Tíz év után először gördült be Sepsiszentgyörgyre a Csíksomlyó Expressz pénteken este nyolc órakor. A zarándokokat több ezres tömeg várta a peronon, akik az ősi székely szólamokkal köszöntötték, nemzeti dalokkal ünnepelték, és az immár 103 éves székely himnusszal búcsúztatták a Magyarországról érkező zarándokokat. Videón és fotókon mutatjuk, hogyan fogadta Háromszék közössége az utazókat.

Pontban 19 óra 59 perckor érkezett meg Sepsiszentgyörgyre a Szombathelyről induló Csíksomlyó Expressz. Az állomás már egy órával azelőtt kezdett megtelni élettel, a vonatsíp hangjára több ezres tömeg morajlott fel.

Idősek és fiatalok, népviseletet viselő lányok és díszbe öltözött férfiak zászlókkal tisztelegtek az anyaországiak előtt, akik húsz percig állomásozhattak Háromszéken.

A megye és város elöljárói is megjelentek, Tamás Sándor megyetanács-elnök köszöntötte beszédében az utazókat.

„Pünkösd a lélek ünnepe, de nekünk, székelyeknek, Kárpát-medencei magyaroknak még egy kicsivel többet is jelent, hiszen a lelkünkből jön a szülőföldünkhöz való ragaszkodás”

– szólt Tamás Sándor a zarándokokhoz. Kérte, hogy jól nézzék meg Székelyföldet útjuk során: e vidék népe ugyanis hittel, szeretettel építette fel azt, amit ma hazájának hív. Szavait az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái pecsételték meg, előadva a híres rockopera Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár és Felkelt a napunk című dalokat.

ReklámTas J Nadas, Esq

Felcsendült a magyar himnusz, majd a székely is, a zarándokok ezután ölelések, könnyek között, kezükben házi finomságokkal szálltak vissza a vonatra.

A Csíksomlyó Expressz pár perces késéssel hagyta el Sepsiszentgyörgyöt, lassan gördült ki, hogy az utasainak elég ideje maradjon integetve ígéretet tenni a háromszékieknek, hogy hamarosan még találkoznak.

Az esemény ideje alatt a rendőrök és csendőrök kísérték végig a műsort, fenntartva a vasúti sínek mentén torlódó tömeg biztonságát.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult és Budapesten csatlakozott a Székely Gyorshoz, majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladtak tovább.

A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. A zarándokvonat péntek este érkezik meg célállomására, Csíkszeredába.

Galéria az eredeti cikkben.

(Székelyhon)

Borítókép: Tíz év után először gördült be Sepsiszentgyörgyre a Csíksomlyó Expressz. Fotó: Tuchiluș Alex

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.