2017. szeptember 9-én, szombaton egy kis csoport gyűlt össze, a Clevelandi Magyar Múzeumban. A múzeum vendége volt, Dr. Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia, Történettudományi Intézet főmunkatársa. Ezzel megkezdődött a Magyar Múzeum 2017-es őszi előadássorozata.

Dr. Stark Tamás előadása a szovjet kényszertáborokról szólt, a 100. évforduló alkalmából. Az első munkatáborok a Szovjetunió megalakulásával egyidőben alakultak meg.  Az úgynevezett ’Gulag’-okban a sztálini politika ellenzőit, hadifoglyokat majd véletlenszerűen elhurcolt polgári lakosokat fogtak kemény fizikai munkára, miközben élelem-, és egészségügyi ellátásukról alig gondoskodtak. A rabok között nagyon gyakoriak voltak a járványok, mint például a tífusz és sokan halálra fagytak, a tömeges elhalálozásokat pedig nem jegyezték fel.

Magyarországról körülbelül 600 ezer embert hurcoltak el. A magyar foglyok egynegyede soha nem tért vissza, de aki 1950 után még is szabadult, hazatérve az várta őket, hogy itthon is ugyanaz az elnyomó rendszer élt Magyarországon is.

Dr. Stark Tamás előadását színesítette, hogy felelevenítette fiatalkori emlékeit, így aki lemaradt az előadásról, az egy színes és izgalmas, bár szomorú történetről maradt le. Az előadás végén még lehetett kérdezni és a közönség soraiból érdekes felszólalások és kérdések hangzottak el, melyek további taglalását egy kis apró sütemény vagy kávé felett lehetett folytatni.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.