Október 23-án üli meg a borvacsorák ezüst évfordulóját a clevelandi magyar közösség. Öt kiváló minőségű ital már biztosan ott lesz, a jó társaság meglétéért Önök a felelősek. Alábbi írásunkban a Mészáros házaspár meghívását tolmácsoljuk a családoknak.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A Clevelandi Magyar Történelmi Társulat fenntartásában működő intézmény körül összpontosul a város magyar kulturális élete. Helyet adnak könyvtárnak, ajándékboltnak, kiállításoknak, előadásoknak, konferenciáknak. Az utóbbiakat a pandémia ideje alatt sajnos csak online fogadhatták. Ám a látogatók előtt nem zárták be a kapukat, előzetes egyeztetés alapján bárki betérhetett, aki kultúrára szomjazott.

Az 1985-ös megalakulás céljai megegyeztek azokkal az irányvonalakkal, ami a jelenlegi működést jellemzi. A látogató egy ékszerdobozra hasonlító ajándékboltot találnak maguk előtt, amikor belépnek a múzeumba. Ezen áthaladva pedig a magyarság egyik szimbóluma, a székelykapu látható. A látogatótermek három részre oszthatók: magyar történelem (beleértve az emigráltak történetét), néprajzi tárgyi gyűjtemény, valamint a mozgó kiállítások helyisége. A jelenleg a tematika a Clevelandi Magyar Múzeum csaknem négy évtizedének legemlékezetesebb pillanatai. A nyolcezer kötetből álló könyvtár kutatásra abszolút érdemes, az emigrációs irodalma különösen gazdag. Az elhelyezett elektronikai eszközök segítségével a látogató mélyebb információkat kaphat a számára érdekesnek vélt kiállítási tárgyról, témáról. 1986-ban volt az első kiállításuk, azóta több mint hatvan tárlatra lehetnek joggal büszkék.

Társadalmi célú reklám:


A tiszti kar, a választmányi tagok, az önkéntesek évek óta minden fizettség nélkül tevékenykednek a múzeum javára. A közösség adományainak jóvoltából, illetve néhány pénzgyűjtő akció bevételéből tartják fenn magukat. Két évforduló miatt is különleges ez az esztendő: a kiállítások 35. évében járnak, a borkóstolóval összekötött vacsora pedig októberben a 25. születésapját ünnepli. 1997-ben, szűk tíz évvel a rendszerváltás után a magyar boripar fejlődését és kivirágzását szimbolizálta a clevelandi esemény. A múzeum őszi adománygyűjtő vacsorájának a népszerűsége azóta is töretlen. A magyar tájegységek borai, komoly és elismerésekkel teli múltra tekintenek vissza, a diaszpóra közössége számára mégis tartogatnak évről évre újdonságokat, új zamatokat.

A Bocskai Rádióban az elmúlt évben is beszámoltunk a programról, ami a virtuális térben lett megoldva, természetesen nem virtuális palackokkal. Az idei októberben végre személyes jelenlétben gondolkodhatnak a Vintner vacsora és borkóstoló szervezői. A korábbi hagyományokhoz híven a vacsora nyitánya – némi üdvözlő falatkával kísérve – egy fehér olaszrizling lesz. A gyümölcsös aromájú nedű egyenesen a tihanyi Szent Donát Borászat 2018-as évjáratából érkezik. Ennek elfogyasztása után lépnek be a vendégek a vacsora helyszínére, ahol salátákat kóstolhatnak. A könnyű előételhez a zalai Bussay Pince járult hozzá egy szintén 2018-as, Mura nevet viselő fehérborral. A halas és csirkés fogásokhoz idomuló, gondosan megválasztott bort töltenek majd a poharakba a főétel tálalásánál: a Grand Cru a tokaji Erzsébet Pincészet elsőosztályú 2019-es fehérbor terméke. A vörös áfonya és a földi szeder ízét idézi az az ital, amely negyedikként került be a repertoárba. A dél-magyarországi villányi vidék Cabernet Franc vörösboráról van szó. Nagyon nehéz nem jól lakni már ezzel a részletes tájékoztatóval, amit Mészáros Elemértől kaptunk. Ám azoknak, akik még tortára várnak, eláruljuk, hogy a desszertbor Mád település Tokaji Sweet Szamorodni nevet viselő 2017-es itala lesz. Kellemes sárgabarack, méz és mangó aromára számíthat majd a kóstoló.

Azok, akik visszajáró látogatói a múzeumnak, tudják, hogy minden évben kitüntetést kap egy clevelandi magyar egyesület vezetője. 2021-ben Dr. Szentkirályi Endrével örülhetünk együtt, aki a borvacsora díszvendégeként lesz jelen, és az Egyesült Magyarok Egyletét fogja képviselni. A tombola és aukció készülőben, és a Harmónia zenekar is hangolja a hangszereket, hogy a hangulat tökéletes legyen. Nosztalgiázásra is lesz alkalom, egy diasor segítségével visszamehetnek a vendégek az időbe, hogy közösen derüljenek az elmúlt negyedszázad alkalmain. A borszakértő pedig Magyarországról csatlakozik, az internet segítségével bővíti az asztaltársaság borokkal kapcsolatos műveltségét.

További információ és jegyrendelés itt:

clevelandhungarianmuseum.org/vintner2021

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.