Július első hetében, két év kényszerszünet után ismét örülhettek a találkozásnak a detroiti Csipke Tábor résztvevői és szervezői. A mintegy 200 lelkes felnőttet és az 50 gyermeket a magyar hagyományok szeretete, és a korábbi táborokban megtapasztalt családias légkör hozta össze Kaliforniától egészen Magyarországig. Hogy mit rejt a tábor nevében a csipke szó, és mi volt a hét programja, arról Dr. Magyar Kálmánt, a tábor egyik vezetőségi tagját kérdeztük.

YouTube player

A Csipke Együttest 1998-ban alapították toledói és detroiti táncosok. Salamon József „Sala” művészeti vezető 2001-ben csatlakozott a csoporthoz, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Együttesből egészen új lendületett hozott a Csipkébe. Mindig is céljuk volt a magyar népzenei és táncos hagyományok megőrzése és terjesztése. Először kisebb előadásokkal, majd nagyobb turnékkal teljesítették ezt a missziót. Nagy hatással volt rájuk a 2004-es erdélyi utazás, ahol testközelből találkozhattak az ott még élő zenei és táncos hagyományokkal, viseletekkel. Valószínűleg ez az élmény is kellett ahhoz, hogy repertorárjuk szélesedjen és három évvel később, 2007-ben létrehozzák a Csipke Tábort Detroitban. Manapság már a teendőik nagy része a tábor szervezése és minél sikeresebb megvalósítása körül forog.

A munka még az év elején elkezdődött. Hamar világossá vált, hogy a vízum-ügyintézés miatt nehézkes lenne nagyobb zenekarokat és tánccsoportokat hozni Magyarországról, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy az észak-amerikai diaszpórára helyezik a fő fókuszt.

A tábor visszatérő művészei Fundák Kristóf és Fundák Kassai Lili. A budapesti táncospár az Angyalföldi Vadrózsa együttes vezetői, akik az idei Csipke Táborban gömöri és mezőségi motívumokat tanítottak be. Néhány évvel ezelőtt még Magyarországról, de idén már Chicagó-i otthonából érkezett Szűcs János és Tóka Noémi, akik az egyéves kislányukat, Emmát is elhozták magukkal. János korábban a Bocskai Táncegyüttes vezetője volt. Ők is a gömöri tájegység táncát mutatták be az érdeklődőknek, ezen kívül az erdélyi Nyárádselye vidékének tánclépéseit tanították. Sokadszor tért vissza a táborba Fazakas Levente, a Heveder Együttes primása, akinek ugyanolyan természetességgel szólaltatja meg a furulyát és a harmonikát is. Ifj. Hajdú-Németh László és öccse, Balázs, már New Jersey-ben születtek, jelenleg pedig annak a Sarjú Bandának a vezetői, akik nemrégiben Clevelandben is megfordultak.

Közérdekű hirdetés

Az említett magyarországi stáb egészült ki a diaszpórában aktív néptáncosokkal és oktatóikkal. A teljesség igénye nélkül néhány nevet meg is osztott velünk: Dobi Gábor például Torontóból érkezett, és kalotaszegi táncokat tanított délutánonként. A Csipke Tábor házizenekara a Gyanta Band volt, ők Észak-Amerika legnépszerűbb magyar népzenei együttese, tagjaik Ontario és Quebec kanadai-magyar közösségéből származnak. Az ő csapatuk ki egészült a tábor erejéig a New Jersey-i Életfa és a New York-i Fényes Zenekar tagjaival.

A gyerekprogram külön vezetőt kapott Kálmán nővérének, Hajdu-Németh Magyar Ildikónak a személyében, aki elsősorban hegedűt tanított a gyermekeknek. Az ő legfőbb segítője Kálmán nagylánya, Magyar Csenge volt. Furulyára Salamon Soma oktatta a gyermekeket. A Csipke Táborban a legtöbb gyermek kipróbál valamilyen hangszert, a táncoslábúak pedig a zenélés helyett inkább a néptáncban aktívak. Dobi Gábor és Paulus Jessica szintén a gyermekprogramban tevékenykedett, ők kézműveskedésre csábították a résztvevők apróságokat.

Kálmán számára mindig különleges élmény megtapasztalni, hogyan fejlődik gyermekek tudása évről évre, milyen szép tartást kapnak néptánc által. Az idei táborban is rácsodálkozott, hogy három tábor alatt annyit fejlődött a fiatalok zenei tudása, hogy a hegedű- és brácsajátékukra már abszolút lehetett ropni a táncházban. A nappalok tanítással teltek, az esti szórakozást pedig a gyermektáncház, – színház, népi játékok, sportversenyek jelentették. Egy fantasztikus filmbemutató is volt a héten, Jámbor István – egy világhírű erdélyi brácsásról szóló – filmjét vetítették le a szervezők. A hagyományokhoz híven, egy gálakoncert keretein belül mutatták be a résztvevők, hogy mit tanultak a héten.

Pár hónap múlva majd megjelenik a Csipke Tábor jövő évi programja, ezért érdemes feliratkozni a Facebook oldalra, és követni a közösség életét a weboldalon is: http://csipketabor.org/

A következő Csipke Tábor dátuma már nyilvános: 2023. június 24. és július 1. között találkozhatnak ismét Detroit mellett a népzene és néptánc kedvelői!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.