Az amerikai–mexikói határ San Diego melletti szakaszán állították fel tavaly a mexikói határra tervezett határfal különböző prototípusait, amelyeket szerdán látványos körülmények között megsemmisítettek.

Donald Trump amerikai elnök egyik fontos kampányígérete volt, hogy megállítja a délről érkező illegális bevándorlást. Ennek érdekében pedig az amerikai–mexikói határra határkerítést húztak volna fel. A kérdés kisebb válsághoz is vezetett. Az elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki, miután a kongresszus nem szavazta meg a határfal megépítésének költségeit.

Az amerikai kormány négy vállalatot választott ki a mexikói határfal prototípusainak elkészítésére. Összesen nyolc változat készült: négy betonból, négy acéloszlopból. A különböző faltípusokat alaposan tesztelték. Előírás volt, hogy legalább egy órára ellenálljanak külső behatásoknak, és ne lehessen semmilyen eszköz segítségével átmászni rajtuk. Típustól függően darabonként 300 ezer és 500 ezer dollárba kerültek a prototípusok. Az elnök végül egy acélszerkezetű változat mellett döntött.

Szerdán a helyszínen nehézgépekkel rombolták le a szerkezeteket, mivel a hatóságok szerint betöltötték funkciójukat – számolt be az AP. Mivel a fal prototípusait az amerikai oldalról nem lehetett megközelíteni, így tömegek gyűltek össze a határ mexikói oldalán, hogy élőben nézzék a bontást. A nyilvánosságra hozott videókból nem derült ki, hogy mennyi időbe telt az egyes falváltozatok megsemmisítése.

Közérdekű hirdetés

Forrás: hirado.hu
Fotó: ELLIOTT SPAGAT/AP

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.