A cserkészek 65. alkalommal szervezték meg jótékonysági báljukat április 30-án. Más civil szervezetek kezdeményezéséhez csatlakozva, a bál bevételét ők is a kárpátaljai magyarok támogatására ajánlották fel. Az estélyen két évfordulót is ünnepeltek: a 34. számú Zrínyi Ilona leány-cserkészcsapat 70. és a 33. számú Szilágyi Erzsébet felnőtt-cserkészcsapat fennállásának 65. évfordulóját. Véletlen egybeesés mindössze, hogy a cserkészcsapat két példamutató cserkészét tüntették ki a Csodaszarvas-díjjal: Rátonyi-Nagy Valéria a 33. számú Szilágyi Erzsébet felnőtt cserkészcsapat parancsnoka az életre szóló teljesítményért járó Csodaszarvas-díjat vehette át, míg Tábor Andrea a cserkészcsapatok pénztárosa a cserkészvezető Csodaszarvas-díjat érdemelte ki.

YouTube player

Rátoni-Nagy Valéria szóhoz sem jutott a meglepettségtől és a meghatottságtól, amikor megkapta a Csodaszarvas-díjat. A cserkész, ahol tud, segít – Valéria komolyan vette a cserkészfogadalmat, és kiscserkész kora óta igyekszik betartani, e szerint élni. Fontosnak tartja az ifjúság számára a példamutatást, és vallja, hogy az ember egész életén át tud segíteni másoknak. Ez nem mindig rendkívüli aktivitást jelent, a háttérből is lehet fontos alkatrésznek lenni egy nagy gépezetben.

Tábor Andrea és Rátoni-Nagy Valéria

A cserkészszövetség pénztárosa, Tábor Andrea korábban a vagyonőri pozíciót töltötte be a CSBK választmányában. A pénzügyi papírmunkán kívül jelenleg is nagyon sok mindenben segít: szívesen kiveszi a részét például konyhai teendőkből, de az is előfordult, hogy a regös csoport viseletét javította. A kitüntetés őt is teljesen váratlanul érte, és úgy érezte, talán nem is szolgált rá. Ám a közösség visszajelzése egyértelmű: mindketten példás és lelkes, elhivatott tagjai a clevelandi cserkészetnek sok-sok éve.

A bálon különleges elismerésben részesült Gulden Katalin is, aki 42 éven át volt a CSBK választmányi tagja. Pontosan 20 évvel ezelőtt, 2002-ben kapott életre szóló Csodaszarvas-díjat, de azóta is fáradhatatlanul támogatja a cserkészmozgalmat. Tapsvihar gratulációk között vette át a hála és köszönet virágcsokrát. Az elmúlt tízenkét év cserkészbáljainak szervezője, Balássy Erzsébet szintén elismerésben részesült sikeres vezetői munkájáért. Tíz évre vállalta ezt a feladatot, amíg mind a négy cserkész gyermekét látta a clevelandi rangos esemény táncparkettjén. Erzsébet cserkész körökben nőtt fel, és a gyerekei életében is meghatározóak voltak a foglalkozások. A segítőkész szülők táborát erősítette, amikor felkérték: legyen a cserkészbál vezetője. Mivel nem áll távol tőle a rendezvényszervezés, szívesen tett eleget a kérésnek: A gyerekeim miatt csinálom, a szívemben van a cserkészet, és mindig ott is fog maradni.

Közérdekű hirdetés

László Lili és Ramirez Leszkó Luca

Az idén hat fehérruhás elsőbálozó lányt mutattak be a szülők az ünneplő társaságnak. Táncosaik kíséretében előadták a nyitótáncot, melynek koreográfiáját Solomon Ilonának köszönhetik. Ramirez Leszkó Lucát és László Lilit kaptuk mikrofon- és lencsevégre. A lányok még csupán tizenhat évesek, de már vezetői feladatokat látnak el a cserkészetben. A Tündérrózsa és az Csigabiga őrs tagjaival ők foglalkoznak. Elmondták, hogy új és különös élmény volt számukra minden előkészület a bálra, két hónapig készültek, hogy a tánc tökéletesen menjen a nagy napon. Külön izgalmat jelentett, hogy néhány próbára az apukájukat is magukkal vitték. Társaik nevében is biztosan állították, hogy minden cserkészlány álma egy ilyen pompás bál.        

A cserkészbál díszvendége, Magyarország Chicagói Főkonzulátusánk főkonzulja, Kovács Tamás volt. Elismerését fejezte ki a clevelandi cserkészet nemzetösszetartó tevékenységéért és köszönetet mondott a cserkészeknek, hogy példamutatóan segítik az orosz-ukrán háború menekültjeit Magyarországon, és adományt küldenek a Kárpátalján maradt honfitársaknak a diaszpóra távoli pontjairól. A segítségnyújtásban, mint oly sokszor, megint nemzeti összefogás alakult ki. Mindenki a maga módján segít, a cserkészek is ott vannak a határátkelő pontoknál, a civil partnerekkel együttműködésben a menekülteket befogadó házakban is szolgálatot teljesítenek, valamint a cserkészingatlanokban és Budapest nagyobb pályaudvarain is helytállnak. Az első hívó szóra a magyar cserkészcsapatoknak csaknem a fele megmozdult, több százan jelentkeztek önkéntes szolgálatra. Sok helyen sikeres pénzgyűjtéseket is rendeztek, mint ahogy most itt történik, amit a Magyar Cserkészszövetség válságstábja az épp aktuális szükségletek enyhítésére fordít. Ebben a szomorú helyzetben azt hiszem, az a jó, hogy mindez visszavezeti a cserkészeket a mozgalom alapjaihoz: anno az alapító, Lippi katonatisztként szolgálva látta meg, hogy vannak olyan feladatok, ahol a maguk módján a csellengő fiatalok is segíteni tudnak.

