Az Egyesült Államok kongresszusa a szavazatszámlálások után hitelesítette Joe Biden győzelmét, így a demokrata párti politikus lesz az ország következő elnöke, Kamala Harris az alelnöke. A kongresszusi ülést vezető Mike Pence alelnök bontotta ki az államonként leadott, az elektori szavazatokat tartalmazó, lepecsételt borítékokat, és ő hirdette ki az amerikai elnökválasztás győztesét.

Mint arról korábban beszámoltunk, Pence ezzel szembement főnöke, Donald Trump amerikai elnök akaratával, aki a választási csalásokra hivatkozva abban bízott, hogy Pence visszadobja a voksokat.

Az elektori szavazatokat helyi idő szerint csütörtök hajnalban hitelesítették azután, hogy a rendfenntartó erőknek négy órán át tartó viaskodás után sikerült kizavarniuk az épületből a kongresszust megrohamozó Trump-híveket.

A törvényhozó testület mindkét háza elutasította azokat a kifogásokat, amelyeket a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője emelt Joe Biden győzelme ellen.

A kifogást emelő politikusok mind arra hivatkoztak, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot. Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták.

A konzervatív párt tagjai megpróbálták Georgia, Nevada és Michigan állam eredményét is kifogásolni, de a szavazatszámlálás folyamatát vezető Mike Pence elutasította a benyújtott dokumentumokat, mivel nem volt rajtuk egyetlen szenátor aláírása sem – a felsőház legalább egy tagjának jóváhagyása eljárási követelmény. A kifogásokat ugyanis Jody Hice, Marjorie Taylor Greene és Mo Brooks, az alsóház képviselői vezették fel.

Trump: Rendezett hatalomátadás lesz

Donald Trump amerikai elnök csütörtök hajnalban szóvivője által közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy bár egyáltalán nem ért egyet a novemberi elnökválasztás eredményével, „és a tények az ő oldalán állnak”, rendezett hatalomátadásra kell számítani január 20-án.

A Twitter szerdán ideiglenesen zárolta Trump fiókját azzal az indokkal, hogy megsértette a közösségi oldal szabályait, konkrétan azzal, hogy mentegette a Capitoliumba erőszakkal behatoló tüntetőket. Ezért Dan Scavino, az elnöki sajtóstáb közösségi médiáért felelős vezetője osztotta meg a kongresszusi szavazások után az elnök közleményét. „Mindig azt mondtam: folytatjuk a harcot annak érdekében, hogy csak a jogszerű szavazatokat számolják meg. Bár ez most az (amerikai) elnökségek történetében a legnagyszerűbb első ciklus végét jelenti,

a harc csak most kezdődik azért a célért, hogy újra naggyá tegyük Amerikát!”

– írta Scavino az elnök nevében.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.