Húsz év Las Vegas után, első ízben rendezték meg az Árpád Kupa elnevezésű nagypályás labdarúgó tornát a kaliforniai San Franciscóban. Pontosabban a Stanford egyetem Palo Alto-i kampuszán. Nyolc magyar csapat érkezett a világ különböző tájáról és mérte össze az erejét, tudását a világ legnépszerűbb sportjában, a labdarúgásban.

Ezalatt a húsz év alatt Las Vegasba Clevelandot sikeresen képviselték több alkalommal is a magyar focistákból és a labdarúgást szeretőkből összeálló csapat. Elmondásuk szerint kétszer meg is nyerték az Árpád Kupát, ezúton is gratulálunk nekik.

Az idei Árpád Kupa egy teljesen más szellemben került megrendezésre. A magyarságtudat megőrzése, az összetartozás érzésének megerősítése és az új barátságok kialakulása volt az első számú cél. Természetesen mindezt egy olyan sporttal ötvözve amelyet a világon a legnépszerűbb. Az elmúlt néhány évben, a las-vegasi tornákon azt hiányolták a résztvevő csapatok, hogy legalább a torna befejezése után legyen egy közös vacsora vagy állófogadás, de talán egy nagyobb terem is elég lett volna ahol tudjanak a világ különböző tájairól érkezett magyarok megismerkedni, akik pedig ismerik egymást legyen ahol eltöltsenek néhány órát együtt. Biztosan tudom, hogy régebben Las Vegasban is így zajlottak a tornák, de az utóbbi években ez hiányzott. Az okát nem firtatom, nem az én dolgom, de annak nagyon örültünk hogy a San Franciscóiak bevállalták a megszervezést, annak tudatában, hogy a megszűnés szele lengte körül  az Árpád Kupát.

Ennek fényében szeretném elmondani, hogy öt clevelandi fiatalember, ( köztük jómagam is ) arra a közös elhatározásra jutottunk, hogy saját zsebünkből kifizetjük a benevezési díjat, ezzel is garantálva a folytonosságát a clevelandi magyar labdarúgás hírének. Egy másik nyomós okunk  amiért nem szerettük volna, hogy ez a sokéves hagyomány félbeszakadjon, az abból a gondolatból született, hogy ha egyszer valami magyar dolog, rendezvény abbamarad, azt nagyon nehéz újra föleleveníteni, folytatni. Sajnos a játékoskeretünk nem volt elég, hiába ígérték meg többen is, hogy eljönnek velünk, végül is nem utaztak el. Így csupán heten voltunk Clevelandiek. Ketten jöttek Floridából, hárman Las Vegasból és egy nagyon kellemes meglepetés játékos is hozzánk csatlakozott, őrá később visszatérek. Innen is hálásan köszönjük mindazoknak akik eljöttek és velünk játszották végig ezt a labdarúgó tornát.

Már az elhatározásunkat követően, hogy részt veszünk az idei kupán, saját pénzünkön új rend felszerelést rendeltünk, új lógóval, új névvel, piros mezt, fehér rövidnadrágot és szintén fehér sportszárat, majd nagy örömünkre kerültek nagylelkű szponzorok városunkból, ők ezt a költséget átvállalták. Ezért külön köszönet Koszorú Gábornak.

A torna két naposra volt meghirdetve, csütörtökre és péntekre. Előző nap, szerda délután a csapatok képviselői egy fogadáson vettek részt, ahol minden fontos dolgot megbeszéltek közösen és egy nyilvános sorshúzással kialakították a két csoport felállását. Ezt egy volt magyar válogatott labdarúgó segítségével, nevezetesen Lisztes Krisztiánnal bonyolították le. Az így kialakult kétszer négyes csoport időbeli beosztására is sor került. Ezek a csapatok a következők voltak: szekszárdi Plasticom, a szintén szekszárdi Masterplast, a torontói Magyarok, a san josei Hungarians, a Google- Parlament vegyes csapata, a san franciscói Hungarians, a los angelesi Hungarians és mi, a clevelandi Magyarok.

Másnap, csütörtökön reggel a los angelesi főkonzul Széles Tamás jelenlétében került sor egy rövid megnyitó ünnepségre, amelyen már mind a nyolc magyar csapat teljes létszámával részt vett. Ennek a híres Stanford egyetem területének két egymás melletti műfüves pályái közötti kis térség adott lehetőséget, ahol a főkonzul után Gáspár András főrendező kívánt sok sikert mindenkinek, természetesen az amerikai, a székely és a magyar himnuszok közös eléneklése után .

