A clevelandi magyarság számára, szeptember első vasárnapja összefonódott a méltán híres Cserkésznappal.  Immár 62. alkalommal rendezték meg e nemes eseményt a clevelandi Cserkész Barátok Köre a Német Parkban. Idén rekordszámú közönséggel, ami az elmúlt 50 évet illeti. Kicsivel több mint 3200 látogató volt, nem csak Amerikából, hanem Kanadából, a Kárpát-medencéből és Brazíliából is.

62. Cserkésznap

Rövid összefoglaló a DunaTv-ben a clevelandi 62. Cserkésznapról. A filmet készítette: Gazsó Orsolya, Tibor S Baki és Zsolt Molnar.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, September 9, 2017

 

A zászlófelvonás még borús időben kezdődött, de a cserkészek vidor hangulatban előadott „Süss fel, nap!” magyar gyermekdal éneklésével sikeresen előcsalogatták a napot a felhők mögül. A zászlófelvonás után Horváth Mihály, a CSBK elnöke és a fesztivál főszervezője, átadta a Csodaszarvas ”Cserkészvezető és a “Cserkészbarát” Teljesítmény díjait. Posztumusz díjat kapott Harris Szőke Vera, kiváló munkájáért, mellyel hosszú éveken át a cserkészetet mint vezető támogatta. Továbbá díjat kapott özvegye és a cserkészek jó barátja, Harris Stanley is kimagasló támogatásáért. A rendezvény színvonalát emelte jelenlétével Lendvai-Linter Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke és Dala Irén a III. Kerület (USA) parancsnoka.

ReklámTas J Nadas, Esq

11-kor párhuzamosan kezdetét vette a szentmise és az istentisztelet. A szentmisét Mezei András atya a Szent Imre római katolikus templom adminisztrátora tartotta. Az atya prédikálásában éltette a külhoni magyarság kulturális életének gazdagságát, mellette a lelki gazdagság fontosságát is hangsúlyozta. Mert gazdagságban él e közösség, sokkal inkább, mint egy átlag amerikai, hiszen beszélnek még egy nyelvet. A magyar nyelvet, mely egy oly hatalmas érték, ami gazdaggá teszi mindennapjaikat. A mise befejezésével az atya köszöntötte a cserkészeket és kellemes, tartalmas időtöltést kívánt.

A szertartás végeztével, már a felhők is elvonultak és tiszta, ragyogó égbolt fogadta a magyarokat és az amerikaiakat egyaránt, hogy együtt ünnepeljék a magyar kultúrát. Egész napos magyar könyvvásárral várták az érdeklődőket és a könyvek szerelmeseit. Akik inkább relikviákkal tértek volna haza vagy csak az otthoni vasárnapi ebéd elkészítéséhez kerestek alapanyagot, nekik a népművészeti piacot volt érdemes felkeresniük. Beszerezhették a legújabb dísztárgyukat egy Zsolnay porcelán által vagy színesíthettek a ruházati palettájukat egy új kalocsai mintás blúzzal. A konyhai szekrények feltöltésére is gondoltak, lehetett vásárolni Erős Pistát, négy tojásos tésztát és szőlő pálinkát.

Több magyar szervezett is képviselte magát a Cserkésznapon egy-egy standdal. A Bocskai Rádió standja is fellelhető volt. Akik nem tudtak ott lenni, “stream” szolgáltatáson keresztül követhették figyelemmel az eseményeket.

A magyar ízeket a Főkonyhában, a Lacikonyhában és a Pesti kávéházban lehetett megtalálni. Volt ott minden, mi szem szájnak ingere; gulyás leves, pörkölt cipóban, töltött káposzta, paprikás csirke, lacipecsenye és a nagy nyári kedvenc a lángos. Természetesen nem hiányozhatott az étlapról a palacsinta, a dobostorta, a rétes és a kürtőskalács sem. Hűsítő sör, üdítő és pálinka kíséretében kóstolhattak bele az éhezők.

Miközben felnőttek és gyerekek tömték a bendőjüket, a clevelandi Cserkész Regös Csoport több alkalommal fellépett és különböző néptánc stílussal szórakoztatta a közönséget. A táncbemutatók két helyszínen is folytak, így akik nem szerettek volna lemaradni a gyimesi-, se a szatmári-, se a kalocsai táncról, nem is kellett lemondaniuk róluk. Fél óránként újabb előadásokkal kápráztatták el a közönséget, nem csak tánctudásukkal, hanem gyönyörű népi ruhájukkal is. Akiknek megtetszett a stílus, ingyenesen részt vehettek a néptánc tanításon a nagy teremben.

A férfiak és fiúk nagy örömére a magyar sportág legkedveltebb műfaja, a foci sem hiányozhatott a palettáról, délután 2-től 4-ig rúghatták a bőrt a pályán. Természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg a szervezők! Volt gyermeksarok, ahol kézműves foglalkozásokkal, ugráló várakkal és vadon élő állatok bemutatójával várták a kicsiket-nagyokat. Sőt a tűzoltók is a helyszínen voltak, örömmel mutatták meg a gyerekeknek a tűzoltókocsit, akik csillogó szemmel ültek a volán mögé.

A pavilonok felől egész délután élőzene hangjai szálltak a hallgatóság felé. A Harmónia együttes, Udvary Alex zenekara és Hegedeös Kálmán húzta a magyar népzene szebbnél-szebb nótáit. A cserkésznap programját a Regös Csoport kazári tánca zárta, utána kezdődhetett az esti táncmulatság DJ Bohár Lászlóval. Generációk együtt ropták a táncot és tettek pontot egy újabb értékmegőrző napra.

Jó volt látni a sok önkéntes lelkes munkáját, amelyért a szervezők minden évben  hálás köszönetet mondanak és az egész napos segítségükért, amit a park teljes területén végeztek! Bárki, aki ezen a napon a clevelandi Cserkész Barátok Körével tartott, láthatta a magyar kultúra létezését és éltetését amerikai földön is. Nem csak komoly hagyományőrző tevékenységet folytatnak, hanem erős közösségépítő mozgalmat tartanak fenn. A clevelandi magyarok méltán büszkék lehetnek cserkészcsapataikra!

Fogarasi Rita
Körősi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

További képeket találnak a Bocskai Rádió Facebook oldalán. A képeket Rácz Eszter készítette.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.