Túlzottan is optimistának tűntek azok a várakozások, amelyek áttörésre vagy ahhoz közeli helyzet kialakulására számítottak Donald Trump és Kim Dzsong Un hanoi találkozójától. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető egyaránt ragaszkodott saját álláspontjához a nukleáris leszerelésben. Konstatálták a patthelyzetet, majd felálltak a tárgyalóasztaltól. Mártonffy Attila cikke.

Dolgavégezetlenül állt fel a tárgyalóasztaltól tegnap Hanoiban Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, miután nem tudtak megállapodni Észak-Korea nukleáris leszerelésének mikéntjéről, illetve a Phenjan ellen az atomkísérletek miatt bevezetett nyugati szankciók feloldásáról.

Mindketten mereven ragaszkodtak saját álláspontjukhoz: Kim a szankciók teljes körű, azonnali feloldása mellett kardoskodott, amelyet csak később követhetne a leszerelés, Trump viszont ennek az ellenkezője mellett állt ki teljes mellszélességgel, így közös nyilatkozat sem született. Tipikus patthelyzet alakult ki, pedig még a tavalyi szingapúri csúcstalálkozó körüli felhajtást is túlszárnyalták az amerikai elnök és az észak-koreai vezető kétnapos megbeszéléseit megelőző előkészületek és a sajtómegnyilvánulások – nyilatkozatok, latolgatások – is. Ez utóbbiak egy dologban azonban egyetértettek: marad a komoly bizonytalanság.

A vérmesebb reményeket táplálók bíztak az áttörésben – a találkozó előtt Trump is kincstári optimizmussal nyilatkozott, bár óvott a sietségtől –, az óvatosabbak csak legyintettek. Utóbbiaknak lett igazuk: azon túl, hogy a két vezető a semmitmondó szingapúri közlemény után tovább kóstolgatta egymást, s megállapodtak a tárgyalások folytatásában, más nemigen történt. Korábban a koreai háború (1950–53) lezárásáról is volt szó, de ettől és a nukleáris leszereléstől ismét nagyon távol kerültek a felek.

Mindezek ellenére Donald Trump a Reuters szerint azt mondta a tárgyalások végeztével: előrehaladást értek el a kapcsolatok építésében és az atomalku fontos kérdésében, viszont az is lényeges, hogy nem szabad a sietség miatt rossz megállapodást kötni. “Minden a szankciók körül forgott” – jelentette ki az amerikai elnök a sajtótájékoztatón.

Hanoi, Vietnám, 2019. február 28. REUTERS/Leah Millis

“Lényegében azok teljes körének a feloldását akarták elérni, viszont ebbe mi nem mehetünk bele” – tette hozzá. Trump és Kim úgy hagyta ott az idő előtt befejezett tárgyalást, hogy lemondták közös munkaebédjüket is. “Néha távozni kell, s ez most ilyen alkalom volt. De barátságban váltunk el”– mondta Trump.

Az amerikai felderítés szerint semmi jele annak, hogy Phenjan hajlandó lenne a leszerelésre. Még ha néhány részletkérdésben enged is, nem fogja felmondani teljes atomprogramját, mivel Kim abban látja hatalma biztosítását – állítják az amerikaiak. Az elnök korábban megjegyezte: addig elégedett, amíg Észak-Korea nem végez több kísérletet. Trump a tegnapi sajtótájékoztatón arról is szólt: nem kötelezte el magát egy harmadik csúcsértekezlet mellett. Mint mondta, előbb lássuk meg, mi történik. Hangoztatta, következő találkozójukat akár hamarosan meg lehet tartani, de lehet, hogy sokáig nem kerül rá sor.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hanoi sajtóértekezletén azt mondta: szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de szerinte Kim nem volt kész erre.”A jongbjoni atomreaktor leszerelése nem elegendő az észak-koreai rakéta- és nukleáris program megszüntetéséhez” – fejtette ki a külügyminiszter a távirati iroda szerint.

Elemzők úgy vélik, a mostani sikertelenség még nem jelenti azt, hogy a következő hónapokban nem lesz megállapodás. Túl nagy volt a tét ahhoz, hogy megint semmitmondó nyilatkozatot írjanak alá, állítják.

“Dél-Korea csalódott a második észak-koreai–amerikai csúcstalálkozó eredménytelensége miatt” – közölte a szöuli elnöki hivatal az MTI szerint. Közleményük szerint sajnálatos, hogy Trump és Kim nem tudott teljes megállapodásra jutni, de úgy tűnik, a korábbiakhoz képest komoly haladást értek el. A csúcstalálkozó Szöul szerint lehetőséget teremtett arra, hogy a két vezető jobban megértse egymást, növelve annak lehetőségét, hogy a jövőben áttörés következzen be. Trump készséget mutatott a folytatódó párbeszédre, derűlátó szemlélete fényes perspektívát kínál a következő találkozóra – derült ki a dokumentumból.

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.