Nyolc év után ismét megnyitotta a kapuit a látogatók előtt a gyergyószárhegyi Lázár-kastély. Korábban a Gyergyószékre érkező turisták kedvelt célpontja volt, a cél hogy újra azzá váljon.

A kastély kapuja 2014-ben „záródott be”. Hosszú ideig perek tárgyát képezte a tulajdonjog kérdése, a visszaszolgáltatás után pedig újabb per zajlott a tulajdonosok között. Az ezzel kapcsolatos jogerős döntés 2018-ban született meg, melyet követett annak végrehajtása, és a tulajdonba helyezés.

„Jelenleg a Lázár-kastély tulajdonosai a Dél-Amerikában élő Berczely család négy tagja, valamint jómagam, mindannyian egyenlő résztulajdonban” – ismertette érdeklődésünkre válaszolva a gyergyószárhegyi Vormair Tivadar. Elmondta,

Közérdekű hirdetés

létrehoztak egy egyesületet, amelynek fő célja a kastély működtetése, turisztikai látványosságként való hasznosítása.

A kastély megnyitása most vált lehetségessé, miután befejeződtek az adminisztratív folyamatok és egyéb előkészületek.

„Igyekeztünk minden tőlünk telhetőt megtenni annak érdekében, hogy a kastély állapota ne romoljon a bezárási időszak alatt, természetesen a megfelelő, legális keretek között. Többek között kicseréltük a törött ablakokat és néhány törött cserepet az épületeken, valamint az udvar rendszeres karbantartása is szükséges volt” – közölte Vormair.

A 15. században épült, és a 16-17. században reneszánsz stílusban többször átépített kastélyban nem csupán az építészeti értékek tekinthetők meg. Jelenleg a Gyergyói Fotóklub Jel-képek címet viselő kiállítása látható itt, valamint a Maros Művészegyüttes tárlata, ahol többek között székely, erdélyi, román illetve szász népviseletekkel találkozhatnak a látogatók, a lovagteremben pedig dr. Munzlinger Attila fotóiból is látható néhány. A turistákat egy szakképzett idegenvezető várja, aki ismerteti a kastély történetét, és igény szerint körbe is vezeti a vár falain belül – tudtuk meg Vormair Tivadartól.

A tulajdonosok azt szeretnék, hogy a kastély rendeltetése ne változzon, vagyis az épület helyet adjon különböző művészeti, kulturális kiállításoknak, rendezvényeknek továbbra is.

Az augusztus 4-7. között sorra kerülő Egyfeszt összművészeti fesztivál során a szárhegyi Lázár-kastély is otthont ad különböző programoknak.

A kastély résztulajdonosa még hozzátette, hosszútávú terveik között szerepel még a vár restaurálása és különböző állagmegőrzési munkálatok elvégzése. A műemlék-létesítmény Facebook-oldalán megtalálhatók nyitvatartási időpontok, valamint más információk is, amelyek a látogatók számára hasznosak lehetnek.

Fényképek: Csavar Attila / Székelyhon

(Székelyhon)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.