A Budapestet Kolozsvárral, Debrecent Kolozsvárral és Marosvásárhellyel összekötő járatokat indító légitársaság tevékenysége találkozik a kormány törekvésével, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást az anyaország és Erdély között – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a járatbejelentő sajtótájékoztatón. Jelezte egyúttal: a magyar kormány elkötelezett az Erdélybe irányuló járatok fejlesztése mellett, ezért ezeket az EU által elérhetővé tett forrásokból támogatja a debreceni reptér üzemeltető cégén, a Debrecen International Airport Kft.-n keresztül.

A budapesti kormány fontos törekvése, hogy a Kárpát-medence nagyvárosai repülőgéppel is elérhetőek legyenek Magyarországról – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a debreceni repülőtéren, az Aeroexpress regionális légitársaság járatbejelentő sajtótájékoztatóján. Magyar Levente azt mondta,

a Budapestet Kolozsvárral, Debrecent Kolozsvárral és Marosvásárhellyel összekötő járatokat indító légitársaság tevékenysége találkozik a kormány törekvésével, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást az anyaország és Erdély között.

Közérdekű hirdetés

A miniszterhelyettes elmondta, a magyar kormány elkötelezett az Erdélybe irányuló járatok fejlesztése mellett, ezért ezeket az EU által elérhetővé tett forrásokból támogatja a debreceni reptér üzemeltető cégén, a Debrecen International Airport Kft.-n keresztül. A politikus emlékeztetett rá, hogy a magyar állam az év elején átvette a debreceni repülőtér többségi tulajdonát, és az a célja, hogy a 21. század követelményeinek megfelelő, modern, nagykapacitású repülőtere legyen a régiónak.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/kronika_2022/10_szeptember/b_aeroexpress-regional01.jpg
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Magyar Levente miniszterhelyettes, Péter Ferenc tanácselnök és Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress ügyvezetője az ünnepi torta felszelésén • Fotó: Rostás Szabolcs(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/gazdasag/ujabb-legi-kapocs-erdely-es-az-anyaorszag-kozott-n-jo-lehetoseget-jelentenek-az-aeroexpress-regionalis-tarsasag-jaratai)

A járatindítás alkalmából Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere és Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is arról a lehetőségről beszélt, amelyet a regionális repülőjáratok jelenthetnek a térség üzleti életének és turizmusának fejlesztésében. Széles Diána szerint

a Debrecen–Hajdúszoboszló–Hortobágy–Tisza-tó turisztikai térség vonzó lehet az Erdélyből érkezőknek, míg Péter Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy Maros megye az ötödik leglátogatottabb régió Romániában, Szováta pedig a magyar turisták egyik kedvelt célpontja.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök két szempontból is jó lehetőségnek nevezte a Vásárhely–Debrecen-járat beindítását.

Egyrészt ellátogathatnak a régióba az Erdélyt, Székelyföldet szerető anyaországiak, másrészt az itt élők számára is könnyebb a cívis városba utazni. Maros megye önkormányzata bármilyen segítséget kész megadni az Aeroexpress légitársaságnak a piacon való megmaradáshoz, az Erdélyi járatok működtetéséhez – jelezte egyúttal a székelyföldi politikus.

Somogyi-Tóth Dániel, a regionális járatokat működtető Aeroexpress Kft. ügyvezetője azt mondta, a magyar légiközlekedés az utóbbi tíz évben sokat fejlődött, százával közlekednek magyar lajstromú gépek Európában, de kevesebb figyelem jutott a regionális közlekedésre. Ezt az űrt hivatott pótolni az Aeroexpress Regional, amelynek résztulajdonosa a száz százalékban magyar tulajdonú BASe Airlines Zrt., és két magyar magánszemély. Emlékeztetett, a BASe 31 éve van jelen a piacon és Európán belül jelentős tapasztalatokat szerzett a regionális repülésben. Közölte, a járatok indításának hosszú távú célja, hogy a Kárpát-medence minden nagyvárosa elérhetővé váljon légi úton.

Amint arról korábban beszámoltunk, Budapestet Kolozsvárral, valamint Debrecent Marosvásárhellyel és a kincses várossal összekötő járatot indított szeptember 5-étől heti háromszor két hónap erejéig az Aeroexpress Regional magyar légitársaság. A járatok hétfőn, szerdán és pénteken indulnak a Budapest–Kolozsvár–Debrecen–Marosvásárhely–Debrecen–Kolozsvár–Budapest-útvonalon, tehát speciális, „dupla W” útvonalat végigrepülve szolgálják ki egyszerre több város utasforgalmát. A két hónapos bevezető időszak alatt felmérik az utazók visszajelzéseit; a társaság azt nem közölte, hogy október 28. után mit tervez.

A jegyárak irányonként 40 és 90 euró között mozognak és külön érdekesség, hogy a Budapestet Kolozsvárral összekötő járatok menetrendje egy munkanap alatt oda-vissza teljesíthető utazásokat tesz lehetővé, amely az üzleti utasok számára különlegesen értékes alternatívát jelent. A légitársaság jelenleg három, egyenként harminc ember szállítására alkalmas Embraer 120 ER turboprop utasszállító géppel rendelkezik.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.