Elképesztő forgatókönyvet hozó mérkőzésen, az utolsó utáni pillanatban egy bolgár öngóllal, de megszerezte a kvalifikációhoz szükséges egyetlen pontot a magyar labdarúgó-válogatott Szófiában, a Bulgária elleni Eb-selejtezőn! Ezzel közel négy évtized után ismét egyenes ágon jutottunk ki egy nagy tornára és ott leszünk a jövő évi, németországi Európa-bajnokságon!

Ahogyan azt délutáni beharangozónkban is jeleztük, olyan eredmény elérése vált lehetővé a magyar labdarúgó-válogatott számára, amelyre harmincnyolc éve volt példa utoljára: egyenes ágon juthatunk ki a soron következő világversenyre. Külön öröm volt, hogy köszönhetően az eddigi nagyszerű teljesítménynek, nekünk ma már az egy pont, vagyis a döntetlen is megfelelő eredmény volt céljaink eléréséhez.

Miután végre valahára eldőlt, hogy lesz mérkőzés, ismét a játékra lehetett koncentrálnia mindkét csapatnak, aminek egészen biztosan nemcsak mi, de a házigazdák is ugyanúgy örültek. A bolgárok szempontjából is egyértelmű volt a képlet, hiszen az első hat meccsükön mindössze két pontot tudtak összekaparni, vagyis réges-régen elszálltak a továbbjutási reményeik.

ReklámTas J Nadas, Esq

Összeállítások

A bolgároknál a kapitányváltás, nálunk pedig a sok hiányzó miatt változott meg több helyen is a felállás a márciusi, budapesti selejtezőhöz képest. Marco Rossi először szavazott bizalmat a kezdőben Csoboth Kevinnek, elöl pedig Németh András és Ádám Martin közül végül is utóbbit állította be a csapatba.
Bulgária: Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedelkov – Krastev, Csocsev, Gruev – Deszpodov, Mincsev, Delev. Magyarország: Dibusz – Botka, Lang, Szalai – Nego, Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai – Csoboth, Ádám M.

Első félidő

Jól kezdtük a találkozót, érződött, hogy csapatunk semmit nem akar a véletlenre bízni, az első pillanattól fogva támadó szellemben játszottunk. Az első helyzet Styles előtt adódott, aki egy labdaszerzés után kilépett a bal oldalon, vissza is guríthatott volna, hiszen Szoboszlai követte a támadást, ám Styles lövéssel próbálkozott. A 7. percben bal oldali beadás után Ádám fölé fejelt. Három perccel később

Szoboszlai jobb oldalról végezhetett el szabadrúgást, élesen és erősen belőtt labdáját Ádám közelről a hálóba bólintotta (0-1).

Ádám Martin (j2), a magyar csapat tagja gólt szerez a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária – Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A folytatásban kissé visszaállt csapatunk, a bolgárok pedig kijjebb jöttek, így kiegyenlítetté vált a mérkőzés. Igaz, továbbra is inkább mi irányítottunk, ám olykor a bolgárok is veszélyeztettek, sőt, a 24. percben egyenlíteni is tudtak.

Saját térfélen történő labdaszerzés után szépen végig vitték a kontrát, és Deszpodov beadását a középen érkező Delev úgy lőtte a kapuba, hogy lövése Lang lábán irányt változtatott (1-1).

A félidő vége is hozott izgalmakat, ugyanis egy Ádám Martin elleni szabálytalanság után Antov megkapta második sárga lapját, amivel megfogyatkoztak a hazaiak. Pár perccel később még egy piros lapot felmutatott a lengyel spori, mert Botka nagyot esett a bolgár tizenhatos vonalánál, de a videózás után végül a játékvezető úgy ítélte meg, hogy Botka rájátszott az esetre és visszavonta a Gruev piros lapját, Botka viszont műesésért sárgát kapott. A félidőbe még egy Nego-helyzet fért bele, ami után a labda az oldalhálóban kötött ki.

Második félidő

Nem változtatott a felálláson a szünetben Marco Rossi. Az 50. perc végén Csobothtal szemben szabálytalankodtak a hazai védők a tizenhatos vonalánál. A szabadrúgásból Szoboszlai kevéssel ívelt a bal kapufa mellé. Csapatunk futószalagon dolgozta ki a lehetőségeket ezután is, ám sajnos rendre hiba csúszott a befejezésekbe. Sőt, az 57. percben mi is megfogyatkoztunk, ugyanis Kerkez két remek csel után ütközött az egyik bolgár védővel a hazai büntetőterületen belül, amiért sárga lapot kapott, s mivel korábbról egy műesésért már volt neki sárgája, a lengyel sípmester kiállította.

Odalett tehát az emberelőnyünk, igaz, a fölényünk szerencsére ennek ellenére megmaradt. Marco Rossi ugyanakkor szinte azonnal cserélt, Csoboth helyére Nagy Zsoltot állította be, hogy betöltse Kerkez Milos kényszerűségből megüresedett posztját. Továbbra is csak magyar lehetőségeket jegyezhettünk fel, jóllehet, igazán nagy ziccerünk nekünk sem akadt.

Nego Loic (j), a magyar és Martin Mincsev, a bolgár csapat tagja a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án.<br />Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nego Loic (j), a magyar és Martin Mincsev, a bolgár csapat tagja a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária – Magyarország mérkőzésen a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 74. percben a gólszerző Ádám Martin helyére Németh András állt be, elöl igyekezett tehát frissíteni Rossi mester.

A 76. percben Despodov fűzött át három magyar védőt, majd Szalai Attila szabálytalankodott vele szemben a bíró szerint, be is fújta a büntetőt. A labda mögé a sértett állt, és a bal sarokba lőtt (2-1).

A bolgárok vezetése nemcsak azért volt elszomorító, mert így továbbra sem mondhattuk ki, hogy ott vagyunk az Eb-n, hanem azért is, mert a lövések aránya elképesztő magyar fölényt mutatott. A hazaiak lényegében két lövésből szereztek két gólt…

Ám a futballt gólra játsszák, és a bolgároknak kettő volt belőle, nekünk csak egy, az idő pedig vészesen fogyott. A játékvezető hatperces hosszabbítást rendelt el, amelynek legnagyobb helyzete Szoboszlai előtt adódott, de az is kimaradt, ám jött a slusszpoén!

A hosszabbítás utolsó pillanatában Szoboszlai ívelt be egy szabadrúgást a bal oldalról, és a Petkov a saját kapujába csúsztatott (2-2).

Ezzel a magyar válogatott megszerezte a kijutáshoz szükséges pontot és elérte célját: MEGVAN AZ EB-RÉSZVÉTEL!

Vezető kép: MTI/Szigetváry Zsolt
Facebook hozzászólás

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.