Januárban indítottuk el a Diaszpóra hírek rovatot, amelynek anyagát a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai által írt cikkekből válogatjuk. A mai diaszpóra hírek is a Nemzetpolitikai Államtitkárság korosiprogram.hu oldalán jelentek meg, és az elmúlt egy hónap olyan főbb magyar eseményeiről tudósítanak, amelyek az adott országon kívül is nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot. Ez alkalommal virtuálisan Svédországba, Dublinba és Torontóba látogatunk el.

A déli féltekén szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok januárban hazatértek, és egy konferencia keretében számoltak be a tapasztalataikról. A hivatalos sajtóanyagból idézünk: „Január 22-én zárult az első idei kör, vagyis a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében a déli félteke 8 országából (Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dél-Afrikai Köztársaság, Paraguay, Új-Zéland és Uruguay) visszaérkezett ösztöndíjasok zárókonferenciáját ekkor tartották a Duna Palotában. (…) Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az ösztöndíjasok nagyon sok területen tudtak segíteni a kint működő magyar szervezeteknek. Kiemelte, hogy idén lelkész ösztöndíjasokat is küldtek, segíteni a diaszpórában működő magyar történelmi egyházakat. (…) Kiderült, hogy a déli féltekén nagy az igény a néptánc-, népzene- és magyarnyelv-oktatásra. (…) A sikerek egyik szép példája, hogy tavaly Ausztráliában új hétvégi iskolát tudtak nyitni az ösztöndíjasoknak köszönhetően, Paraguay-ban pedig, ahová először küldtek ösztöndíjast, az eddigi, szinte nulla részvételi arány után, több mint 100-an vettek részt az augusztus 20-i magyar programon.”

A déli félteke ösztöndíjasai

Forrás: korosiprogram.hu

Semmelweis-szobrot avattak Torontóban. Csibi Balázs ösztöndíjas beszámolójából idézünk: A születésének 200. évfordulójáról megemlékező tavalyi Semmelweis-emlékév részeként 2019. február 6-án átadták a torontói Mount Siani Kórház szülészeti osztályán a világhírű magyar orvos, Semmelweis Ignác szobrát. A torontói főkonzulátus szervezésében a kórház vezetősége mellett a Torontói Egyetemről is érkeztek az avatásra. A szobor mostantól a szülészeti osztály bejáratánál tekinthető meg. (…) A műalkotás Polgár Botond munkája, aki bronzból készítette el Semmelweis képmását. Az avatáson beszédet mondott Palkovits Valér főkonzul, aki kiemelte: az emlékév alkalmából Semmelweis Emlékbizottság alakult Rosivall László kezdeményezésére, melynek keretében a világ 14 országában tehetséges magyar szobrászművészek kiállítják Semmelweis szobrait.”

ReklámTas J Nadas, Esq
Csoportkép Semmelweis szobrával

Forrás: korosiprogram.hu / Csibi Balázs

Irodalmi olvasókör alakult a svédországi Lund-ban. Sebestyén Marianna KCSP-ösztöndíjas számolt be a kiváló kezdeményezésről: Több ízben fogalmazódott meg igény arra, hogy beszélgessünk az irodalomról közösen, hozzunk létre olvasókört, ám hogy milyen formában lehetne ezt megvalósítani, nem körvonalazódott azonnal. Mígnem egyszer, a Lundi Magyar Kultúrfórum elnöke, Mészáros Márta meglátta a Kőrösi Csoma Sándor program adta lehetőséget. A Göterborgban szolgálatot teljesítő egyik ösztöndíjas, Antal József polgári foglalkozását tekintve irodalmár, s nem mellesleg elkötelezett híve Kosztolányinak. Innentől kezdve nem kellett sokat gondolkodnunk a megoldáson. Azonnal szervezésbe kezdtünk és meghívtuk őt. Fantasztikus Kosztolányi címmel tartotta meg előadását, amely kötetlen beszélgetésbe torkollott. (…) Az ízlésesen berendezett „kávéház”, a kellemes atmoszféra, a kérdések, a kötetlen beszélgetés az irodalomról ismét megmutatott egy meghatározó színt a lundi magyarok színskálájából. Megható látni, hogy milyen erős malter a magyar nyelv. Tudom, hogy nincs vége a sorozatnak.”

Antal József irodalmár előadása

Forrás: korosiprogram.hu / Sebestyén Marianna

Magyar könyvespolcok üzemelnek két dublini kávézóban, az egyikük ráadásul olasz. Demcsik Norbert cikkéből idézünk: „Az utóbbi két hónapban két belvárosi kávézóban, ill. bárban is megjelentek magyar nyelvű könyvek az erre a célra létesített, ún. magyar könyvespolcokon. Előbb a dublini magyar hétvégi iskolával szemközti folyóparti olasz kávézóban, a Panemben helyeztem el magyar könyveket, elsősorban arra számítva, hogy a szülők, miután „leadták” a gyerekeket a suliban, beülve egy kávéra (vagy sütire) kezükbe vehessenek magyar kortárs irodalmat is, és akár ott, akár a könyvet kikölcsönözve – később otthon – olvashassanak. Az elképzelés kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket, ugyanis egyre többen látogatnak el a kellemes kávézóba, melynek polcán az A Hungarian Bookshelf in an Italian Coffee felirat díszeleg egy piros-fehér-zöld sávos szalagon, amely a mondat közepén egy frappáns csavarral olasz színekre vált.

Pár hétre rá a 99. DMT – Dublini Magyar Találkozón elkezdtük tervezni a jubileumi századikat, és a köztünk helyet foglaló Horváth Norbit faggattuk a kezdetekről. Ő mesélte, hogy anno a Central Hotel első emeleti szintjén lévő Library Bar-ban kezdtek el összejárni páran, majd miután szombatonként túl zsúfolttá vált a hely, költöztek át a T. P. Smith kocsmába, mely jelenleg is otthont ad az eseménynek. Érdeklődésemet  felkeltette az eredeti helyszín, főleg a library (könyvtár) szó miatt, így pár napra rá betértem oda – különben is helyet kerestem egy következő magyar könyvespolcnak, ugyanis a PRO-HUNGARIS Kulturális Értékközvetítő Alapítványnak köszönhetően még szép számban voltak itthon olyan könyveim, melyek jobb helyen lettek volna egy belvárosi bárban. Szóba elegyedve a menedzserrel, kiderült, hogy még jó szívvel emlékezett a régi magyar találkozókra, és a liftben felfelé azt is elárulta, hogy fiatal focistaként Puskás volt a nagy példaképe. Az én kérésemre is azonnal igent mondott. Nagyvonalúságát a követségről származó angol nyelvű Puskás-füzettel háláltam meg, melyet átnyújtva őszinte gyermeki mosolyt véltem felfedezni az idős úriember arcán. Ekkor tudatosult bennem az is, hogy mi magyarok mennyit köszönhetünk Puskás Ferencnek, aki nem véletlenül a leghíresebb magyar, és „assist”-jával most éppen Dublinban szereztünk újabb goal-t, azaz értünk célhoz!”

Forrás: korosiprogram.hu / Demcsik Norbert

Previous articleIsten éltessen, YouTube!
Next articleÖrök tél Clevelandben
Miklós Melánia
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.