A LEENDŐ ELNÖK SZAKÍTANA JEAN-CLAUDE JUNCKER ERŐSZAKOS POLITIKÁJÁVAL

Visszafogottságra intett Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Egy interjúban a német politikus elmondta, a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy az unióban nem fogadják el őket teljesen. Mindez jó hír a magyar kormánykoalíciónak, a Fidesz—KDNP tizenhárom képviselője támogatta Von der Leyen megválasztását. Az ellenzékből viszont a nyilatkozat miatt már kritika érte az új vezetőt.

Alig rajtolt el, máris ellentmondások feszítik a magyar ellenzéki pártok strasbourgi együttműködését. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a májusi EP-választásokat követően, Cseh Katalin momentumos képviselővel közösen hirdette meg a Mi Európánk Kerekasztal kezdeményezést. Szerdán időközben lezajlott az „ellenzéki kerekasztal”, a beszélgetés tartalmáról azonban kevés információ látott napvilágot.

Ujhelyi közleményében úgy fogalmazott: számos ügyben előreléptek, s a jövőben rendszeresítik a találkozókat. A részletekre azonban nem tért ki, ezért tegnap telefonon kerestük meg az MSZP-s EP-képviselőt. Ujhelyi leszögezte: a nyilvánossággal egyelőre nem osztanak meg részleteket. – Nem azért, mert nincs miről beszámolnunk – válaszolta, majd hozzátette: a kerekasztallal egy szakmai fórumot hoztak létre, azt nem akarják kommunikációs célokra felhasználni. A politikus arról azonban nem osztott meg részleteket, hogy pontosan milyen szakpolitikai ügyeket tárgyaltak.

Ursula von der Leyen nem tartja jó iránynak, hogy ennyire elmélyültek a konfliktusok az unióban
Fotó: Reuters

Azt is megkérdeztük a képviselőtől, hogy társaságuk az Európai Parlamentben többséghez jutott Európai Néppárt, a frissen megszavazott Európai Bizottsági elnök, Ursula von der Leyen, esetleg a Fidesz ellenzékeként határozza-e meg magát? – Az Európa-ellenes erők ellenzéke vagyunk, amihez a Fidesz is tartozik – válaszolta Ujhelyi.

Máshogyan emlékszik a történtekre a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton. – Ha egy találkozón ott ül az összes magyar ellenzéki párt, nyilván nem Von der Leyen ellenzékeként határozzák meg magukat – mondta a képviselő. Gyöngyösi elmondta, szerinte a kerekasztal feladata, hogy egyes „összmagyar kérdésekben”, mint kisebbségvédelmi ügyekben, autonómiakérdésekben, közös magyar álláspontot dolgozzanak ki. A jobbikos képviselő ezért a Fideszt is meghívná a találkozókra. Ujhelyi állításával szemben Gyöngyösi azt is közölte: rendszeres találkozókról nem állapodtak meg, a jövőben ad hoc jelleggel fognak összeülni.

A német politikus láthatóan nem Jean-Claude Juncker erőszakos politizálását folytatja majd
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Miközben az ellenzék uniós szinten is összefogással küzd, a kormánypárt sikerrel zárja a hetet. Több német lap egyszerre publikált interjút Ursula von der Leyennel, amiből kiderül, szakít elődje, Jean-Claude Juncker erőszakos politikájával. A német politikus elmondta: a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, nem fogadják el őket teljesen. – Ha ilyen kiélezett vitákat folytatunk, akkor az azzal fenyeget, hogy egész népek és országok gondolják majd azt, hogy mindannyiukat kifogásoljuk, amikor konkrét hiányosságokat teszünk szóvá – mondta Von der Leyen. A leendő elnök a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete, illetve az olasz államháztartás ügyében is visszafogottságra intett. – Mindannyiunknak meg kell tanulni, hogy mindig teljes jogállamiságra kell törekedni, de senki sem tökéletes – tette hozzá.

Ursula Von der Leyen nyilatkozata igazolja a magyar kormánykoalíció politikáját, a Fidesz–KDNP tizenhárom európai parlamenti képviselője támogatta a jelöltet, az ellenzék azonban most idegesen reagált a német politikus szavaira. Ujhelyi István közleményében úgy fogalmazott: Von der Leyen „vagy nincs képben az unió ezen szegletében zajló folyamatokkal, vagy besétált az orbáni agymosó rendszer csapdájába.

Forrás: magyarnemzet.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.