A Diaszpóra hírek májusi rovatában is olyan főbb magyar eseményekről adunk hírt, amelyek a világ különböző pontjain élő diaszpóra közösségekhez köthetők. A rovat anyagát ezúttal is a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai által írt cikkekből válogattam. Ez alkalommal virtuálisan Houstonba, Bécsbe, Szicíliába és Strattford-upon-Avonbe látogatunk el.

Új konzuli képviselet nyílt Texasban, amiről Gyulavics Erzsébet austini KCSP-ösztöndíjas számolt be: „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ünnepélyes keretek között nyitotta meg Magyarország – az Amerikai Egyesült Államokban hetedik – hivatalos képviseletét a texasi Houstonban. Az ünnepélyes fogadásra május 15-én került sor. Az eseményre meghívást kaptak az austini, dallasi és houstoni magyar közösségek képviselői is. (…) A megnyitó igen fontos pillére volt, hogy részt vettek a magyar érdekeltségű texasi vállalatok vezetői is. Az új konzulátus megnyitása ugyanis mérföldkő a texasi-magyar gazdasági kapcsolatok erősödésében. A jövőben a magyar érdekeltségű texasi vállalatok már nem csak gyártással, hanem kutatásfejlesztéssel is foglalkoznak majd Magyarországon.”

ReklámTas J Nadas, Esq

Forrás: korosiprogram.hu / Gyulavics Erzsébet

Mindszenty-emlékművet koszorúztak Bécsben. Völner Eszter ösztöndíjas cikkéből idézünk: „2019. május 5-én, vasárnap délután Varga János, a Pázmáneum rektora szervezésében emlékeztek meg Mindszenty József bíborosról az Irgalmas Rendiek Kórházában Bécsben, halálának 44. évfordulóján. 2006 óta áll a kórházban a Rieger Tibor által készített szobor, kiemelt helyen az aulában. (…) Ünnepi beszédet Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője, a szentté avatási eljárás vice-posztulátora mondott. Idézte az Inside the Vatican amerikai katolikus havilapot, amely Mindszenty bíborosról írva emlékeztetett az idei év nagy eseményére, hogy február 12-én Ferenc pápa elismerte az erények hősies fokon való gyakorlását. Ez azt jelenti hogy immár hivatalosan is Isten tiszteletreméltó szolgájának nevezhetjük Mindszenty bíborost. Fontos lépés ez a boldoggá avatás felé.

Forrás: korosiprogram.hu / Völner Eszter

Dóra Fruzsina olaszországi ösztöndíjas beszámolójában olvassuk, hogy május 12-én a Trapanihoz közel eső Custonaciban celebrálták az idei második szicíliai magyar misét, közel 40 fő részvételével. „Szicília keleti és nyugati oldalán is évente kétszer tart magyar nyelvű misét Németh László atya, pápai prelátus, pápai káplán, olaszországi magyar főlelkész. Ez alkalommal a helyszín kiválasztásában az játszott döntő szerepet, hogy Custonaciban működik egy olyan étterem, amelyet egy magyar-olasz házaspár üzemeltet. Sokan nosztalgiával emlegették a majd tíz évvel ezelőtti magyar találkozót, amelyet szintén ezen a helyen rendeztek. A mostani találkozó megszervezésében Boldizsár Andrea tiszteletbeli konzul vállalt jelentős szerepet.”

Forrás: korosiprogram.hu / Dóra Fruzsina

„A Birminhgami Magyar Tanoda nagy megtiszteltetésben részesült, mivel április 27-én Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövettel vonulhattak kis diákjaink magyar népviseletben a Stratford-upon-Avon-ban megrendezett Shakespeare emléknapon” – írja Tóth Enikő Sára ösztöndíjas. „A gyerekek népviseletben sétálták végig az útvonalat, melynek végállomása a Stratford-upon-Avon-ban megtalálható Holy Trinity Templom. Ebben az 1210-ben felépült templomban van eltemetve Shakespeare, a XVI. század híres drámaírója. A felvonulók egy-egy sárga tulipánt helyeztek a sírra…”

Forrás: korosiprogram.hu / Tóth Enikő Sára

Previous articleBaptista gyülekezet 2019. május 19-i adása
Next articleReményik Sándor: Mi mindíg búcsuzunk
Miklós Melánia
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.