Hétfőn megszületett az ítélet a vörösiszapperben: tíz ember bűnösségét mondta ki a megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. A bíróság B. Zoltán elsőrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját két év hat hónap, D. József másodrendű vádlottat, volt műszaki vezérigazgató-helyettest pedig két év fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Hat vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, egy pénzbüntetést, egy megrovást kapott, öt embert pedig minden vádpont alól felmentett a törvényszék.

Az ítélet után kedden a katasztrófában érintett Devecser polgármestere közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben igazságtalannak, aránytalannak és méltánytalannak nevezte a döntést.

Ferenczi Gábor azt írta, hogy az igazság teljes feltárása érdekében a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezi a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát, valamint a katasztrófa előidézésével kapcsolatos szakértői anyagok bekérését. Ferenczi Gábor szerint

a nyolc éve húzódó per az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát rendítette meg, hiszen a hétfői ítélettel nem állt helyre a társadalom igazságérzete.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

(MTI Fotó: Mohai Balázs)

Forrás: 24.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.