A koalíciós megállapodás szerint Naftali Bennett két éven át vezetheti a kabinetet, utána két évre Jair Lapid, a centrista Jes Atid vezetője ülhet le miniszterelnöki székbe.

Megszerezte a szükséges többséget az izraeli parlamentben a jobboldali Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány, véget vetve Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzásának.

A 120 fős kneszetben 119 képviselő szavazott. 60 támogatta az új kormányt, míg 59 képviselő ellene szavazott.

A Jobbra (Jamina) pártot vezető Naftali Bennett a bizalmi szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, így ő a zsidó állam tizenharmadik miniszterelnöke. A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, két év múlva a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot.

ReklámTas J Nadas, Esq

Bennett megköszönte Netanjahu eredményes szolgálatát

A szavazás előtti parlamenti vitában a leghosszabb ideig szolgáló izraeli kormányfő, Netanjahu azt ígérte, hogy visszatér a hatalomba. A Likud és az előző kormánykoalíció ultraortodox politikusai bekiabálásokkal zavarták meg Bennett beszédét, szégyennek nevezték, hogy a korábban Netanjahuval kormányzó jobboldali politikus részt vesz az előző kormányfőt leváltó koalícióban.

A 49 éves, ortodox zsidó Bennett megköszönte Netanjahunak a hosszú és eredményes szolgálatát. Beszédében azt mondta, hogy minden izraeli miniszterelnöke kíván lenni. Kitért a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezetre, s azt ígérte, hogy az erőszakra ez a kormány is határozott választ fog adni. Említést tett Iránról is, s hibának nevezte a kísérletet a síita állammal kötött nukleáris megállapodás helyreállítására.

Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert”

– szögezte le Bennett.

Reuters: a most felálló koalíció törékeny lesz

A most felálló koalíció a Reuters hírügynökség szerint törékeny lesz, miután a benne részt vevő, a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldaliig terjedő pártokban szinte csak az a közös, hogy mind le akarták váltani Benjámin Netanjahut. A volt kormányfő 1996 és 1999 között már állt Izrael élén, 2009 óta pedig megszakítás nélkül ő volt az ország kormányfője. Meggyengítette ugyanakkor, hogy az utóbbi években egymás után négy választáson sem volt képes kormányképes többséget szerezni, valamint, hogy korrupció miatt vádat emeltek ellen. Netanjahu ártatlannak vallotta magát.

A nyolc pártból alakított, Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő pártot is magában foglaló, 36. koalíciós kormányban 28 miniszter foglal helyet,

ami csökkenést jelent az előző, 36 minisztert számláló kabinethez képest.

Tárcák és miniszterek

A Van Jövőhöz tartozó Orna Barbivai lesz a gazdasági miniszter, Meír Kohen a népjóléti miniszter, Karine Elharrar kerül az energiaügyek élére, s a titkosszolgálatokat Elazar Stern felügyeli majd. A társadalmi egyenlőségért szintén ennek a pártnak a politikusa, Meirav Kohen felel, és Joel Razvozové lesz a turisztikai tárca.

A védelmi miniszter a centrista Kék-Fehér pártot vezető Benjámin (Beni) Ganz marad, aki Netanjahu kormányában is ezt a tárcát irányította. A Kék-Fehérnél, s Chili Troppernél marad a kulturális- és sporttárca, Pnina Tamano-Sata marad a befogadásügyi miniszter, az eddigi turisztikai miniszter, Orit Farkas-Hacohen pedig majd a tudományügyi tárcát vezeti.

A pénzügyminiszter a jobboldali-liberális Izrael a Hazánk (Jiszráel Béténu) párt elnöke, Avigdor Liberman lesz, s pártja adja majd az izraeli parlament, a kneszet pénzügyi bizottságának elnökét is. Az Izrael a Hazánkhoz tartozó Oded Forer mezőgazdasági miniszter lesz, s egyben felelős a Negev-sivatag és Galilea fejlesztéséért.

A jobboldali, főként a Likudból kivált politikusokból alakult Új Remény pártot vezető Gideon Szaár lesz az igazságügyi miniszter, s pártjáé Jifát Sasa-Biton személyében az oktatási minisztérium is. Joáz Hendellel a távközlési tárca is ezé a párté, s Zeév Elkinnel a lakásügyi és Jeruzsálemi ügyekkel foglalkozó minisztérium is. Elkin lesz a felelős a kneszet és a kormány közötti kapcsolattartásért.

A szociáldemokrata Munkapárt élén álló Meráv Michaeli a közlekedési tárcát kapta, s pártja politikusa, Omer Barlev vezeti majd a belbiztonsági tárcát, amely a rendőrséget is felügyeli. A párt kapta a diaszpóraügyeket is, Nachman Sáj vezeti ezt a tárcát.

A baloldali liberális Merec párt elnöke, Nicán Horovitz egészségügyi miniszter lesz, a régiók együttműködéséért pedig a hozzájuk tartozó Isszavi Fredzs felel majd miniszterként, miközben Tamar Zandberg lesz a környezetvédelmi tárca vezetője.

A Jobbra politikusnője, Ajelet Saked lesz a belügyminiszter, s szintén a Jobbra politikusa, Matan Kahana vezeti a vallásügyi tárcát, valamint szintén a Jobbra képviselője, Nir Orbach felel majd a telepesek ügyeiért.

Az arab kisebbség muszlim hagyományőrző Raam pártja a miniszterelnöki hivatalba egy miniszterhelyettest delegál.

(Mandiner / MTI)

Nyitóképen:Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője beszél a jeruzsálemi parlamentben 2021. május 30-án. Bennet bejelentette, hogy egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, a Jes Atíd (Van Jövő) párt elnökével. Fotó: MTI/AP/Flash 90 pool/Yonatan Sindel

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.