Nemcsak anyagilag, de lelkileg is támogatni kell a gyermekvállalást – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán Budapesten.

Az eseményen a kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: már látni lehet a kormány családpolitikai intézkedéseinek eredményeit. Ezek közül kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben a termékenységi ráta 1,25-ról 1,49-ra emelkedett, és 43 százalékkal nőtt a házasságkötések száma is. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a válások száma 23 százalékkal csökkent 2010 óta, és 40 ezerről 28 ezerre mérséklődött a terhességmegszakítások száma az elmúlt évtizedben.

Soltész Miklós szerint a kiszámítható családpolitika mellett a fiatalok lelki és erkölcsi támogatására is hangsúlyt kell helyezni, hogy még inkább javulhasson a demográfiai helyzet. Azt is megemlítette, hogy a szülés körülményein is tovább kell javítani, mert a pozitív szülésélmény további gyermekek vállalásához járulhat hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a várandósság alatt és a szülés után is fontos szerepe van a védőnőknek, s kiemelte: az emberi életet a magzati kortól védeni kell.

A Védőnők a gyermekáldásért díjat az Alapítvány a Meddőség Megelőzéséért és a Jövő Nemzedék Egészségéért nevű szervezet ítéli oda minden évben azon védőnők számára, akik példamutató módon segítették gyermekek születését. Az elismerést idén Vidáné Válóczi Éva, Borbélyné Horváth Anikó és Katona Csabáné védőnők vehették át.

– Családvédelmi szolgálat védőnőjeként is dolgoztam, és a fiatalok legnagyobb problémája, amire hivatkoztak, az volt, hogy nincsen megfelelő lakásuk és nem állnak rendelkezésükre az anyagi források, ezért nem szeretnék megtartani a gyermeküket. Erre a problémára szerintem megfelelő választ ad a kormány az otthonteremtési támogatásokkal – nyilatkozta lapunknak Vidáné Válóczi Éva. Egy másik díjazott, Katona Csabáné szerint pedig sok édesanya szívesen menne vissza dolgozni, de nem talál olyan munkahelyet, ahol részmunkaidőben elhelyezkedhetne, és az otthonról való munkát is kevés helyen teszik lehetővé.

(Csekő Imre / Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.