A Magyar Országgyűlés háznagya díszvendégként volt jelen az Egyesült Magyar Egyletek és az Első Magyar Református Egyház közös szervezésében megvalósult emlékezésen október 24-én. A pozíciójában 2013 óta tevékenykedő háznagy asszony Kövér László házelnök úr szívélyes üdvözletét tolmácsolta a nemzeti ünnep alkalmából. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgő alkalmon tiszteletét tette Kese Beatrix is, az Országgyűlés Hivatalának külügyi igazgatóhelyettese.

65 évvel vagyunk a sorsfordító forradalom után, ami ma nemzeti ünnep. Ezen a napon a bátorságot ünnepeljük, amit elődeink tanúsítottak a tereken. Észlelték az alávetettséget, a szolgai sorsot, és mertek fellázadni a kommunista diktatúra kegyetlenségei ellen. Az ő összetartásuk és hősiességük tesz minket is büszke magyarrá 2021-ben. 

Dr. Mátrai Márta szavai szerint a forradalomban résztvevők megmutatták a világnak, hogy a magyarok erős kötelékben élnek, és bármilyen áldozatra képesek a hagyományaik megőrzése érdekében. A hősök felé érzett tisztelet, és a gyermekeink iránt érzett felelősség az, ami indokolja, hogy minden évben újra megemlékezzünk történelmünk távolinak tűnő eseményeiről. Erkölcsi kötelességünk megvédeni Magyarországot, erősíteni a nyelvünket, a kultúrát és a keresztény államunk alapját. 

Társadalmi célú reklám:


Az előadót bevallása szerint kettős érzés tölti el, ha az amerikai magyarokra gondol. Boldogság, hogy egy távoli kontinensen magyar szóval találkozik, de ugyanakkor szomorúság, hogy nemzettársait a történelem viharai, és a jobb sors iránti vágy ilyen messzire sodorta.

“A magyar nemzeti ünnep emlékezete arról szól, hogy mi magyarok nem akarunk más által kigondolt téveszmék uralma alatt élni, mivel szeretjük a hétköznapjainkat, tiszteljük a szabadságunkat és a hagyományainkat.” – hozzátette, hogy Magyarország mai kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy egyben tartsa a szétszakított magyar nemzetet. A találkozások, a jó beszélgetések, az ünnepek, a közös istentiszteletek elmélyítik az egymástól távol élő, de azonos gyökerekkel  rendelkező nemzettársak kapcsolatát.

Meggyőződése, hogy senkinek nem kell amiatt szégyenkeznie az Egyesült Államokban, mert Magyarországról érkezett és ősei magyarok voltak. Ahogy a múlthoz és a magyarsághoz való kötődésben sincs semmi szégyenteljes, “Büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik távol a hazától is megállták helyüket.” – a kultúra, amit magukkal hoztak az emigráltak, az új hazájukat gazdagította. A tudás, amit otthon szereztek, az az új országuk javára vált.

A magyar kultúra, keresztény alapokra épült kultúra. Dr. Mátrai Márta beszámolt a szeptemberben Budapesten sikeresen megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról. A világ híveinek nagy találkozóját Ferenc pápa szentmiséje koronázta meg. Függetlenül a vallási irányzatoktól, kortól, nemtől és életkortól, békét teremtett az ünnep mindenki szívében. A Hősök Terén összegyűlt családok egyek voltak imáikban. 

Háznagy asszony zárszóként arra biztatta a jelenlévőket, hogy éljenek a nemzeti összetartozás nagy lelki erejével, a kereszténység erkölcsi erőt megtartó hitével, és ezáltal is tegyék gazdagabbá választott hazájukat. A 2022 tavaszán a nemzet tagjai lakóhelyüktől függetlenül ismét hozzászólhatnak a magyar jövő alakulásához. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy továbbra is a nemzeti hagyományok és a keresztény értékek képezzék az anyaország fundamentumát. 

A háromnapos látogatás idejére a clevelandi közösség igyekezett minél színesebb programmal kedveskedni a vendégeknek, és az őket kísérő Kovács Tamás főkonzul úrnak és Páva Zsolt közösségi diplomatának. A delegáció bepillantást nyert a külföldi magyar élet néhány mozzanatába.

A centenáriumát ünneplő Szent Erzsébet Templom megtekintésével kezdődött a hétvége, majd pedig a forradalom 65. évfordulóján koszorút helyezett a delegáció a clevelandi pesti srác emlékművére, és fejet hajtottak a Mindszenthy bíborosnak emléket állító szobor előtt. A kulturális élet legfőbb bástyájának tartott Clevelandi Magyar Múzeum könyvtára Dr. Mátray Márta értékes adományával gazdagodott. A vendégeknek kötetlen beszélgetésre is lehetőségük nyílt a közösség tagjaival a múzeum 25. Borkóstoló vacsoráján. Háznagy asszony rövid beszédében az összetartás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen ez a magyarság előrejutásának záloga. Továbbá szeretettel invitálta a jelenlévőket az Óhazájukba, hogy minél inkább megismerhessék a szépségeit annak a Szent István által alapított Magyarországnak, amely ma is a keresztény Európa része. “Az a dolgunk, hogy ezt az örökséget óvjuk.” – ezzel köszönte meg a figyelmet Dr. Mátray Márta.

A római katolikus hívekkel imádkozott együtt háznagy asszony vasárnap délelőtt a Szent Imre templom szentmiséjén. A nap a Walton Hills-i Első Magyar Református templomban folytatódott, ahol a clevelandi magyar közösség központi megemlékező ünnepsége zajlott. A látogatás utolsó állomása az Amerikában élő számos nemzeti kisebbséget megjelenítő, különleges clevelandi Magyar Kultúrkert volt.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.