A közös magyar kulturális emlékezetet segítik elő az olyan megmozdulások, amiket a közösség együtt él meg. Az egészségügyi veszélyhelyzet a tömegrendezvényeket nem teszi lehetővé 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében. Ám kitartásról és találékonyságról tesz tanúbizonyságot minden olyan szervezet, akik rendezvényeiket nem lemondják, hanem virtuális térbe helyezik át. Az Egyesült Magyarok Egylete 56’-os online megemlékezést tartott a forradalom tiszteletére. A Bocskai Rádió október 25-i adásában Szentkirályi Endre közvetítette a diaszpóra magyarságának gondolatait.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

“Mert ők akkor egy jobb és szabadabb Magyarországért harcoltak.”  Dr. Krasznai Csaba az 1956-os nemzetünk szabadságáért életüket kockáztató emberekért imádkozott, Isten gazdag áldását kéri mindennapjaikra. A clevelandi tiszteletes úr hálát adott mindazokért a hősökért is, akik már nincsenek az élők sorában, és az igazságtalan megtorlások következtében hunytak el. Az elszakított területek és Magyarország közös jövőjéért kérte Urunkat. Az ötvenhatosok példamutató összetartását hangsúlyozta ki, hogy az Anyaország és az elszakított területek ezt tartsák szem előtt a széthúzás helyett. 

Magyarország Chicagói Főkonzulátusának főkonzuli pozícióját Dr. Bencsik Zita áthelyezése után a békéscsabai Kovács Tamás vette át, aki Los Angeles külgazdasági attaséja volt korábban. Köszöntő üzenete által szeretne előre bemutatkozni a közösségnek, ahol szolgálatát végzi majd a jövőben. A történelmileg jeles október 23. nem is volt annyira régen. A fiatal korosztály nagyszülei, az idősebb szülei között még ma is élnek köztünk a pesti srácok, akik részt vettek a kommunista elnyomás elleni küzdelemben. 1956-ban már egy évtizede éltünk szovjet megszállás alatt. A büszke magyar nemzet nem 56-ban tett először mutatta meg a történelem során, hogy nem enged az önkényuralomnak és az elnyomásnak. Az elmaradt győzelem után érthető módon sokaknak menekülés maradt az egyetlen lehetőségük. Az Újhazába szeretteik és barátaik nélkül érkeztek meg, hogy helyt álljanak egy új kultúrában. A napjainkat meghatározó világjárvány közepette se feledkezzünk el a veszélyeztetett korosztályhoz tartozó pesti srácokról, akik legyenek Magyarországon vagy az Egyesült Államokban, annyi mindent megéltek, annyi tapasztalattal és bölcsességgel rendelkeznek, amivel mi nem. 

Nemzeti ünnep nincs koszorúzás nélkül, Cleveland városközpontjában Mindszenty József bíboros emlékművénél és a fiatal szabadságharcos szobránál Dr. Virányi Gyermán Erika, a Chicagói Magyar Főkonzulátus közösségi diplomatája helyezte el az emlékezés virágát. Orbán Viktor miniszterelnöki üzenetét osztotta meg a szűkkörű társasággal: “Magyarok a nagyvilágban! Üdvözletünket és szívből jövő jókívánságainkat küldjük minden magyarnak, éljen bárhol a világban. Magyarország az ő országuk, Budapest az ő fővárosuk is.”

Csibi Loránd, a Clevelandi Magyarokért Alapítvány elnöke verssel tette emelkedettebbé a rövid megemlékezést.

Zenei darabokkal és szavalatokkal színesítette az Egyesült Magyarok Egylete a nemzeti ünnep repertoárját. Elindultam szép hazámból… – a népdal, Jártó Kocsis Emőke, a Bocskai Rádió munkatársának énekhangján csengett. Beethowen 28. szonátáját egy jelenleg amerikai egyetem mesterképzésére járó kolozsvári lány, Pásztor Gréta játszotta le a rádióhallgatóknak. Boda Annamária a clevelandi baptista gyülekezet tagjaként Kárász Izabella Isten, áldd meg a magyart című versével csatlakozott az elektronikus ünnephez. A Nt. Tamásy Zoltán vezette kiskórus pedig a Pál utcai fiúk musicalből ismert Grundot énekelte el csodálatos szólamokban és őszinte szívvel. Zengett tőlük az evangélikus templom: 

Nagy a világ, és rá se ránt,  Hogy errefelé a követ ki veti rá.
Ha közel a vész nem remeg a szánk, Lefogjuk győzni, nekünk ez a hazánk.

Lauer Andrea és Pigniczky Réka kezdeményeztek egy interjúsorozatot a második világháború utáni menekülési időszak kapcsán. A Memory Project több mint 100 interjút és személyes visszaemlékezéseket gyűjtött eddig 56-os érintettektől. Legfőbb célkitűzésük az értékes történelmi kutatáson túl az volt, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az oral history iránt, illetve, hogy ők is a maguk technikai eszközeivel felvegyék nagyszüleik élettörténetét. Nem csak azok a hősök, akik 1956-os átélték, hanem azok a fiatalok is, akik megőrzik nagyszüleik élettapasztalatát és bölcsességét. Az anyag a honlapjukon elérhető.

A clevelandi virtuális emlékezés meghívott szónoka Nagy Ildikó volt, a New York-i magyar közösség egyik kiemelkedő személyisége. Kiváló vezetői és szervezőiképességével vezeti az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Széchenyi István társaság otthonát. A Magyar Házat nem csak felújította, de felvirágoztatta a közösségi életet is. Ünnepi beszédében egy történelmi utazásra invitálta a hallgatóságot.

Deák Zsolt, a Bethania Baptista gyülekezet új lelkipásztora, Erdélyből érkezett az amerikai szolgálatra. Az Úrtól tanult imádsággal zárta a rendhagyó nemzeti ünnep programját.

Akik 56’-ban hősök lettek, nem tudták előre, csupán tették a dolgukat. Akik valamilyen módon csatlakoztak otthonaikból az ünnepi műsorhoz, mind-mind fejet hajtottak a szabadságharc áldozatai előtt. 

Áldott nemzeti emlékezést kíván minden nemzettársunknak a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek és a Bocskai Rádió!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.