Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott ötnapos kanadai látogatása alatt járt Ottawában, Montreálban és az ország középső részén fekvő Saskatchewan tartomány fővárosában, Reginában is. Látogatásain találkozott a helyi magyarság képviselőivel, a magyar gyökerű zsidó vallási közösség tagjaival és magyar állami kitüntetéseket adott át a magyar diaszpóra tagjainak. A programra elkísérte Vass-Salazar Mária ottawai magyar nagykövet.

Szili Katalin a kanadai fővárosban díszvacsorán vett részt Victor Oh szövetségi szenátor és Corey Tochor magyar származású parlamenti képviselő, valamint ausztrál, amerikai és angol misszióvezetők társaságában, ahol mind a négy ország képviselőinek megköszönte a diaszpórában élő magyarság tagjainak befogadását és bemutatta a magyar kormány nemzetegyesítést célzó törekvéseit. A miniszterelnöki megbízott az ottawai nagykövetségen magyar állami kitüntetéseket adott át november 16-án. Szenthe Annának, a Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnökének a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, Szőke Jánosnak, a Niagara Falls-i Árpád Ház elnökének pedig a Kallós Zoltán-díjat adta át a kanadai magyar közösségért végzett munkájuk elismeréseként. Szili Katalin a Pécsi Egyetem kurátoraként kapcsolatépítő megbeszélést is folytatott a legnagyobb ottawai egyetemek, a Carleton University, a Saint Paul Catholic University, és a University of Ottawa vezetőivel is.

Québec tartomány legnagyobb városában, Montreálban szakmai megbeszéléseket folytatott a negyvenezer hallgatóval rendelkező Montreáli Egyetemen is, ahol a mesterséges intelligencia (MI) kutatóközpontban tett látogatást. A miniszterelnöki megbízott a városban felkereste a Nyírtassról származó, négyezer fős boisbriand-i haszid zsidó közösség tagjait is, akik örömüknek adtak hangot, hogy a közeljövőben elkészülhet a nyírtassi zsidó zarándokközpont Magyarországon. Montreálban Nagytóthy-Tóth Ábel gitárművésznek magyar állami kitüntetést adott át a zenész szakmai életútjának elismeréseként november 17-én. Szili Katalin Harmincból tíz című könyvének bemutatója kapcsán beszélgetést folytatott az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának eredményeiről az ottawai Magyar Házban és a montreáli Magyar Otthonban is. A kanadai magyarság tagjai itt is köszönetüket fejezték ki a kormány támogatásáért, és kifejtették, hogy sokan keresik a kapcsolatot Magyarországgal. November 18-19. között Saskatchewan tartomány fővárosába, Reginába látogatott, ahol hivatalos találkozón megbeszélést folytatott Saskatchewan tartomány miniszterelnökével, ahol többek között tájékoztatást adott a legutóbbi magyarországi demográfiai csúcstalálkozóról, valamint a 2021. november 29. december 5. között megrendezendő “Planet Budapest 2021” elnevezésű fenntarthatósági expó és világtalálkozó rendezvényről. Ezt követően a tartományi és szövetségi parlament konzervatív képviselői elismerésüket fejezték ki a magyar kormány családpolitikai intézkedéseivel és eredményeivel kapcsolatban. A miniszterelnöki megbízott ezt követően találkozott a reginai Balaton Házban a helyi magyar közösség tagjaival, illetve látogatást tett a tartományi fővárostól mintegy 200 kilométerre fekvő Békevár és Kaposvár (Eszterhazy) nevű, magyar alapítású településekre és magyar történelmi emlékhelyekre. Szili Katalin péntek estétől New York-ban folytatja észak-amerikai látogatását.

Társadalmi célú reklám:


(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.