Vadas ebéd a Szent Imre templomnál

A múlt vasárnap a Szent Imre templom dísztermében vadas ebédre került sor, amelyen szép számmal vettek részt, több mint hetvenen a vadhúsból készült étkeket kedvelő vendégek közül.

Az ebéd kellemes hangulatban, szépen kidiszített teremben zajlott. Az eddig megszokott díszterem most igazi erdei hangulatot öltött magára, hiszen több trófea is ékeskedett a falakon.

Ez alkalommal egy régi szokást elevenítettek fel, hiszen a főszakácsok, vagyis a Megyimóri házaspár még 1996-ban kezdte el a vadas ebédek hagyományát, amelyet időközönként sikerült megszervezni.

Általában a fogások az ebédek során apró falatkák voltak, illetve májpástétom, majd a leves vadhússal készült babgulyás szokott lenni, főételként őzhúsból készült vadas, rizzsel,  finom céklasalátával és öntettel. Desszertként az idén például Gundel palacsinta volt habbal és eperrel.

Az elmondás szerint a finomságokat egy régi, családi recept alapján készítették az évek során. Ez a hagyomány a Szent Imre templom bezárásáig élt és virágzott. Miután hála Istennek 2012-ben újra kinyitották a templomot, azóta most sikerült újra ezt az ebédet megszervezni. A főszakácsok és egyben a szervezők nem titkolt célja, hogy ezt a korábbi hagyományt újra bevezessék és ezzel felélesszék ezt a régi szokást.

Megyimóri Mária és János, illetve lányuk, Marika vállalta az idén is, ahogy a régi időkben a szakácsságot és több helyi magyar család és ismerős segítette munkájukat. A Patai házaspár vállalta magára a Gundel palacsinták készítését, illetve a több kisebb-nagyobb teendőben a Györky és a Pigniczki-Szentkirályi családok voltak segítségükre.

Hálás köszönet önzetlen munkájukért, illetve külön köszönet Fábián Károlynak és Mészáros Lászlónak a vadhúsért és bízunk benne, hogy a későbbiekben néhány vadász csatlakozik a vadászebédek kivitelezéséhez.

Comments are closed.