Amióta ember van, azóta van zene – vallja a magyarországi zenei szakértő.  Amikor egyházi tartalomról van szó, az a feljebbvaló hatalom is jelen van a koncerten, aki tálentumot adott a zeneszerzőnek, a zenekar tagjainak és az előadóművészeknek. Úgy is mondhatnánk, hogy amikor énekelünk, kétszeresen imádkozunk. Dr. Marton Máriusz ötlete alapján valósult meg az a különleges megemlékezés, ahol a történelem a dallamokban bújt meg. A John Caroll Egyetem dísztermében mintegy 150 résztvevő gyűlt össze, hogy gondolatban fejet hajtson 56’ nagyjai előtt.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Október 16-án volt a Dr. Marton Máriusz adventista lelkipásztor szervezésében, illetve vezénylésében a Szabadság hangjai című koncert. A rendezvény közelgő nemzeti ünnepünk előtt kívánt tisztelegni azokkal az egyházi ihletésű dalokkal, amelynek mind a szövegírója, mind a komponálója az adventista gyülekezet vezetője.

Schóber Tamás karmester-zeneszerzővel elemeztük ki a különleges zenei élményt. Tamás nem ismeretlen a clevelandi közösség számára, ugyanis a Pécsi Tudományegyetem Pannon Gyermekkórusával már volt szerencséje élvezni az amerikai magyarok vendégszeretetét az Egyesült Államokban. Jelenleg is aktív kapcsolatot ápol a diaszpórával, a nemzeti ünnepek megemlékezéseinek zenei repertoárjában, vagy akár a felkészítésben szívesen segít. A Pannon Zenei és Kulturális Program ad keretet ennek a támogatásnak, a világháló lehetőségeit kihasználva Tamás zenei tudása és lelkesedése áll a clevelandiek rendelkezésére.

Társadalmi célú reklám:


Bár a koncerten nem lehetett személyesen jelen, de felemelő élményt nyújtott számára a felvétel követése. Tamás szívbéli gratulációját tolmácsoljuk a lelkipásztor úrnak: „Micsoda félelmetes munka van ebbe benne. Csak nagyrabecsüléssel tudom emlegetni a hallgatóságnak”. A zeneszerzés nehézségét egy laikus talán fel sem tudja mérni. Több hangszernek és szólamnak kell egymással tökéletes harmóniába kerülni, arra is oda figyelve, hogy a zene átadja a komponáló fejében megszületett dallamot, a szívében keletkezett érzést. Nem kisebb teljesítmény a karmester munkája sem, Dr. Marton Máriusz ezt is egymaga vállalta az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója előtt tisztelgő megemlékezésen. Tamás kiemelte, hogy mennyire lényeges egy karmesternél, hogy összhangban legyen a fizikai és szellemi összpontosítás a koncert minden percében az elejétől a végéig.

Schóber Tamás úgy érzi, hogy amit a ma embere tehet az ötvenhatosokért, az az, amit az adventista lelkipásztor és csapata tett. Úgy is lehet fejet hajtani a hősök előtt, hogy megállunk erre a csaknem két órára, átéléssel hallgatjuk a fegyelmezett zenekart, és végig azokra gondolunk, akik életüket adták a szabadságunkért. A Pannon Gyermekkórus vezetője hozzátette, hogy azzal, hogy részt veszünk egy ilyen megemlékező jellegű koncerten, sokkal jobb példát adunk az ifjúságnak, mintha csak beszélnénk a történelemről.

A Cleveland Federation of Musicians részéről egy harminckét tagból álló – fuvola, oboa, klarinét, fagott, trombita, vadászkürt, harsona, eufónium, tuba, timpani és ütőhangszereken játszó –  kamarazenekar fogadta el Marton Máriusz meghívását. A művészeknek két hét önálló gyakorlás, és mindössze egy egyórás közös próba állt rendelkezésére közvetlenül az előadás előtt. Még emelkedettebbé tette az estét, hogy a diaszpóra feltörekvő magyar művészei megmutatták tehetségüket a nagyérdeműnek. „A fiatalságukat meghazudtolja az a szakmai színvonal, amin megszólaltak.” – Mészáros Levente baritonista énekelt, Pásztor Gréta zongorázott, Gwyneth Gherzan pedig hegedült. Jól artikulált, tiszta és érthető volt az énekes előadása, Tamás szerint érett hanggal rendelkezik, aki szépen eléri a magas és a mély oktávokat is. A billentyűs hölgy zongorajátéka virtuóz színvonalú volt. Azért pedig a zeneszerzőt illeti dicséret, hogy úgy komponálta a hangszerek összjátékát, hogy a zongora dallamai tapintatosan ugyan, de a zenekar fölé emelkedjenek. A hegedű határozottsága Gwyneth vonókezelésének köszönhető. Az előadó szerény és alázatos játéka abszolút a rátermettséget bizonyította.

A magyar nemzetet a fizikai nehézségeken a lelki szabadság megléte segítette át, így nem is lehet kérdéses, hogy az Istenbe való hit és a nemzetünk iránt érzett szeretet megférnek egymás mellett. Dr. Marton Máriusz adventista lelkipásztor élete és munkássága az élő példa arra, hogy a közösség ereje abban rejlik, ha a vallásosság és a hazafiasság szoros kötelékben állnak egymással. Ez a titka magyarságunk jövőjének a diaszpórában. Tisztelet a hősöknek!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.