Az olasz hatóságok három napja várakoztatják az olaszországi felségvizek határán a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) Golfo Azzurro nevű mentőhajóját, amely csak azután kapott engedélyt a kikötésre, hogy aláírta a római kormány magatartási kódexét.

A Proactiva Open Arms hajója vasárnap óta nem léphetett olasz vizekre. A kikötést a máltai hatóságok is megtagadták. Az NGO-hajó ezért az utóbbi három napban Olaszország és Málta felségvizei között cirkált.

A nem kormányzati szervezet július végén jelezte, hogy kész csatlakozni a római kormány magatartási kódexéhez, amely a földközi-tengeri mentést szabályozza, ennek aláírását azonban elhalasztotta. A Proactiva Open Arms képviselői végül kedden aláírták az intézkedéscsomagot a római belügyminisztériumban.

Ezt követően az olasz hatóságok megadták a kikötési engedélyt a hajónak, amely műszaki meghibásodásra hivatkozva kért belépési engedélyt. Olasz hírügynökségi jelentések szerint azonban a hajó azóta sem lépett olasz vizekre.

A Golfo Azzurro három férfit vett fedélzetére vasárnap a Máltához tartozó úgynevezett Sar-tengeri zónában, ahol a mentési műveletek folynak. Sem a szervezet, sem a hatóságok nem közölték, hogy kikről van szó. Az olasz hatóságok Máltát tartották illetékesnek a hajó befogadására, a szigetország azonban 2013 óta nem engedi kikötni partjain a migránsokat szállító hajókat.

A szervezet által közölt videófelvétel szerint a Proactiva egy másik mentőhajójára a líbiai parti őrség tüzet nyitott nemzetközi vizeken. Riccardo Gatti a Proactiva Open Arms szóvivője elmondta, hogy a líbiai parti őrség azzal vádolta őket, hogy a szervezet együttműködik az embercsempészekkel. Catherine Ray, az EU külügyi és biztonságpolitikai szóvivője kedden elítélte a líbiai parti őrség erőszakos fellépését. A Barcellonában 2015-ben alapított Proactiva Open Arms kimondottan a földközi-tengeren Európa felé indulók mentésére alakult meg.

A földközi-tengeri NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokat vizsgáló szicíliai Trapani ügyészsége nyomozást indított Mussie Zerai Olaszországban szolgáló eritreai katolikus pappal szemben. Hatósági információk szerint a pap a líbiai partokról induló honfitársaitól mobiltelefonon helymeghatározási adatokat kapott, majd ezeket az NGO-mentőhajóknak továbbította, hogy tudják, pontosan hol találhatják meg a migránscopoortokat.

A 2015-ben Nobel-békedíjra jelölt Mussie Zerai, az afrikai térségek fejlesztésén dolgozó Habeshia szervezet alapítója elutasította és rágalomnak nevezte a vele szemben felmerült gyanúkat.

Közben kölcsönös vádakkal és fenyegetésekkel napok óta eldurvult vita zajlik a migrációról és a migránsok olaszországi befogadásáról Roberto Saviano nápolyi író és Matteo Salvini az Északi Liga ellenzéki párt vezetője között.

Roberto Saviano és Matteo Salvini közösségi oldalaikon közölt bejegyzésekkel és videóüzenetekkel támadja egymást .

A nápolyi író védelmébe vette az olasz kormány úgynevezett magatartási kódexét elutasító nem kormányzati szervezeteket . Matteo Salvini erre úgy reagált, hogy a könyveivel meggazdagodott és ezért többnyire külföldön élő Roberto Saviano örül annak, hogy 600 ezer migráns érkezett az utóbbi években Olaszországban és az ország biztonságát veszélyeztetik.

Roberto Saviano „visszataszítónak és nevetségesnek” nevezte Salvini kijelentéseit. Videófelvételen kijelentette, hogy az Északi Liga vezetője tanulatlan, beszélni sem tudó politikus, akinek semmilyen programja nincsen, és nem tesz mást, mint „a rasszista csőcseléket” vonzza magához. Saviano kijelentette, azon kell dolgozni, hogy Matteo Salvini az Északi Ligára szavazóinak támogatásával ne kerüljön kormányra.

Matteo Salvini úgy reagált, hogy amint a jövő évi parlamenti választásokon az Északi Liga kormányra jut, először leállítja a migránsok „invázióját” majd megfosztja Roberto Savianót az állami testőri védelemtől, ami az író esetében életveszélyt jelenthet.

Roberto Saviano a 2006-ban megjelent Gomorra című könyvével vált ismertté. A mű a nápolyi camorra bűnszervezete tevékenységének részleteit fedi fel, ezért az író azóta szünet nélküli rendőri védelem alatt él.

Forrás: magyaridok.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.