Hiánypótló jelleggel és nemzetpolitikai céllal hozta létre a magyar kormány a napokban induló ösztöndíjlehetőséget. A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt álló pályázat azoknak a magyar identitással rendelkező fiataloknak szól, akik szétszórva élnek a világban, és magyar nemzettudatukat az Anyaországban, egy egyetemi képzés keretein belül szeretnék megélni.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A kárpát-medencei diákok számára már nem ismeretlen a Magyarországon való továbbtanulás, illetve 2013 óta létezik a Stipendium Hungaricum Program, amely több mint 70 országban élő fiatalok részére biztosít továbbtanulási lehetőséget a magyar felsőoktatásba. Viszont az új Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram kifejezetten azoknak szól, akik magyarnak érzik magukat, és vissza szeretnének térni a gyökereikhez.

A részvétel legalapvetőbb feltétele a magyar származás hitelt érdemlő igazolása. Azoknak, akik dokumentummal tudják ezt igazolni, nyilván könnyebb dolguk van. Ugyanakkor egy hallgató bármely diaszpóra szervezet aktív tagjaként is alátámaszthatja magyar identitását. A külügyminisztérium külképviseletei és a diaszpóra szervezetek fontos partnerként vesznek részt a munkában, mivel ajánlásaik a programban való részvétel feltételét képezik. Ahhoz, hogy valóban olyan fiatalok kapjanak ösztöndíjat magyar egyetemre, akik szeretnék megőrizni vagy erősíteni magyarságtudatukat, komoly szűrésen kell átmenni. Nagyon eltérő lehet az érdeklődők köre olyan tekintetben, hogy egy aktív élmény számukra az, hogy magyarok, vagy egyelőre családi anekdota. Nap mint nap használja nyelvtudását a családban, eljár magyar közösségbe, vagy csak tudomása van a felmenői magyar származásáról. Ilyen második, vagy akár harmadik diaszpórageneráció-tagok jelentkezésére is számít a program koordinációjáért felelős államtitkárság. A diákok számára Magyarországon megtapasztalni, hogy milyen magyarnak lenni, egészen izgalmas kihívás lehet. A versenyképes tudás megszerzésén túl ezek a tapasztalatok teszik különlegesen értékessé az új programot. Az egyetem elvégzése után a hallgató választhat, hogy Magyarországon marad, vagy visszatér otthonába, hogy a kinti szervezeteket erősítve.

ReklámTas J Nadas, Esq

A feltételrendszerhez hozzátartozik, hogy a jelentkező betöltse a 18. életévét, külföldi lakcímmel és külföldi állampolgársággal rendelkezzen, továbbá a középiskolai tanulmányainak utolsó 4 évét és az elmúlt 10 év külföldi tartózkodását dokumentummal igazolni tudja.  A program olyan fiatalokat szólít meg elsősorban, akik második, harmadikgenerációs diaszpóracsaládok tagjai, külföldön szocializálódtak, de feléledt bennük a vágy, hogy – a szaktudás elsajátításán túl – megerősítsék magyarságtudatukat, felfrissítsék vagy éppen megszerezzék ismereteiket Magyarországgal kapcsolatban.

November végén indul és január végén zárul a jelentkezési időszak. A nagy távolságokra való tekintettel a dokumentumokat online formában kell benyújtani. Amennyiben a fiatal megfelelt az alapvető feltételeknek, a diaszpóra szervezet vagy a külképviselet ajánlása és a diák motivációs levele is megvan, a bíráló bizottság tanulmányi felvételire javasolhatja őt. A szűrés ezt követő szakaszában az adott felsőoktatási intézmény lesz majd döntő szerepben. Nagyon fontos, hogy a vizsgázó teljesítse a magas színvonalú felvételi vizsgát a választott szakirányban. Az nem elég, hogy valaki igazolja magyarságát és eltökéltségét a program és magyarság iránt, sikeres egyetemi felvételi nélkül nem jogosult a programban való részvételre. A szerződéskötés és a 2021-es tanévkezdés akkor valósulhat meg a diák számára, ha a tanintézmény pozitív elbírálásban részesítette a felvételi vizsgáját. Azon kívül, hogy a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram ingyenes egyetemi képzést és egészségbiztosítást nyújt, igény szerint be lehet adni megélhetési ösztöndíjra és lakhatási támogatásra vonatkozó kérelmet.