Ezután kezdetét vették a csoportmérkőzések, ahol minden csapat aznap két-két mérkőzést játszott. Másnap reggel folytatódtak a csoportmérkőzések, ezek után az elért eredmények tükrében kialakult egy sorrend mindkét csoportban. Az előzetes egyeztetések szerint a 7- 8 és az 5-6 helyezésért csupán 11-es rúgások lebonyolítására volt szükség. Nekünk,  clevelandieknek a két vereség és egy győzelem az 5-6 ik helyosztóra volt elég, amelyet sikeresen végre is hajtottunk, mind az öten berúgtuk a 11-es pontról elvégzendő pont rúgást, ezzel az ötödik helyen zártuk a 2017-es san franciscói Árpád Kupát.

Majd következett a 3 – 4 helyért való kisdöntő amelyet a szekszárdi Masterplast és a san josei Huangarians játszott, ebben a szekszárdi csapat győzött, övék lett a harmadik helyezés. Mindezek után már csak a döntője volt hátra , ami egy igazi magas színvonalú mérkőzést hozott. Ezt ugyanis a másik szekszárdi Plasticom és a san franciszkói Hungarians vívta. Mindkét csapatban voltak volt magyar válogatott labdarúgók is, ilyenek mint Lisztes Krisztián, Vincze Ottó és egy tiszteletbeli meghívott is színesítette ezt a társaságot. Ez a fiatalember egy 6. Danos, 2012-ben Londonban olimpiai ezüst- érmes, háromszoros Európai bajnok, cselgáncsozó Ungvári Miklós volt, aki két mérkőzésünkön velünk, clevelandiekkel is játszott és egyáltalán nem sikertelenül, még gólt is szerzett. A döntő tehát egy izgalmas, jó iramú mérkőzés volt amelyen 3-2 re a rendező város, azaz a san franciscói Hungarians győzött, megállítva az öt éve töretlenül menetelő Szekszárd győzelmi sorozatát.

Ezek után nem messze a focipályáktól  terített asztalok, üdítők, sörök, borok, édesség, jó zene várta a csapatok tagjait és azoknak a hozzátartozóikat. Itt került sor az érmek átadására ünnepi keretek közt, amelyen részt vett a volt los angelesi főkonzul is Dr. Kálmán László valamint San Francisco tiszteletbeli konzulja Voisin Éva. A gálaműsort követően kisebb-nagyobb csoportokban, asztaltársaságonként kötetlen beszélgetések, ismerkedések folytak, a háttérben zene szólt, akinek kedve volt még táncolhatott is.

Ezt az időszakot kihasználva beszélgettem a főrendezővel Gáspár Andrással akit a szervezéssel kapcsolatosan kérdeztem és a további tervekről. (Az interjú itt is meghallgatható a vasárnapi rádióadásunk után).

Ezután Ungvári Miklóst kértem meg, meséljen egy picit magáról és arról, hogy hogyan készül egyedüli sportolóként egy lehetséges 6. Olimpiai szereplésre. (Az interjú itt is meghallgatható a vasárnapi rádióadásunk után).

Ha már labdarúgásról szólt majdnem az egész  hetünk, nem szalaszthattam el annak a lehetőségét sem, hogy Vincze Ottót is mikrofonvégre kapjam. Azt a Vincze Ottót, aki 11 szeres magyar válogatott volt, megjárta a híres FC Barcelona B csapatát is, de többnyire Svájcban és Németországban volt profi játékos. Második felesége a méltán híres magyar kézilabdázó Görbicz Anita, két fia van, ezekről és pár fontos dologról beszélgettünk. A felvétel után egy sarokba állva hosszasan beszélgettünk még, hihetetlen élmény volt számomra. (Az interjú itt is meghallgatható a vasárnapi rádióadásunk után).

Összességében egy igazi profi módon megrendezett labdarúgó tornát tudhat maga mögött San Francisco és a környéki magyarság, akik energiát nem sajnálva, pénzt paripát fegyvert bevetve álltak bele  igazán ebbe a kihívásba. Arról is szó esett, hogy elképzelhetőnek, sőt egyenesen kiváló ötletnek tartják a csapat képviselői annak a lehetőségét, hogy más-más városok is megrendezzék az Árpád Kupát, ezzel is megismertetve az ott élő magyarság életét, a más városban élőkével. Ugyanakkor egy nagyon hasznos összetartozást és közösségépítő szellemiséget teremt és ápol egy-egy ilyen nagyszerű rendezvény.

Hajrá magyarok, csak így tovább!!!

Csibi Lóránd

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.