Ezúttal Horváth Mihály a főszereplő, aki a pandémiás körülmények között megrendezett Cserkész Ebédről számolt be. A Cserkész Barátok Körének elnöke elmondta, hogy bár sikeresen újratervezett eseményt könyvelhetnek el maguknak, azért reméli, hogy jövőre nem elviteles megoldásokhoz kell majd folyamodni. A kérdező az ehavi adásunkban Baki Tibor volt.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A tavalyi esztendő utolsó személyes jelenlétű programja a cserkészeknek a Cserkész Ebéd volt. Múlt év februárja óta több eseményük elmaradt: a Cserkész Bál „néma” formában valósult meg, a Cserkész Nap hiánya pedig mindenkiben űrt okozott ősszel. 

A Cserkész Ebédet rendhagyóan, elviteles formában tudták megszervezni, ami nem kis kihívást jelentett. A logisztikai kérdéseken megoldásán túl a lebonyolítás is kissé macerás volt, hiszen minden ételt – legyen az leves, köret, saláta vagy desszert – külön kellett adagolni és becsomagolni. Mégis a sikerek között könyvelhetik el ezt az alkalmat: több mint 300 ebéd került kiszállításra. Hogy a megvalósíthatóság keretein belül maradjanak, figyelembe véve a férőhelyet, illetve a konyha kapacitásait, muszáj volt limitálni a jelentkezőket.

ReklámTas J Nadas, Esq

 Az ételek kiosztására több módot is alkalmaztak. Az embereknek volt lehetőségük személyesen, a szentmise után átvenni az ebédet a Szent Imre templom dísztermében. De lehetett autóval is érkezni. Ezeket a családokat már kinn várták az elkészített rendeléssel a cserkész segítők. A harmadik opció pedig a házhozszállítás volt: két cserkész autóval járta be a város különböző pontjait. Abszolút rugalmasan és gördülékenyen telt a kiosztás.

Hagyományosan hozzátartozik ehhez a programhoz a cserkészvezetők munkájának elismerése, és az új vezetők kinevezése is. Ez a része a napnak most elmaradt, egy későbbi alkalommal fogják bepótolni. A szervezők ennek az eredménynek is nagyon örülnek, ezúton köszönik a közösség támogatását. Az ebédvásárlásból befolyt pénzt természetesen a cserkésmozgalom javára fogják fordítani.

Május 22-én, szombaton szeretnék megtartani a Cserkész Bált. Ahogy haladunk előre a hetekkel, hónapokkal, úgy látja majd a CSBK a reális helyzetet, és a jelenléti megvalósítás esélyeit. Abban pedig nagyon bíznak, hogy a szeptember 5-i Cserkész Napnak nem kell búcsút mondani ismét.

A Cserkész Rádió / TV március 7-i adásában megjelenik Gulden Kati néni, illetve az ő története. A vele való beszélgetés egy hatalmas, képzeletbeli utazásra vitt minket Ungvártól Clevelandig. Minden idős cserkészünkkel készített anyag egy hatalmas kincs. Olyan tanulságokat és életbölcsességeket hallhatunk, amit talán sehol máshol. Ilyen volt a Kati nénivel való interjú is, aki a maga 86 évével felnőtt aktivistája és támogatója a cserkészetnek. Korábbi feladatainak egy részét ugyan már a fiatalabb generáció végzi, ő még mindig lelkes, benne van a körforgásban.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.