Az euroszkeptikus és iszlámellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előrehozott parlamenti választásokat Hollandiában – írja a Euronews. Az előzetes exit poll adatok szerint a Geert Wilders által vezetett radikális párt 35 helyet szerez a 150 fős törvényhozásban.

A Euronews az exit poll eredményekre hivatkozva arról ír, hogy a Frans Timmermans vezette Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (GroenLinks/PVDA) a második helyen végzett és 26 mandátumra számíthat. A jelenleg kormányzó jobboldaliliberális Szabaddemokrata Néppártnak (VVD) 23 képviselője lesz. A kereszténydemokrata Pieter Omtzigt pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

A portál felidézi:

ReklámTas J Nadas, Esq

az országot 12 éve irányító Mark Rutte kormánya júliusban lemondott, miután a koalíciós pártok nem jutottak egyezségre a menedékkérők családegyesítésének kezelésében.

(Pesti Srácok / Euronews)

Orbán Viktor gratulált Geert Wildersnek

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wilders jobboldali pártvezetőnek a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez.

A miniszterelnök az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta:

„Eljött változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!”

(Mandiner)

Szijjártó Péter is gratulált Geert Wilders győzelméhez

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben gratulált Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelméhez.

Újabb ország mondott egyértelmű nemet az illegális migrációra. Reméljük, Hága elég közel van Brüsszelhez ahhoz, hogy ott is meghallják Bravó, Geert!

− írta a miniszter.

 

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Gert Wilders, a 2023 novemberében tartott holland előrehozott választások győztese.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.