A magyar felsőoktatás magas színvonalú, olyan versenyképes tudást ad, ami használható bárhol a világban. A felvételt nyert fiatalok az ország csaknem 30 legjobb egyetemének egyikén tanulhatnak majd, vidéki és fővárosi intézmények egyaránt szerepelnek a listán. Ezek az intézmények komoly hangsúlyt fektetnek az innovációra, technikailag felszereltek, kiváló nyelvi laborok állnak a tanulni vágyók rendelkezésére. A rektorok és nemzetközi dékánok is lelkesen várják új diákjaikat.

A majdnem 1300 szakból több mint 500 szak elérhető lesz angol nyelven is, így a magyar nyelvű kommunikációban egyelőre kevésbé magabiztos fiatalok sem érezhetik magukat hátrányban. Az a kuriózum a programban, hogy a magyar identitású hallgatók angolul sajátíthatják el a tananyagot. A program megalkotói szerint nagy igény lesz az idegennyelvű képzésre, mert legtöbb esetben második-, harmadikgenerációs diaszpóra személyekre számítanak. Ha valaki azonosulni akar egy nemzettel, egy ország lényegével, annak az az egyetlen módja, hogy megtanulja a nyelvét. Az angol képzést választó diákok számára a diplomaszerzés feltétele lesz a középszintű magyar nyelvvizsga megszerzése. Ehhez minden segítséget megkapnak majd tanulmányi intézményüktől, mivel az összes egyetem szervezni fog kötelező magyar nyelvtanfolyamot.

A szakmai és oktatási részen kívül lényeges az a kulturális programkínálat, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Rákóczi Szövetséggel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával együttműködve ajánl a diákoknak. „Ahhoz, hogy valaki visszatérjen a gyökerekhez, vagy újra felfedezze azokat, elengedhetetlen megismernie a magyar kultúrát, épített örökséget, a történelmet, a hagyományokat, az embereket vidéken és városokban egyaránt.” – mondta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya. A diákokat semmiben nem hagyják magukra, egy mentorhálózaton keresztül tervezzük megoldani a tanév során felmerülő adminisztratív, logisztikai, beilleszkedési problémákat. Hiszen az a cél, hogy, aki jön, jól, itthon érezze magát.

A koronavírus-járvány az egész évünket átszabta, és a diaszpóra program kampányát sem tudtuk sajnálatos módon személyes találkozók formájában lebonyolítani. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért Felelős Államtitkársága nyitott a személyes visszacsatolásra, bizalommal fordulhatnak hozzá kérdéseikkel. Az államtitkárság a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram elindítója és felelőse, a technikai lebonyolító pedig a Tempus Közalapítvány.

Magyarország tavasszal, a járvány első hullámának idején kiválóan vizsgázott az oktatás digitális platformra helyezéséből. Tehát a program oktatási részét meg lehetne oldani online, viszont azt a fajta pluszt, amit a hazatérés élménye ad, a vibráló kulturális közeget, a magyar vendégszeretetet és a finom ételeket nem pótolhatja egy virtuális felület. A program koordinátorai  a Jóisten segítségét kérve bizakodnak, hogy a pandémiás helyzeten hamarosan túllendülünk, és mire elfoglalják szeptemberben az iskolapadokat a diákok, addigra nyugodt körülmények közt, jelenléti oktatással várják őket Magyarországon.

„Ha úgy érzed, hogy magyar gyökerekkel rendelkezel, van bármi közöd Magyarországhoz, az azt jelenti, hogy várunk haza.  Az azt jelenti, hogy gyere haza, érezd jól magad Magyarországon, személyesen győződj meg arról, amit nyújtani tudunk neked, hogy aztán erősíteni tudd a magyar közösséget, bárhol is élsz a világban.” – fogalmazott zárszóként az államtitkár asszony.

A további részleteket a következő elérhetőségeken lehet elérni:

https://diasporascholarship.hu/?lang=hu

https://www.facebook.com/hungariandiasporascholarship

https://www.instagram.com/orsolyapacsay/?hl=hu

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.