a tudósok mondják majd ki az utolsó szót a forgalmazás ügyében.

Elemzők már Harris interjúja után emlékeztettek Anthony Faucinak, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatójának, a Fehér Ház tanácsadói csoportja egyik tagjának múlt héten tett nyilatkozatára, amelyben hangsúlyozta, hogy a kutatókra nem nehezedik politikai nyomás senki részéről.

Újságírói kérdésre válaszolva Trump kitért az Északi Áramlat 2 földgázvezetékre is. Úgy vélekedett, hogy Németországnak fel kellene mondania a gázvezetékre vonatkozó szerződést Oroszországgal.

„Németország nagyon meggyengült helyzetben van energetikai szempontból. Nagyon rossz helyzetbe manőverezték magukat” – fogalmazott. Ugyanakkor megjegyezte: lehet, hogy Berlin nem is lesz képes kihátrálni az Északi Áramlat 2 projektjéből.

Angela Merkel szóvivője hétfőn jelezte: a német kancellár elképzelhetőnek tartja, hogy leállíttatják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat 2 vezeték építését, válaszul Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére.

fotó: MTI/EPA/UPI pool/Kevin Dietsch

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.