A floridai bíróság mérlegeli, hogy átmenetileg elzárja a Donald Trump floridai rezidenciáján lefoglalt iratokat az Igazságügyi minisztérium bűnügyi vizsgálata elől, ha kinevezi a volt elnök által kért független szakértőt – írja a CNN.

A West Palm Beach-i szövetségi bíróság ügyben eljáró bírája a meghallgatáson – a CNN tárgyalóteremből származó információja szerint – annyit közölt, hogy amennyiben úgy dönt, eleget tesz a kérésnek és kinevezi a szakértőt, akkor az először áttekintheti a hatóság birtokába került iratokat, hogy abban vannak-e ügyvédi titok körébe tartozó anyagok. A sajtójelentések szerint az igazságügyi minisztérium ügyvédei egy ilyen lépés ellen érveltek, mondván, hogy az megakasztaná a bűnügyi nyomozást.

A Politico úgy tudja, hogy a meghallgatáson Donald Trump jogi képviselői komolytalannak mondták az iratok helytelen kezelésére vonatkozó nemzetbiztonsági kockázatot felvető állításokat.

Az értesülés szerint James Trusty ügyvéd azzal érvelt, hogy a nyomozó hatóság megpróbálja a büntetőeljárás részévé tenni az elnöki iratok kezeléséről szóló törvényt (Presidential Records Act), ami a bíróság előtt nem kikényszeríthető jogszabály.

A kormányzat jogászainak állítása szerint más szövetségi törvény alapján zajlik a vizsgálat érzékeny iratok kezelése miatt – és nem az elnöki iratokról rendelkező jogszabály keretében, aminek nyomán büntetőjogi felelősség valóban nem állapítható meg. A CNN szintén kiszivárgott információkra hivatkozva azt írta, hogy a bíróság előtti érvek csatájában Donald Trump ügyvédje az egész – minősített iratok körüli – ügyet egy „lejárt kölcsönzési idejű könyvtári könyv” esetéhez hasonlította.

Az igazságügyi minisztérium jogi képviselői védelmükbe vették az eljárást, és kijelentették, hogy Donald Trumpnak nem volt joga magánál tartani az iratokat, mert már nem elnök, és megerősítették azt a korábbi álláspontot, miszerint azért sem látják indokoltnak az eljárásba független szakértő bevonását,

mert a szóban forgó iratok az államhoz tartoznak és nem Donald Trump személyes tulajdonát képezik.

A bírósági meghallgatás az augusztus 8-án, Donald Trump floridai rezidenciáján tartott FBI-házkutatás újabb fordulója volt. A hatósági intézkedés során a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei több tucat doboznyi irattal távoztak az ingatlanból, ahol Donald Trump elnöksége idején keletkezett minősített dokumentumokat kerestek. A volt elnök azt állítja, hogy a minősítés alól feloldott iratokról van szó.

Borítókép: a Donald Trump volt elnök floridai házában tartott házkutatás alapjául szolgáló dokumentumot olvassa egy újságíró az irat nyilvánosságra hozatalának napján, 2022. augusztus 26-án a floridai West Palm Beachben (Fotó: MTI/AP/Jim Rassol)

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.