A kultúrát sokféleképpen megélhetjük. Az identitástudatot erősíti a nyelv, az egyház hagyományaink, az apró generációról generációra átadott szokásaink. Cleveland közössége épített, tárgyi emlékekkel is gazdagítani kívánja azt az örökséget, amit a XX. század elején az őseik létrehoztak. Somogyi Lél segítségével gazdagodott tudásunk a Clevelandi Magyar Kultúrkert kapcsán.

A kultúrkert története 1916-ra nyúlik vissza. Az egykori ötletgazda azt szerette volna kifejezni a létesítménnyel, hogy a különböző nemzetek békében megférnek egymás mellett. Abban az időben Cleveland volt Amerika egyik legfontosabb városa úgy kulturális, mint ipari szempontból. A munka miatt betelepült bányászok, gyári munkások kiváló együttélését volt hivatott ábrázolni ez a terület. Sokan nem tudják, de a városi kormányzatban is voltak a XX. század elején magyar képviselők. A projekt elindítását végül egy zsidó lap kiadója kezdeményezte.

Az első kert, az alapító személyes irodalmi érdeklődéséből kifolyólag Shakespeare tiszteletére épült, később már brit kert néven emlegették. Ezt követte a lánc többi kis eleme. A következő előrelépés 1926-ban történt a héber kert megnyitásával, a zsidó közösség jelenlétét szimbolizálva. 1929-ben készült el a legnagyobb, a német kert, amely a magyar mellett foglal helyet. A nagy gazdasági válság anyagi akadályt gördített az építkezések elé, az új kezdeményezéseket nem minden esetben tudta a város anyagilag fedezni.

1934-ben Liszt Ferenc kifüggesztett plakátjával tűzték ki a zászlójukat a magyarok a jelenlegi magyar kert területére. A megnyitásának majd négy évvel később örülhettek. A nemzetünket bemutató kert elég terjedelmes, a német és a horvath között foglal helyet. Két részből álló, többhektáros területet kell elképzelni. Még a magyar előtt épült meg az olasz, a szerb és a szlovák nemzetiségek telke. Ma 35 kert látogatható összesen, ezek közül 31 van kiépítve, 4 pedig fejlesztés alatt áll. A virágos, kiépített park különleges látványossága a vasból készült székelykapu. A gyönyörű terület Cleveland ikonikus magyar látogatóhelyei közé tartozik. A város felügyelete alatt álló kert igény esetén otthont ad esküvőknek, családi rendezvényeknek.

Az 1950-es években történhettek újra felújítások, amelyben a második világháború után emigrált magyarok aktívan közreműködtek. A beilleszkedésen túl arra törekedtek, hogy felkarolják a clevelandieket a magyar kert fejlesztésének ügyében is. 1950-ben Madách Imrének állítottak emléket, 1954-ben pedig Ady Endre bronz mellszobra került átadásra. 1956-ban Dr. Reményi József tiszteletére állítottak plakátot. Tervezés alatt állt, de sajnos sosem jött létre Petőfi Sándor, Arany János, Jókai Mór, Bolyai Farkas, Semmelweis Ignác, Munkácsy Mihály és Bartók Béla szobra.

Az alsó kertben 2013-ban készült el az ún. Örökség Fal (Legacy Wall), de a tényleges bővítő munka már 2007-ben megkezdődött. A 60-as évek óta állt a telek változatlanul, a város részéről a gondozás a fű levágásában sajnos kimerült. Előfordult, hogy a szobrokat ellopták, nem volt túl biztonságos a környék. A nemrégiben elhunyt Mihály Ernő (Ernie) azonban szívügyének tekintette a kert állapotát, fáradtságot nem kímélve foglalkozott vele. A 2000-es évek végén beindult pozitív változásokért pedig többek között a Balogh házaspárt illeti köszönet.

Maga az Örökség Fal egy 20-30 méter széles, gránitlapokkal díszített építmény. A felvésendő feliratok tervezésben többen is részt vettek: Szappanos István, Mestrits Zoltán, Sárosi Richard. A szöveg túl hosszú lett, ezért született egy rövidebb változat is, amely összefoglalja az elődeink sorsát, a történelmünk tiszteletét. Egyes gránitlapokon különböző magyar kultúrával kapcsolatos információk vannak, másokon a clevelandi magyar jelent bemutató feliratok. Előfordulnak felvésett rajzok is. A cimbalom vagy a kalotaszegi népviselet például a magyar közösség népzene és néptánc iránti szeretetét hivatott ábrázolni. Látható a magyar himnusz kottájának egy szelete, a Parlament épülete, valamint megörökítették a nemzetünk számára legfontosabbnak vélt értékeket: a békét és a szabadságot. A régi magyar negyeddel kapcsolatos emléket is feltüntettek, hogy visszapillanthassunk a Buckeye-on töltött évekre és az ott működő egyházakra. A politikai nézeteken felülemelkedik a nemzeti szimbólumaink tisztelete, ennek jegyében helyet kapott a zászló és a címer.

Az emlékmű központi részén található a legújabb és legmodernebb alkotás, amely a Béke szárnyai nevet kapta. Az acélrudak egy női alakot formáznak, aki a béke szimbólumát, a galambot emeli az ég felé. A különleges lény lábainál virágok hevernek, a földi világtól indul el az ég felé. Ken Roby, amerikai szobrászművészt Mihály Ernie kérte fel. Carolyn Balogh, a Clevelandi Magyar Kultúrkert elnökének elmondása alapján az ihletet az alkotáshoz az 1934-es világkiállítás programkönyvének a borítója adta. Somogyi Lél gondolatai szerint a női figura párhuzamba hozható a magyarok partrónusával, a Boldogasszonyal, aki ezer éve óvja nemzetünket.

A kert szépsége minden látogatót lenyűgöz. Látogassanak el Önök is, hogy ismét rácsodálkozzanak színes kultúránk kőbe vésett nyomaira. Azoknak pedig, akik a közeljövőben tervezik clevelandi utazásukat, azt javasoljuk, hogy a kultúrkert mindenképp kerüljön fel a bakancslistájukra.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.