Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának alsó házában többséggel bíró Demokrata Párt radikálisan balliberális világnézeti alapon hozzákezdett az Istenre való hivatkozások eltörléséhez a hivatalos kormányzati eskü szövegekből, amelyeket emellett még gendersemlegessé is változtatnak.

A Demokrata párti többségű szövetségi képviselőháznak az egyik kulcsfontosságú bizottsága, a Természeti Erőforrások Bizottsága egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be a napokban, amelynek az egy héten belül várható elfogadása esetén a bizottság előtt hivatalosan nyilatkozók, tanúvallomást tevők a jövőben már csak olyan esküt tehetnek majd, amelyben az eddigi hagyományos formulát eltörölve már nem szerepel semmilyen Istenre való hivatkozás.

A képviselőház számára hivatalosan megnyilatkozók az Isten engem úgy segéljen szóösszetétel helyett, így a jövőben már csak azt mondhatják majd, hogy arra esküsznek, hogy a törvényeknek megfelelően csak igazat mondanak.

A hírek szerint a képviselőház többi bizottságában is hasonló változtatások elfogadása várható a demokrata párti többség miatt.

Közérdekű hirdetés

A demokratáknak ezt a lépését érthetetlennek és különösen radikálisnak tartják a Republikánus Párt politikusai, akik szerint ezzel a Demokrata Párt gyakorlatilag nyíltan Marxista-Leninista útra tért.

A szövetségi kormányzatban használatos eskük szövegei, eddig ugyanis a történelmi hagyományok és a szokásjog alapján közmegegyezéssel alakultak úgy, hogy többségükben tartalmaznak valamilyen Istenre való hivatkozást. Az Egyesült Államok elnökének beiktatási ceremóniája során pedig a hivatalos eskü szövegének nem része az Isten engem úgy segéljen kitétel, de a szokásjog alapján azt az elnökök szabadon hozzátehetik, ha akarják. Donald Trump például hozzá is tette.

A Demokrata Párt a politikai vallástalanítási akció elindításával radikálisan szembemegy a saját eddigi tradícióival is, hiszen a vallás és a keresztény hit a Republikánus Párt mellett a Demokrata Párt politikai életének is szerves része Amerikában. Ez olyannyira így van, hogy hagyományosan a demokraták választási nagygyűlései is mindig közös imák elmondásaival kezdődnek.

A Demokrata Pártnak erre az egyértelműen vallásellenes politikai döntésére a figyelmet felhívó amerikai sajtótudósítások ( Christianpost, Fox News ) szerint érthetetlen a keresztény hitre való utalások üldözése a kormányzati szférában, miközben például a Pew Research Center januári felmérése szerint a most hivatalban levő amerikai törvényhozás tagjainak 88 százaléka kereszténynek vallja magát.

Az előző törvényhozáshoz képest ugyan mostanra három százalékkal csökkent a törvényhozók között önmagukat keresztényeknek vallók száma, azonban még ez is azt jelenti, hogy jelenleg a kongresszusnak csak hatvanhárom olyan tagja van – két republikánus és 61 demokrata – , akik deklaráltan nem keresztények. A 63 nem keresztény közé tartozik az USA történelmében először a törvényhozásba bejutó két muszlim vallású politikus nő is, Rashida Tlaib Michiganből és Ilhan Omar Minnesotából.

Forrás: 888.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.