A Diaszpóra hírek havi rovatunkban olyan főbb magyar eseményekről adunk hírt, amelyek a világban szétszóródott diaszpóra közösségekhez köthetők. A rovat anyagát a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Program ösztöndíjasai által írt cikkekből válogatta Miklós Melánia, a Bocskai Rádió KCSP-ösztöndíjasa. Ez alkalommal virtuálisan Ausztráliába, Miamiba, Stuttgartba, Corkba és Fiumébe látogatunk el.

Szijjártó Péter Tempfli Imrével

A tavasz első napján, március 1-én Stuttgartba érkezett Szijjártó Péter külügyminiszter. A történelmi Magyarországon kívül ugyanis a Württemberg fővárosában található Bruder Klaus Római Katolikus templom előtt állítottak először szobrot a mártír emlékű püspöknek, kinek boldoggá avatása folyamatban van” – írja cikkében Stermeczki András, KCSP-ösztöndíjas.

Forrás: korosiprogram.hu / Stermeczki András

Az 1848-as forradalmat március 17-én, vasárnap Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Schmitt Petra miamii konzul és dr. Tanka László, a Panoráma Magyar Világ Klub elnöke társaságában ünnepelték Miamiban. Rozs Eszter beszámolójából kiderül: „a Bogdány György zenéjével és egy szép felnőtt műsorral kísért ünnepi ebédet követően a Kossuth teremben kezdődött a Wass Albert emlékműsor, melyet Dr. Tanka László, a Wass Albert Örökségkönyv főszerkesztője vezetett le. (…) Elhangzott az is, hogy az 57 szobor után, Miami is Wass Albert mellszobrot tervez, emlékünneppel – Trianon 100. évfordulójára.”

ReklámTas J Nadas, Esq

Forrás: korosiprogram.hu / Rozs Eszter Nóra

Zöld színben úszott az Operaház Sydney-ben

Szent Patrik napját sok helyen megünnepelték a magyar diaszpóra közösségek is. Sidney-ből Reményi Tamás tudósított: „Az Ausztráliába érkező első telepesek között sok ír volt, az Ausztráliai Statisztikai Hivatal szerint ma az ausztrálok mintegy 30 százaléka rendelkezik ír származással. (…) A legenda szerint Szent Patrik a szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta az íreknek, így illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét. (…) A március 17-i hétvégén a Szent Erzsébet otthon lakói is megemlékeztek e jeles napról: vidám műsorokkal, ír zenével, vendég gyermekkórussal, ír ételekkel és sörrel tették a napot emlékezetessé. Valamint Szent Patrik közbenjárását és áldását kérték az otthon minden lakójára és dolgozójára.”

Ünneplők a városban

Forrás: korosiprogram.hu / Reményi Tamás

Írországban Csobánka Zsuzsa ösztöndíjas egy kis magyar csapattal együtt részt vett a Szent Patrik napi felvonuláson, mivel a Corki Magyar Iskola és Óvoda összefogott a Scythian-Celtic-Hun Horseback Archeryvel, és közösen képviselték az írországi magyarokat. Beszámolójában olvashatjuk: „A csúcspont a színpadnál van, ott áll a porondmester és a polgármester. A porondmester megszólítja a csapatot, sőt, magyarul szól hozzánk, kérdezi: »Hogy vagy?«, mindenki felderül, integetünk, visszainteget. Cork befogad. Ezt mondja a mellettem haladó, hogy hálás, hogy az írek őt befogadták, és tiszteletét szeretné kifejezni azzal, hogy most itt van. Nézem az arcát, egyik orcáján magyar zászló, a másikon lóhere. Nem akart négylevelűt, olyan ezer között az egy, elég a háromlevelű. De fontos, hogy legyen szára. A gyökerek jutnak eszembe, amiről itt annyi szó esik, hogy az ember átértékeli, de még inkább átkeretezi a hazához és a múlthoz kötő szálakat.”

Rögtönzött seregünk

Forrás: korosiprogram.hu / Dr. Csobánka Zsuzsa Emese

A horvátországi Fiumében annak ellenére, hogy nincs magyar emlékmű, a csekély számú, de összetartó magyarság idén is megemlékezett az 1848/49-es eseményekről, ezúttal a kikötőben. Seremet Sándor Petőfi-ösztöndíjas írásából idézünk: „Különös érzés Fiumében március 15-ei megemlékezést tartani. Horvátországban más hősöket tisztelnek a 1848-as eseményekkel kapcsolatban, de ez érthető is. Mindkét fél a maga igazságáért állt ki. A szembenállást később kiegyezés zárta le, amely után Fiume hihetetlen fejlődésnek indult, és lényegében akkor nyerte el mai arculatának jelentős részét.” Írásából megtudhatjuk, hogy milyen magyar nyomok őrzik ennek emlékét: a kikötői bakok némelyikén még ott áll a Skull Mátyás Vasöntödéje Fiume 1893 felirat, a hullámtörő gátat Hajnal Antal tervezte, a korzón található Kormányzói Palotát pedig Hauszmann Alajos. De pl. a horvátok rigójancsit rendelnek a kávéhoz, és népszerű a hatlapos torta is, amit magyaricának neveznek.

A megemlékezők

Forrás: petofiprogram.hu / Seremet Sándor

Previous articleZaklatással vádolják Obama volt alelnökét
Next articleÁprilis 28-án #magyarfilmnapja a Bocskai Filmklubban!
Miklós Melánia
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.