Az egykori Chagrin Falls-i diák, David Ponce filmkészítő egyénisége és munkássága által inspirált Chagrin Documentary Film Festivalt 2010 óta rendezik meg a Clevelandhez közeli festői kisváros helyszínein. A versenyprogramban 2018. október 3. és 7. között 89 filmet vetítettek le, amelyek után közönségtalálkozókat tartottak.

Az idei fesztivál magyar vonatkozású filmje az amerikai közösségek templomaik megtartásáért folytatott drámai küzdelmét mutatta be, középpontban a clevelandi Szent Imre magyar katolikus templom történetével. Somogyi Viktória és Jeff McIntyre Foreclosing on Faith (America’s Church Closing Crisis)A hit kiárusítása avagy Az amerikai templombezárási válság című filmjét október 5-én este vetítették a Chagrin Little Valley Theater zsúfolásig megtelt termében.

Somogyi Viktória és Jeff McIntyre a vetítés utáni közönségtalálkozón (Fotó: Peggy Turbet, Chargin Documentary Film Festival)

Somogyi Viktóriával a helyszínen készített interjút a Bocskai Rádió KCSP-ösztöndíjas munkatársa, Miklós Melánia.

A rendező elmondta, hogy szakmai szempontból megtiszteltetést és elismerést jelent a chagrini fesztiválra való meghívás, hiszen a MovieMaker Magazine besorolása szerint az ötven legfontosabb filmfesztivál egyike. Az külön öröm volt számukra, hogy a helyi magyarok összefogtak, szponzorálták a bemutatót és az azt követő fogadást, így otthon érezték magukat. Sok clevelandi jelen volt a vetítésen, akik részt vettek a Szent Imre templom bezárása elleni küzdelemben, és szerepelnek a filmben. Hangosan reagáltak az egyes jelenetekre, ami azt jelzi, hogy még nyolc évvel az események után is tart a feldolgozás folyamata. Mélyen megérintette őket templomuk megszűnésének veszélye, a diaszpórában ugyanis a templom közösségépítő erőt is jelent, és fontos szerepet játszik a történelmi, kulturális és nyelvi hagyományok megőrzésében. A nemzeti identitás utolsó bástyáiként fontos, hogy ezek az épületek megmaradjanak. Somogyi Viktória ezért is vállalkozott arra, hogy a nagyközönség elé tárja a problémát, amelyről alig beszélnek. A film azért készült angolul, mert a súlyos jelenség nemcsak a magyar etnikumot érinti.

A filmbemutató közönsége (Fotó: Peggy Turbet, Chargin Documentary Film Festival)

Az elsőfilmes rendező a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének munkatársaként találkozott először az amerikai templombezárásokról szóló hírekkel. 2006-tól minden évben egy hónapot az Egyesült Államokban töltött, ahol felkereste a magyar egyházi közösségeket, így ismerte a helyzetüket, s hogy milyen szerepet töltenek be a templomok ma is a bevándorlók életében. A clevelandi Szent Imre 2010-es bezárásától kezdve foglalkoztatta a gondolat, hogy filmet csináljon, amivel felhívja a közvélemény figyelmét a “botrányra”. Akkor döntött a dokumentálás mellett, amikor 2014-ben a New York Timesban meglátta a 120 templom bezárásáról szóló szalagcímet, s hogy a listán az ottani Szent István templom is szerepel. Az anyagi források megteremtése után sikerült kapcsolatba kerülnie a kétszeres Emmy-díjas Los Angeles-i operatőrrel, Jeff McIntyre-rel, aki igent mondott a felkérésre. Két évig forgattak és anyagot gyűjtöttek, miközben a történet ment előre. 2016 végén készültek el a filmmel, amelyet azóta fesztiválokon mutatnak be.

Viktória bevallása szerint a tudomására jutott információk hatására mélypontra jutott, ami elbizonytalanította, hogy milyen módon mutassa be a témát. Végül úgy döntött, a film küldetése az lesz, hogy reményt adjon a nézőknek. Ezért a clevelandi templom története lett a fő szál, hiszen ott sikerrel járt a templom megmentése, ami példát mutathat az egész amerikai közösségnek: hogy van értelme harcolni, és a kis Dávid legyőzheti Góliátot. Az volt a céljuk, hogy segítsenek ebben a küzdelemben, illetve segítsenek megelőzni a hasonló helyzetek kialakulását, hiszen a templombezárások nem szűntek meg.

A Foreclosing on Faith című dokumentumfilm világpremierjére ez év januárjában került sor a női rendezők munkáit bemutató Los Angeles-i La Femme filmfesztiválon, ahol osztatlan sikert aratott. Azóta több keresztény- és dokumentumfilmes fesztiválra is meghívták, díjakat és sok pozitív visszajelzést kapott. Bemutatta a Duna Televízió és egy rövid ideig megtekinthető volt online is. Szeretnék még több helyen bemutatni Magyarországon és a határon túli közösségekben, hiszen a nézők otthon is empatikusan reagálnak a problémára. Viktória azt mondja, miközben évekig foglalkozott a témával, amit nemzetközi szempontból igyekezett bemutatni, nem számított rá, hogy egyéb olvasatai is lehetnek a filmnek. Otthon még katolikus körökben is kevesen hallanak a jelenségről, ezért maga a téma is a meglepetés erejével hat. Holott a saját érdekeink melletti kiállás a Kárpát-medence kis közösségeiben is ugyanolyan fontos probléma, mint bárhol a világon, legyen szó akármilyen szövetségről. A film példát mutat arra, hogyan lehet közösségben eredményesen harcolni a túlélésért.

Steve Hegedeos zenélt a filmbemutató utáni fogadáson (Fotó: Peggy Turbet, Chargin Documentary Film Festival)

Jelenleg terjesztőt keresnek, további küldetésük pedig, hogy konferenciákat szervezzenek, ahol az érintett felek párbeszédbe kerülhetnek egymással a megoldáshoz vezető alternatívák megtalálása érdekében.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.