Minden nemzedék és minden egyén kicsit másként éli meg a múltat: társadalmi helyzete, ismeretei, vérmérséklete vagy családjából hozott értékítélete szerint. Az 1956-tól egyre távolabb eső generációk tapasztalat híján már készen kapott sémák szerint éreznek, ítélnek vagy beszélnek. Ugyanazt a történelmi pillanatot sosem látjuk egyformán egy adott társadalmon belül. A műalkotások azonban segítenek abban, hogy fókuszunk egy irányba terelődjön, és a világ zaja ellenére a nemzeti ünnep 66. alkalommal is meghatározó legyen.

YouTube player

„Emlékeztetőül szolgáljon a szobor mindazoknak, akik elhaladnak mellette – fiataloknak és időseknek egyaránt –, hogy a szabadság nem ingyenes” –  fogalmazott Lauer Rice Andrea. 2022. október 23-án Atlantában az Amerikai Magyar Koalíció az 1956-os magyar forradalom szabadságharcosai előtt tisztelgő emlékművet avatott fel. Az ünnepségre az Egyesült Államok minden tájáról érkeztek vendégek. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével John Parkerson, Magyarország tiszteletbeli főtanácsosa; Ernyei Magor, Magyarország Washingtoni Nagykövetségének helyettese; Andrew Bremberg nagykövet, a Kommunizmus Áldozatainak Múzeum elnöke Washingtonban; Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció emerita elnöke.

A Midtown Atlanta Millenium Gate Parkban elhelyezett Magyar Szabadságharcos egy női alakot ábrázol, leleplezésénél körülbelül 250 vendég jelent meg, köztük 15 egykori szabadságharcos és családtagjaik. A kilencméteres, 15 tonnás gránitszobor megálmodója Lauer Rice Andrea volt, az eszmei tartalom kivitelezése pedig Stan Mullins georgiai szobrászművész kétéves munkáját dicséri.

A megvalósításhoz szükséges első tízezer dollár Magyarország Washingtoni Nagykövetségétől érkezett, majd a koalíció felhívására több mint 50 magánszemély és non-profit szervezet csatlakozott az adományozók táborához. Köztük: Charles és Catherine B Rice Alapítvány, Lauer Edith, Hungary Foundation, Megyeri László Leslie, a Magyar Amerikai Kulturális Egyesület és számos 56-os kötődésű család. Igazi összefogásról tett bizonyságot a közösség, aktivitásuk nélkül nem gyűlt volna össze a 150 ezer dolláros projekt anyagi fedezete.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az új magyar emlékmű az 1956. október 23-án kezdődött 13 napos forradalom 66. évfordulójára készült el, és úgy szimbolizálja a történelmi eseményt, mint a bibliai Dávid és Góliát harcát. A kommunizmus és a hatalmas Szovjetunió ellen felkelt diákok és munkások hittek győzelmük erejében. „Ez a szobor megrendítően emlékeztet a hősies szabadságharcosokra, akik mindent kockára tettek azért, hogy megszabaduljanak a szovjet zsarnokságtól és a kommunizmustól” –  mondta Andrea Lauer Rice, a koalíció elnöke és a projekt kezdeményezője. „Nagy szükség van a mai időkben arra, hogy emlékeztessük a következő generációt a kommunizmus gonoszságára, mielőtt a történelem megismétli önmagát. Ez a csata még ma is túl sok országban dúl.” 

Rodney Mims Cook Jr., a Millennium Gate Park alapítója fontosnak tartja, hogy a béke, az igazságosság és a szabadság erényeit közvetítsék a park területén elhelyezett emlékművek. A világszínvonalú minőségben elkészült Magyar Szabadságharcos is a fenti üzenetet szolgálja: „Nemcsak a magyar nemzet bátorságát és szabadságát tükrözi, hanem önmagában is szép.” – mondta Cook. „A magyar ajándék gyarapítja közösségünket, városunk kultúráját, és még több látogatót vonz a Millennium Gate Parkba. “

Lauer Edit, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke személyes emlékeket őriz 1956-ról. Nagyon korán, saját bőrén tapasztalta, hogy a szabadság az egyik legfontosabb érték a világon. Azok, akik egykor részt vettek a forradalomban, bárhol éljenek ma a világban – magukénak érzik ezt az értékét, és fontosnak tartják továbbadni.

Az 1956-os forradalom hatalmas tüntetéssel kezdődött, az iskolai tanítás szünetelt, és Edit néniék budai otthona elé, a Móricz Zsigmond körtérre csakhamar odaértek a harcok. Elsős gimnazista volt, az eseményekre tisztán emlékszik. Nagypapája utasítására, néhány iskolás barátjával együtt elkezdték felszedni az utca térköveit, hogy abból magas falat emeljenek. Az a gondolat vezérelte őket, hogy ha megállítani nem is, legalább lassítani tudják az orosz tankok haladását, amivel néhány élet megmenekülhet. Még ebben az évben, karácsonykor hagyták el az országot: először a németországi Kernfeldbe, majd Amerikába, Washington mellé költöztek. Edit néni szerint sosem tervezett visszaköltözni, de a honvágy nagyon sokáig gyötörte. Különösen nagyszüleit hiányolta, akikkel otthon, Budapesten közös háztartásban éltek. A haza címzett levelekben csak burkoltan fogalmazhatott hogylétéről, és a személyes találkozás örömét semmilyen levelezőlap nem pótolta. A forradalom elmúltával sem látogathatott azonnal haza: 1973-ban ölelhette magához ismét szeretett nagyszüleit.

Az Amerikai Magyar Koalíció emerita elnökét büszkeséggel tölti el, hogy lánya, Andrea átvette tőle a stafétát, és családanyai teendői mellett van ereje és ideje a – körülbelül húszezer főt számláló – atlantai magyar közösség életén és jövőjén munkálkodni.

Az atlantai park területén a szoboravatás mellett egy 1956-os multimédiás kiállítást is bemutattak. További részletek itt:  www.HungarianFreedomFighter.com.

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.