Torontó legnagyobb magyar fesztiváljával indult a nyár a kanadai diaszpóra számára. A Bocskai Rádió nevében vendégeskedtünk magyar barátainknál, és első kézből osztjuk meg kedves olvasóinkkal élményeinket.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

YouTube player

Látva, hogy több tízezer ember itten megfordul ma, hogy sikeres volt, nagyon örülök és nagyon hálás vagyok a szervezeteknek, akik ebben segítettek. – Balla Sándor rutinos programszervező, a torontói magyarság körében már számos sikeres projektet jegyeznek a nevével, de még az ő előzetes várakozásait is felülmúlta a HungaroFestre irányuló érdeklődés. Huszonöt-harminc szervezet féléves munkája, ki tudja, hány munkaórája, egyeztetése, újratervezése van a háttérben, legyen szó a gasztronómiai kínálatról vagy a zenei palettáról. Az ő munkájukhoz tette hozzá idejét és energiáját a több mint háromszáz önkéntes, akik a fesztivál napján – ahogy mondani szokás – látástól vakulásig sürögtek-forogtak.

A program támogatói között volt Csutora Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kanadai ügyvivője a business menedzsere, valamint az anyaország Külügyminisztériuma. A kanadai oldalról jelen volt Doug Ford, Ontario tartományminiszterelnöke, Michael Tibollo, egészségügyért felelős miniszter és Rudy Cuzzetto, az ontariói törvényhozó gyűlés tagja (aki korábban közbenjárt azért, hogy 2022-től minden év októberét a magyar örökség hónapjának nyilvánítsa a kanadai Ontario tartomány törvényhozása).

ReklámTas J Nadas, Esq
HungaroFest: Torontó legnagyobb magyar fesztiválja

A HungaroFest megnyitó ceremóniájában Sztáray Péter államtitkár úr köszöntötte a téren összegyűlteket: Megható élmény ilyen messze az óhazától azt látni, hogy ennyire összetart az itteni magyar közösség, hogy Torontó központjában egy hatalmas tömeg gyűlt össze, ami ráadásul nem csak a magyarokat vonzotta oda, hanem a helyieket, a nem magyar hátterű kanadaiakat is. A műsor színvonalas volt, meg lehetett kóstolni magyar ételeket, italokat, úgyhogy szerintem öregbítette a magyar nevet ez a rendezvény mindenképp.

Maga a közösségünk nem egy nagy közösség, körülbelül 40 tagot számlál. A tagok cserélődnek, de hál’ Istennek még a mai napig fennáll a klub. Van Torontó közelében egy 20 holdas terület, ahol van egy színpadunk, ott szoktunk rendezvényeket, piknikeket tartani, de messzi vidéken híres az őszi mulatságunk is. A bácskai vendégszeretet az egyike a legjobb vendégszeretetnek – mondta Tompa Frigyes, a Bácska-Bánáti Magyar Kör egyik vezetője. Csapatuk elhozta a torontói Yonge–Dundas Square-re a hazai ízeket, úgynevezett magyar burgerrel készültek, amit a Vajdaságban csak pljeskavicának hívnak. A szerb eredetű étel egész Bácskában igen kedvelt. A fasírthoz hasonló formájú pogácsát sertés- és marhahús felhasználásával készítik, sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják lepényben is. Az emberek nagyon szeretik, kiváló visszajelzéseket kaptak a mostani fesztivállátogatóktól is. Házilag készített túrós pogácsát és friss palacsintást is kínáltak desszertnek.

Az Orbán Balázs Társaság 1990-ben alakult, 34 éve aktív egyesület Torontóban. Jelenleg több mint 100 tagot számlál, a fesztiválon 20-an önkénteskedtek. A vezetőjükkel, Elekes Imolával találkoztunk a lángosos stand előtt: Torontóban mienk a híres lángos, de árulunk debrecenit is káposztával és mustárral. Nagyon jó ma magyarnak lenni Torontóban, sok munka van ebben a fesztiválban, régóta készülünk már, és meglepően sokan vannak, aminek nagyon örülünk. A társaság főbb tevékenységéhez tartozik többek között az őszi és a tavaszi bál, az apák napi és a Szent István napi piknik.