Kovács Tamás főkonzul

Főkonzul úr végezetül megköszönte a Cserkész Barátok Köre és az Egyesült Magyar Egyletek értékőrző munkáját, valamint azt, hogy gondoskodnak arról, hogy a felnövekvő generáció a magyar nemzet magyarul beszélő, aktív része legyen az Amerikai Egyesült Államokban.

Kovács Tamás, Magyarország Chicagói Főkonzulátusánk főkonzulja a bál alkalmával tudatta, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok jóváhagyásával hamarosan beiktatják Ft. Dr. Krasznai Csaba püspök urat Tiszteletbeli Konzuli tisztségbe, így a két ország kapcsolattartása és az Ohió-i magyar állampolgárok konzuli szolgálata újra elkezdődhet Clevelandban. Püspök úr elmondta, hogy nagyon várja, hogy elkezdhesse a munkát, és valami jót vihessen véghez a magyarság érdekében. Jót kíván tenni, áldás szeretne lenni a clevelandi magyarok életében és a távol élő nemzettársak életében is. Megtiszteltetésnek érzi a felkérést, amit Takács Szabolcs nagykövet úr intézett hozzá egy márciusi találkozón Washington DC-ben. Néhai kedves barátja, Bőjtös Laci bácsi példájából látta, hogy a tiszteletbeli konzuli munka mennyire sokrétű. Nagy odafigyeléssel, idő- és energiabefektetéssel járt. Krasznai püspök úr nem ijed meg a feladattól, jelmondata: kegyelemből és a hit által. Ez a két szó vezérli a lelkipásztori, mint a püspöki tevékenységében, sikereiben is. Bízom benne, hogy találok olyan segítő kezeket és szerető szíveket, akikkel együtt tudjuk végezni ezt a nagyon szép és fontos munkát. Reméli, hogy lesznek olyan támogató barátai Clevelandben akik segíteni fogják konzuli működésében. Háláját fejezte ki a Bocskai Rádiónak és az Egyesült Magyar Egyleteknek a gyümölcsöző együttműködésért, melyre a jövőben is számít.

A bál, kuriózumnak számít azok számára, akik első alkalommal vesznek részt rajta. Nagy Marcell és Molontay Roland fulbright ösztöndíjasok átutazóban jártak Clevelandben, amikor meghívót kaptak az ünnepélyre. Marcell féléves ösztöndíjjal tanul és kutat az Indiana Institute Bloomington-on. Érdekesség, hogy Clevelandhez rokoni szálak is kötik. Roland Montrealban él, ahol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusaként tevékenykedik. A két kutató most közösen tölt egy szemesztert az Indiana University Bloomington-on. Mindketten alkalmazott matematikusok, fő szakterületük a hálózat- és adattudomány. Egy amerikai kutatócsoportot erősítenek tudásukkal. Bár tudtak arról, hogy Clevelandben virágzó magyar közösség van, mégis érdekes és megható volt számukra megtapasztalni a pezsgő közösségi légkört: Csodálatos, hogy egy Magyarországon született embernek az unokája is még kristálytisztán beszél magyarul, és szebben énekel magyar népdalokat, mint én azt valaha énekeltem. Le a kalappal, és további, további sok évszázadot a clevelandi magyarságnak!

Nagy Marcell, Csajka Tamás és Molontay Roland

A Cserkész Barátok Körének elnöke, Szentkirályi Pál megragadta az alkalmat, hogy felhívja a közönség figyelmét a következő eseményre, az őszi Cserkésznapra. A nagyszabású program szeptember első hétvégéjén lesz, a German Central Parkban, amire már most szeretettel invitál mindenkit. A nyár folyamán beindulnak a csapattáborok, a CSBK testülete ezúttal is anyagilag hozzájárul a gyerekek táboroztatásához és utaztatásához. Elnökként az is a feladata Pálnak, hogy megoldást keressen a problémás kérdésekre. Legnagyobb kihívást a toborzás jelenti, és az, hogy a kiscserkészeket beintegrálják a cserkészcsapatba, cserkész-társadalomba. A CSBK vezetősége felelősségének érzi, hogy megmutassa a társadalomnak, milyen életre szóló élményeket ad a mozgalom a fiataloknak, és a diaszpórabeli magyar jövő záloga a cserkésznevelésben rejlik.

A bál kimagasló aktusa minden évben a Regős csoport palotás tánca. Idén öt pár mutatta be a hagyományőrző táncot, melyet Szentkirályi Hanna és Tihanyi László tanítottak be. Külön köszönetet érdemel Gyermán Mónika, Baki Tibor, Csajka Tamás és Strober László, hogy vállalták a bál fontosabb momentumainak rögzítését.

A Bocskai Rádió szerkesztősége további sok sikert kíván a cserkészeknek a fiatal generáció neveléséhez és a közösséget összekovácsoló munkájukhoz!

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.