A következőkben a Magyar Amerikai Koalíció szervezte Mikulás-vacsorára invitáljuk önöket. A hagyományosan december 6-án tartott évösszegző esemény, amelyen az asztalokon számok helyett nagy Magyarország egy-egy városának neve áll, és amelyen nem hiányozhat a karácsonyi énekek együttes eléneklése sem, igazán értékes pillanatokat élhettünk át. Köszönet érte!

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Az 1991-ben alapított Magyar Amerikai Koalíció (HAC) idén 28. alkalommal rendezte meg szokásos ünnepi gála vacsoráját a washingtoni magyar nagykövetség dísztermében. A Mikulás-vacsorának nevezett rendezvényen több mint 100 koalíció tag és vendég vett részt.

A Magyar Amerikai Koalíció alelnöke Dr. Szentkirályi Endre ceremóniamesterként, köszöntötte a jelenlévő méltóságokat majd egy pillanatnyi csendet kért a koalíció nemrégiben elvesztett tagjai és barátai, köztük Hámos László (1951-2019);  Dr. Bognár Béla (1931-2019) és Dr. Horváth János (1921-2019) emlékének tiszteletére.

Szabó László nagykövet beszéde kezdetén üdvözölte a vendégeket majd rátért a 2019-es év  legfontosabb eredményeire: a magyar kormány folyamatos segítségére a Közel-Keleten és Afrikában üldözött keresztények számára;  illetve arra, hogy hat új taggal az Egyesült Államok Kongresszusán visszaállították a Magyar Kaukuszt; új konzulátusokat nyitottak Miami (FL) és Houston (TX) területén;  ezenkívül a Kossuth ház megvásárlása; megemlékezés a szabadság 30. évfordulójára; a nagykövetség új központjának építése; a gazdasági együttműködés és kereskedelem növekedése az Egyesült Államok és Magyarország között;  egyetértési nyilatkozat (MoU) aláírása a Nyugat-Virginia és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok megerősítésére, valamint egyetértési megállapodás aláírása az Egyesült Államok Export-Import Bankja (EXIM) és a Magyar Export-Import Bank Zrt. (HEXIM) között.  A nagykövet gratulált Andrea Lauer Rice koalíciós elnöknek a közelmúltbeli megválasztásáért, az Amerikai Magyar Diaszpóra Tanácsának élére.

Vacsora után Andrea Lauer Rice elnök asszony elmondta, hogy a   Mikulás Vacsora az egyik kedvenc eseménye az évben, mert esélyt ad a visszatekintésre és a közös tervezésre egyaránt.  Ebben az évben több okunk is volt az ünneplésre – hangsúlyozta az elnök: a kommunizmus bukásának 30. évfordulója és Magyarország fontos szerepe abban a történelmi korszakban;  a NATO 70. évfordulója és Magyarország NATO-csatlakozásának 20. évfordulója. A NATO-csatlakozás kapcsán Lauer Rice asszony emlékeztetett a koalíció aktív szerepére az Egyesült Államok politikájának kialakításában a posztkommunista történelem kritikus idején, ideértve a koalíció vezetõinek az amerikai elnökökkel tartott üléseit és néha heves vitáit a magas rangú USA  tisztviselőkkel.

Lauer Rice asszony azt is hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence környező országaiban élő magyarok emberi jogainak védelme már a kezdetektől a koalíció középpontjában áll.  A koalíció azt tervezi, hogy visszahozza az 1990-es évek végén alakult alapvető emberi jogi műhelyeket, hogy segítse az Egyesült Államok fiataljait abban, hogy megértsék, miként lehet a legjobban tájékoztatni a kongresszusi képviselőiket ezekről a kérdésekről.

Lauer Rice asszony ismertette a Koalíció  John N. Lauer vezetői képzési programját is bemutatva Tóth Hajnalka „egy hét az LTP gyakornok életében” Vlog összeállítását.   

Végül az amerikai diaszpóra elnöke kiemelte a magyar kormány segítségét és befektetését a diaszpórába az elmúlt nyolc évben, kiemelve a Kőrösi Csoma Sándor Programot;  a Mikes Kelemen és a Julianus programokat; a Bethlen Gábor Alap, a Rákóczi Szövetség segítségét. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok legnagyobb ernyőszervezeteként a Koalíciónak meg kell őriznie politikai függetlenségét, ha hatékonyan kíván navigálni az Egyesült Államok, Magyarország és a Kárpát-medence politikai vizein, hogy legjobban képviselje tagjait, a magyar amerikai közösséget. 

Az est díszvendége Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke volt.  Felszólalásában az Országgyűlés elnöke megemlítette a Trianoni Békeszerződés közelgő 100. évfordulóját és a határokon átnyúló nemzeti kohézió fontosságát.  Beszédében a nemrég elhunyt Hámos Lászlóra emlékeztetett, a Magyar Emberi Jogi Alapítvány (HHRF) elnökére aki a nemzet határokon átnyúló egyesítésének egyik élharcosa volt.

A 28-ik  Mikulás-vacsora Bánhidi Noéminek, a Koalíció programkoordinátorának buzdítására közös karácsonyi énekléssel zárult.

Szabó Éva
Észrevétlenül vált életcélommá igaz-magyar közösségek felkutatása, megismerése, majd bemutatása. Erdélybe születve, életem első tizennyolc évét kisebbségi magyarként élve kaptam útravalót a nehéz feladathoz. A nagy székely-magyar vándor, Kőrösi Csoma Sándor fogta a kezem ezen az úton, hiszen neve mindegyre figyelmeztetésül bukkant fel életemben. Az elmúlt tizenegy évem a szórványmagyarságban, illetve diaszpórában élő magyar közösségek segítésével, hétköznapjainak, hitéletének bemutatásával telt. Tettem ezt televíziós szerkesztő-műsorvezetőként és ezt szándékozom folytatni a clevelandi Bocskai Rádiónál is a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.