Könnyű Norbert és Balogh Sipos Mihály a Torontói Magyar Vadász és Horgász Egyesület vezetőit képviselték, bográcsban készült vörösboros bölénypörkölttel csalogatták a sátrukhoz a vendégeket. Ők a legrégebbi magyar társaság Ontarióban, több mint 70 éve alakultak. Egy évben három lövészetet rendeznek, de van, hogy rendszeresen járnak lőni. A szűk csapat gyakran találkozik a kis vadászházukban, a nagyobb közönség pedig az éves vadászbálon csatlakozhat a mulatsághoz. A csapatukhoz való tartozás alapszabálya: beszélni kell magyarul.  

HungaroFest: Torontó legnagyobb magyar fesztiválja

Aki a kürtőskalács illatát követte a téren, Nyágui Mónikával futhatott össze: A kürtőskalács nálunk családi hagyomány, otthon Erdélyben az unokatestvérem csinálja. Sepsiszentgyörgyön születtem, nálunk készítik a legnagyobb kürtőskalácsot, az idén 25 kilós volt, 25 méteres, ők a rekordok. Ez nekem egy szívügyem, fontosnak tartom képviselni a sepsiszentgyörgyieket, és szeretem ezt csinálni. Nem cégként működünk, csak egy családi vállalkozás vagyunk, akik egyelőre a Szent Erzsébet templomnál önkénteskednek. Még nagyon messze volt az este, amikor megszólaltattuk Mónikát, de már akkor több mint 700 lángos eladásán voltak túl. A nap végéig biztosan túllépték az ezres számot is.

Forrai Tamás atya a magyar ajkú torontói római katolikusok lelkipásztora, aki 2017 szeptemberétől teljesít szolgálatot Kanadában. Mint a katolikus közösség papja, természetesen ő sem maradhatott távol egy ilyen nagy jelentőségű fesztiválról: Egy olyan világban vagyunk, amikor nehéz értékeket képviselni, és ha valamit be lehet mutatni ebből, ami valódi érték, akkor már valahogy azt hiszem, hogy átmentünk a falon. És ez a tánc, ennek ott van az ereje, a fiatalossága, az ősisége, valami, ami csak a miénk, amire igazán büszkék vagyunk. Én azt gondolom ezt látva, hogy van mi továbbvigye itt ezeknek a fiataloknak a magyarságát.

A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Balogh Dávid többek között néptánc-tanítással, táncház-vezetéssel szórakoztatta a táncoslábú közönséget. A moldvai alaplépéseket könnyen elsajátították a lelkes fesztiválozók. Nagyon nagy élmény ezt megélni, ezt megcsinálni, de amellett, hogy ez egy HungaroFest, amellett rengeteg különböző etnikumból jöttek emberek, becsatlakoztak a néptáncba – ez egy iszonyatos nagy élmény.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület kulturális tevékenysége és kárpátaljai kiállítása is helyet kapott a torontói a Hungarofesten. A Perl János fotósorozatából álló Kárpátalja kincsei című projekt képeit hozták el Kanadába bemutatkozásképpen. Az egyesület elnöke, Molnár Eleonóra helyett Perl Andrea üdvözölte a fesztiválon résztvevőket. Andrea öltözéke is tökéletesen idomult a standjuk koncepciójához. A beregi szőttes motívumával ellátott blézert Hrivnák Tünde tervezte: Ahogy a szövőasszony a szálakat összeköti ebben a gyönyörű mintában, ez nekünk a feladatunk, hogy ezeket a szálakat összekössük a világban, és a magyar kultúrára felnyissuk az emberek szemét.

Polyák Lilla és a Random Company fellépése a HungaroFesten

Gazsó Zoltán egész életében állattenyésztéssel foglalkozott. Magyarországon nőtt fel, a családjának mindig volt állatállománya – köztük a mangalicai disznók is. Öt éve már, hogy feleségével, Sarah-val közös vállalkozásban dolgozik. A HungaroFesten a mangalica sokféleséségét, ízletességét igyekezett prezentálni, és megmutatni azt is, amilyen szenvedéllyel végzik munkájukat.

Vujity Tvrtko újságíróval is összefutottunk, aki elismerő szavakkal méltatta a rendezvényt: Nem először vagyok Torontóban, de azt kell neked mondanom, hogy ez a fesztivál messze kiemelkedik a fesztiválok sorából. Ez egy fantasztikus reklámja hazánknak, fantasztikus reklámja a népünknek, és ezért hatalmas tisztelet és köszönet Balla Sándornak és csapatának!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.