Éles lövedékkel megsebesítettek Hongkongban egy tüntetőt a rendőrök a keddi demonstráción – jelentette a South China Morning Post.

Veszélyben az újságírók

A Radio Television Hong Kong közszolgálati műsorszolgáltató visszavonta helyszíni tudósítóit, miután az egyik újságíró szeme megsérült, egy másikra pedig fegyvert fogtak. (BBC)

A hírek szerint a férfi a mellkasán sebesült meg. A helyszínen a mentősök ellátták, később kórházba szállították és megműtötték. A 18 éves férfi stabil állapotban van.

A BBC a hongkongi hatóságokra hivatkozva 51 sérültről ír, akik közül ketten kritikus állapotban vannak, ketten pedig súlyosan megsérültek.

Több helyszínen heves összecsapások voltak a tüntetők és a rohamrendőrök között. Számos esetben vetettek be könnygázt, gumilövedékeket és vízágyút a demonstrálók ellen, több tüntető megsebesült. Az újság közlése szerint a rendőrök legalább öt lövést adtak le, miután a tüntetők rájuk támadtak.

A hongkongi rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők több helyen Molotov-koktélokat és más tárgyakat hajigáltak, illetve botokkal és esernyőkkel, helyenként maró hatású folyadékkal támadtak a rendőrökre.

Több ezren tüntettek Hongkongban a kínai nemzeti ünnepen

Fekete ruhába öltözött tüntetők vonultak utcára kedden Hongkong központjában, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól (KKP), hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”.

A közúti forgalom több helyen teljesen leállt, miután a demonstrálók szemetes kukákból és vaskorlátokból blokádokat hoztak létre. Csaknem 30 bevásárlóközpont, több kisebb bolt, valamint játszóterek és könyvtárak is zárva maradtak kedden.

Október 1. a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója, amelynek alkalmából Pekingben nagyszabású katonai parádét tartottak. Az évfordulón Hongkongban több ezren vonultak az utcákra, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”.

(Magyar Nemzet / MTI / BBC)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.