A következőkben a Magyar Amerikai Koalíció szervezte Mikulás-vacsorára invitáljuk önöket. A hagyományosan december 6-án tartott évösszegző esemény, amelyen az asztalokon számok helyett nagy Magyarország egy-egy városának neve áll, és amelyen nem hiányozhat a karácsonyi énekek együttes eléneklése sem, igazán értékes pillanatokat élhettünk át. Köszönet érte!

A Magyar Amerikai Koalíció Mikulás-vacsorája

A következőkben a Magyar Amerikai Koalíció szervezte Mikulás-vacsorára invitáljuk önöket. A hagyományosan december 6-án tartott évösszegző esemény, amelyen az asztalokon számok helyett nagy Magyarország egy-egy városának neve áll, és amelyen nem hiányozhat a karácsonyi énekek együttes eléneklése sem, igazán értékes pillanatokat élhettünk át. Köszönet érte!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, December 14, 2019

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Az 1991-ben alapított Magyar Amerikai Koalíció (HAC) idén 28. alkalommal rendezte meg szokásos ünnepi gála vacsoráját a washingtoni magyar nagykövetség dísztermében. A Mikulás-vacsorának nevezett rendezvényen több mint 100 koalíció tag és vendég vett részt.


A Magyar Amerikai Koalíció alelnöke Dr. Szentkirályi Endre ceremóniamesterként, köszöntötte a jelenlévő méltóságokat majd egy pillanatnyi csendet kért a koalíció nemrégiben elvesztett tagjai és barátai, köztük Hámos László (1951-2019);  Dr. Bognár Béla (1931-2019) és Dr. Horváth János (1921-2019) emlékének tiszteletére.

Szabó László nagykövet beszéde kezdetén üdvözölte a vendégeket majd rátért a 2019-es év  legfontosabb eredményeire: a magyar kormány folyamatos segítségére a Közel-Keleten és Afrikában üldözött keresztények számára;  illetve arra, hogy hat új taggal az Egyesült Államok Kongresszusán visszaállították a Magyar Kaukuszt; új konzulátusokat nyitottak Miami (FL) és Houston (TX) területén;  ezenkívül a Kossuth ház megvásárlása; megemlékezés a szabadság 30. évfordulójára; a nagykövetség új központjának építése; a gazdasági együttműködés és kereskedelem növekedése az Egyesült Államok és Magyarország között;  egyetértési nyilatkozat (MoU) aláírása a Nyugat-Virginia és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok megerősítésére, valamint egyetértési megállapodás aláírása az Egyesült Államok Export-Import Bankja (EXIM) és a Magyar Export-Import Bank Zrt. (HEXIM) között.  A nagykövet gratulált Andrea Lauer Rice koalíciós elnöknek a közelmúltbeli megválasztásáért, az Amerikai Magyar Diaszpóra Tanácsának élére.

Vacsora után Andrea Lauer Rice elnök asszony elmondta, hogy a   Mikulás Vacsora az egyik kedvenc eseménye az évben, mert esélyt ad a visszatekintésre és a közös tervezésre egyaránt.  Ebben az évben több okunk is volt az ünneplésre – hangsúlyozta az elnök: a kommunizmus bukásának 30. évfordulója és Magyarország fontos szerepe abban a történelmi korszakban;  a NATO 70. évfordulója és Magyarország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója. A NATO-csatlakozás kapcsán Lauer Rice asszony emlékeztetett a koalíció aktív szerepére az Egyesült Államok politikájának kialakításában a posztkommunista történelem kritikus idején, ideértve a koalíció vezetõinek az amerikai elnökökkel tartott üléseit és néha heves vitáit a magas rangú USA  tisztviselőkkel.

Lauer Rice asszony azt is hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence környező országaiban élő magyarok emberi jogainak védelme már a kezdetektől a koalíció középpontjában áll.  A koalíció azt tervezi, hogy visszahozza az 1990-es évek végén alakult alapvető emberi jogi műhelyeket, hogy segítse az Egyesült Államok fiataljait abban, hogy megértsék, miként lehet a legjobban tájékoztatni a kongresszusi képviselőiket ezekről a kérdésekről.

Lauer Rice asszony ismertette a Koalíció  John N. Lauer vezetői képzési programját is bemutatva Tóth Hajnalka „egy hét az LTP gyakornok életében” Vlog összeállítását.   

Végül az amerikai diaszpóra elnöke kiemelte a magyar kormány segítségét és befektetését a diaszpórába az elmúlt nyolc évben, kiemelve a Kőrösi Csoma Sándor Programot;  a Mikes Kelemen és a Julianus programokat; a Bethlen Gábor Alap, a Rákóczi Szövetség segítségét. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok legnagyobb ernyőszervezeteként a Koalíciónak meg kell őriznie politikai függetlenségét, ha hatékonyan kíván navigálni az Egyesült Államok, Magyarország és a Kárpát-medence politikai vizein, hogy legjobban képviselje tagjait, a magyar amerikai közösséget. 

Az est díszvendége Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke volt.  Felszólalásában az Országgyűlés elnöke megemlítette a Trianoni Békeszerződés közelgő 100. évfordulóját és a határokon átnyúló nemzeti kohézió fontosságát.  Beszédében a nemrég elhunyt Hámos Lászlóra emlékeztetett, a Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) elnökére aki a nemzet határokon átnyúló egyesítésének egyik élharcosa volt.

A 28-ik  Mikulás-vacsora Bánhidi Noéminek, a Koalíció programkoordinátorának buzdítására közös karácsonyi énekléssel zárult.

Szabó Éva
Észrevétlenül vált életcélommá igaz-magyar közösségek felkutatása, megismerése, majd bemutatása. Erdélybe születve, életem első tizennyolc évét kisebbségi magyarként élve kaptam útravalót a nehéz feladathoz. A nagy székely-magyar vándor, Kőrösi Csoma Sándor fogta a kezem ezen az úton, hiszen neve mindegyre figyelmeztetésül bukkant fel életemben. Az elmúlt tizenegy évem a szórványmagyarságban, illetve diaszpórában élő magyar közösségek segítésével, hétköznapjainak, hitéletének bemutatásával telt. Tettem ezt televíziós szerkesztő-műsorvezetőként és ezt szándékozom folytatni a clevelandi Bocskai Rádiónál is a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.