Az Amerikai Magyar Koalíció meghívottjai ismét Magyarország Washingtoni Nagykövetségén találkoztak december első hétvégéjén, hogy az ünnepi vacsora mellett együtt értékeljék ki – a lassan mögöttük álló – 2022-es esztendőt. Az esemény házigazdája Takács Szabolcs nagykövet úr volt, az ünnepi szónok pedig Andrew Bremberg nagykövet, a Kommunizmus Áldozatai Emlékmű Alapítvány elnöke (President of the Victims of Communism Memorial Foundation).

YouTube player

Lauer Rice Andrea, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke úgy értékelése szerint az ünnepi est ismét alkalmat adott arra, hogy megálljanak és visszanézzenek az elmúlt évre. A Mikulás vacsora hagyománya kiváló példa arra, hogy a diaszpórában működő szervezetek aktívan szolgálják azt a célt, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata a lehető legnagyobb együttműködésen és a kölcsönös megértésen alapuljon.

„Mindenki, aki hozzáadott a koalíció munkájához, hozzájárult ahhoz, hogy továbbra is él a magyar élet az Egyesült Államokban” – így fogalmazott Takács Szabolcs nagykövet úr a Bocskai Rádió adásában. Magyarország washingtoni nagykövete hozzátette: az Amerika Magyar Koalíció kiválóan végzi a munkáját még a jelen körülmények között is, amikor felkavaróak a világban zajló események, a nemzetközi politika nem egyszerű, az ukrán-orosz háború szele pedig a magyarországi mindennapok valamennyi területén érezhető.

A 2022-es évet a február végén kitört fegyveres konfliktus alapjaiban meghatározta. Az Amerikai Magyar Koalíció azonnali reakcióval reagált: meghirdetett adománygyűjtésükre mostanáig több mint 110 ezer dollár adomány érkezett. Ez az összeg olyan családoknál ért célba, akik a rakéta-becsapódások miatt menekülni kényszerültek otthonukból, lettek földönfutóvá. Az ukrán segélyprogram sikeressége azon múlott, hogy a koalíció milyen hatékonyan tud együttműködni partnerszervezeteivel (Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Egyházközi Segélyszolgálat; Kárpátokért Alapítvány; Chicagói Magyar (Magyar) Klub; és a Creative Cultural Exchange, Inc.) Ha drámai is volt az apropó, sikerként könyvelik el az akciót, hiszen ott és akkor tudtak segíteni, amikor legnagyobb volt a szükség. 

ReklámTas J Nadas, Esq

Az utóbbi hetekben olyan infrastruktuális – főként energetikai – létesítményeket értek támadások Ukrajna területén, hogy rengetegen élik áram és fűtés nélkül napjaikat. A tél még hónapokig eltart, rövidek a nappalok, ilyenkor nehezebb leküzdeni a felmerülő akadályokat. Az Amerikai Koalíció ezért úgy döntött, hogy másodszor is megnyitja az adományozás lehetőségét az ukrajnai háború rászorultjainak megsegítésére. Részletek: hacusa.org

Szintén a magyar közösség összefogásában rejlő erőről tesz tanúbizonyságot a Midtown Atlanta Millenium Gate Parkban elhelyezett Magyar Szabadságharcos szobra: a szponzorokon kívül több mint 50 magánszemély és non-profit szervezet járult hozzá, hogy előteremtsék a projekt 150 ezer dolláros fedezetét. A női alakot ábrázoló, kilencméteres gránitmű október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján került leleplezésre. A két évig tartó munka élén az ötletgazda, Lauer Rice Andrea állt, a kivitelező pedig Stan Mullins georgiai szobrászművész volt. A Bocskai Rádió beszámolója az eseményről: https://www.bocskairadio.org/1956-kobe-vesett-emleke-atlantaban-interju-lauer-rice-andreaval-es-edesanyjaval/ További részletek az atlantai magyarok új nemzeti emlékhelyéről: https://hungarianfreedomfighter.com/

Az Amerika Magyar Koalíció vezetősége legnagyobb küldetésének érzi a tehetséges ifjúság jövőjének egyengetését. A minden tanévben elinduló adománygyűjtésük fő fókuszában áll, hogy a koalíció keretein belül működő ösztöndíjprogramokra (John N. Lauer Vezetőképző Program, Bognár Családi Magyar Ösztöndíjalap, Dr. Kiss Elemér és Éva Ösztöndíjalap) jelentkező, érdemesnek ítélt hallgatókat támogatni tudják.  Ha Önök is szeretnének csatlakozni a szponzorok táborához, a koalíció weboldalán megtalálják ennek legegyszerűbb módját: hacusa.org

A Mikulás Vacsora menüjét Szabó Balázs, a washingtoni nagykövetség főszakácsa álmodta meg, aki immáron tizenegy éve dolgozik a külügyi szférában. Japán, Finnország, Belgium magyar nagykövetségeinek vendégeit kápráztatta el gasztronómiai csodákkal, mielőtt az Egyesült Államokba érkezett. Ételeinek különlegessége, hogy a legegyszerűbbnek tűnő magyaros elemeket építi be a modern főzőtudomány jellegzetes világába; ebből a kettősségből egészen különleges, harmonikus fogások születnek meg. 

Az ünnepek legszebb ékei a hagyományok: a vacsoraestet a vendégek ez alkalommal is közös kántálással zárták, így készítve elő szívüket legmeghittebb családi ünnepünkre, a karácsonyra.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.