Elkezdték az újabb román keresztek kihelyezését szombaton az úzvölgyi katonatemetőben a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet hívei – közölte a Székelyhon hírportál.

Mihai Tirnoveanu és társai helyi idő szerint 14 óra körül buszokkal érkeztek meg a Hargita és Bákó megye határán található úzvölgyi katonatemetőhöz – írta helyszíni beszámolójában a székelyföldi hírportál.

A 100–150 résztvevő 150 fakeresztet hozott magával, és a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyére állítják fel ezeket. Először kimérték a „román parcellát”, majd nagy teljesítményű fúróval és ásókkal elkezdték kiásni a gödröket.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq
https://cdn.magyarnemzet.hu/2023/07/pbzSVdePYHNCuaaSBqEQhU_H5JNXzSKq81MuEPY_59Y/fit/1200/798/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NiYjBjODIyNWI4MjQ3ZGU4NWU4NjNjYmUyZjY0ZWJm.jpg
Fotó: Maszol/Beliczay László

– Arra kértem a csendőröket, álljanak őrt. Szerintem legálisak a keresztek, bizonyítsák be, hogy nem azok – fogalmazott Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja elnöke. Szerinte továbbá nem neki kell igazolnia a törvényességet, hanem annak, aki szerint azok törvénytelenek. Beszédében hozzátette:

aki ezekhez a keresztekhez nyúl, börtönt kockáztat.

A román csendőrség és rendőrség nagy erőkkel van jelen a helyszínen, de nem avatkozik közbe – írta a hírportál.

Marian Stan csendőrkapitány, a Hargita megyei csendőrség szóvivője a Maszolnak elmondta: a csendőrök azért vannak a helyszínen, hogy biztosítsák „a rendet” és a résztvevők testi épségét.

Ha történik valami törvényellenes, akkor azt utólag kivizsgáljuk és a felelősöket megbüntetjük

– jelentette ki.

Maria Plumbu, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a hírportálnak azt mondta: a rendőrök csupán a csendőrök munkáját segítik, az események az utóbbiak hatáskörébe tartoznak.

A Székelyhon szerint a Nemzet Útja aktivistáival egy ortodox pap is van, aki a helyet és a meglévő, Csíkszentmárton község által állított kereszteket is megáldotta.

„Nem helyes az, hogy itt minden magyarul legyen, nem ezért haltak meg a román hősök. Meg kell érteni, hogy a románok szenvedéseire is emlékezni akarunk, ezért kell ide nekünk egy parcella” – fogalmazott a pópa.

A résztvevők három román zászlót is kifüggesztettek a temető kapujára. Később egy nagyobb, öt-hat méteres fakeresztet is a helyszínre vittek, azt is fel akarják állítani.

A kapura a helyszíni felvételek szerint kifüggesztették a székelyföldi község pénteki önkormányzati döntését a területén található temetők szabályzatáról és a megszegéséért kiróható bírságokról, de a román aktivistákat ez nem gátolta az akcióban. A Hargita megyei önkormányzat közlése szerint a bírság felső határa 2500 lej (194 ezer forint).

https://cdn.magyarnemzet.hu/2023/07/_B0H3B3Z4sBl3dEQ92R96iI6E743yBWtgu8wie54Yqo/fit/1200/798/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I3Y2RkOWM4Y2Q0NzQ3MjI4NDBmMWVhZTNmMGIwNmI2.jpg
Fotó: Maszol/Beliczay László

Borboly Csaba tanácselnök közölte, hogy ügyészségi feljelentést tett Mihai Tirnoveanu ellen uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt. A csíkszeredai bírósági ügyészséghez címzett feljelentést közösségi oldalán is megosztotta, ebben Tirnoveanu pénteki Facebook-bejelentésére hivatkozik, melyben a keresztállításon való részvételre, az akció finanszírozására szólította híveit.

A helyszínre érkezve Borboly Csaba Facebook-videójában elmondta, először nem akarták beengedni a csendőrök a temetőbe.

Szörnyű volt! Úgy szóltak a dRuZsbák, mintha vágnák az erdőt. Fetrengő emberek, evészet, ivászat, öröm. Milyen tisztelet ez a hősöknek?

– tette fel a kérdést.

„Az úzvölgyi temetőt ma átalakított egy építőteleppé” – szögezte le. Majd arra emlékeztetett, hogy „a magyaroknak a jogaikkal is élniük kell”, különben „visszafoglalják” azokat.

Ma súlyos bűncselekményt követtek el a temetőnél. Vajon a fúrógépeikkel kinek a koponyáját fúrták keresztül?

– kérdezte.

Elmondta, hogy kérte korábban a csendőrséget, hogy ez ne történhessen meg, és reméli, hogy az elkövetők elnyerik a büntetésüket, mert a román állampolgárok igenis megszegték a törvényeket.

A tanácselnök felesége a videó alatt könnyeivel küszködött a temetőben látottak miatt. Mint hozzátette: „Ezt az illegalitást, ha kell, egyedül állítom meg, kivágom a fakereszteket, és az nem lesz illegális, szemben az ő tettükkel”.

„De sajnos nem ilyen országban élünk, itt a magyaroknak egy fegyvere van, mégpedig az, hogy a törvényeket mi betartjuk, és nem vesszük a magunk kezébe az igazságot” – fogalmazott a politikus felesége.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy miután bejutottak a temetőbe, feleségével imádkozni kezdtek a magyar katonák tiszteletére, az ott lévő románok üvöltése közepette.

Majd felszólította a követőit és valamennyi politikust arra, hogy ne tétovázzanak, és tegyenek valamit Úzvölgyéért.

Hozzátette: az elhelyezett fadeszkákat mihamarabb ki kell szedni, ugyanis minél később lesz kiszedve, annál nagyobb lesz a seb, annál nehezebb lesz a megbékélés és a közös jövőn dolgozni.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere az MTI-nek pénteken elmondta:

a község lakói nem mennek szombaton Úzvölgyébe, nem reagálnak a provokációra.

– Bízunk a román igazságszolgáltatásban, és abban, hogy a csendőrség, rendőrség teszi a dolgát – jelentette ki.

A helyi és megyei vezetés korábban nyomatékosította, hogy csak azokat a rendezvényeket támogatják Úzvölgyében, amelyeken a hősök emléke előtt tisztelegnek, és tiszteletben tartják áldozatukat.

A Hargita és Bákó megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett település sírkertjéből 2023. június 29-ére virradóra távolították el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre Dormánfalva polgármesteri hivatalát.

A moldvai város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben.

Korábban a temetőt a székelyföldi község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. A sírkertben nagy számban az osztrák–magyar hadsereg itt elesett katonái, de német és orosz bakák is nyugszanak.

2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akiknek a neve felolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Elkezdték az újabb román keresztek kihelyezését az úzvölgyi katonatemetőben a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet hívei, 2023. július 8-án (Fotó: Maszol/Beliczay László)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.