Elfogytak a jelzők a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményére! Marco Rossi válogatottja Szalai Ádám csodálatos góljával győzni tudott Lipcsében, így hatvannyolc év után ismét legyőzte tétmeccsen Németországot. Az elképesztő értékű győzelem azt jelenti, hogy válogatottunk nem csupán bent maradt a Nemzetek Ligája A-divíziójában, de hétfőn este Olaszország ellen a csoportgyőzelemért léphet majd pályára!

Leszámítva a két szurkolótábort elválasztó üres szektort, teljesen telt ház várta a német és a magyar válogatottat Lipcsében, ahol a Nemzetek Ligája csoportkörében csapott össze a két együttes. A Puskás Ferenc Arénában lejátszott „odavágón” 1–1-es döntetlen született, úgy, hogy inkább a németek örülhettek a megszerzett pontnak. Most a németek már a világbajnokság főpróbájának is tekinthették ezt a találkozót, számunkra pedig azért volt nagy a tét, mert egy megszerzett pont már az A-divízióban történő bennmaradást jelentette számunkra.

Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal a Gulácsi – Fiola, Lang, Orbán, Szalai Attila, Kerkez – Nagy Ádám, Schäfer – Szoboszlai, Gazdag – Szalai Ádám összetételű csapatot küldte pályára, vagyis újoncot avattunk az AZ Alkmaar légiósa, Kerkez Milos személyében, miközben Styles Callum és Kleinheisler csak a padon kezdett. A hazaiaknál Hansi Flick a Ter Stegen – Hofman, Süle, Rüdiger, Raum – Gündoğan, Kimmich – Gnabry, Müller, Sané – Werner felállásban küldte ki csapatát ellenünk.

Tas J Nadas, Esq

Bátran kezdtünk, játékunkon a megilletődöttség legkisebb jele sem látszott. Ez különösen annak fényében volt örömteli, hogy a németek is jól kezdték a meccset, aktívak voltak és láthatóan Kerkez oldalán igyekeztek meglódulni, bízva abban, hogy újoncunk mellett érvényesülhetnek, de védelmünk szilárdan állta a német próbálkozásokat. Gulácsinak érdemi dolga nem is volt.

A 17. percben szöglethez jutott válogatottunk, miután Szalai Ádám lekészített labdáját Fiola kapura lőtte, ám a blokkról az alapvonalon túlra jutott a játékszer. Szoboszlai szögletét Szalai Ádám sarokkal, álommozdulattal továbbította a hálóba (0–1). Megszereztük a vezetést, és a játék képe alapján ez nem volt meglepetés, mert magabiztosan, jól futballoztak a mieink.

A válogatottól való visszavonulását bejelentő Szalai Ádám elképesztő góllal szerezte meg a vezetést a mieinknek! Fotó: MTI/Illyés Tibor

A válogatottól való visszavonulását bejelentő Szalai Ádám elképesztő góllal szerezte meg a vezetést a mieinknek! Fotó: MTI/Illyés Tibor

A játék képe a gól után sem sokat változott. Birtokolták a labdát a németek, de láthatóan nem tudtak mit kezdeni a védelmünkkel, így azt lehet mondani, hogy tanácstalanul passzolgattak jórészt a hazaiak. Ez természetesen a mieink védőmunkáját dicsérte. És dicséret illette szurkolótáborunkat is, mert olykor túlharsogták a lényeges többségben lévő német tábort.

A 34. percben szenzációs magyar támadás futott végig a pályán, igaz, Fiola beadása levágódott a védőkről. A szögletet Szoboszlai először nem tudta beadni, mert a német szurkolók megdobálták a sarokrúgáshoz készülődő játékosunkat. Kíváncsian várjuk, hogy az UEFA szankcionálja-e majd a történtek miatt a Német Labdarúgó Szövetséget?

A 39. percben alakult ki az első német helyzet, Raum bal oldali beadását Müller fejelte kapura az ötös sarkáról, de Gulácsi magabiztosan hárított. A 40. percben Szalai Ádám kapott túlzott bírói szigorral sárga lapot. Az első játékrész utolsó perceiben a németek többet birtokolták a labdát, ám helyzetig továbbra sem jutottak, így magyar vezetéssel, mégpedig megérdemelt magyar vezetéssel zárult a félidő.

Szurkolótáborunk Lipcsében is kitett magáért! Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szurkolótáborunk Lipcsében is kitett magáért! Fotó: MTI/Illyés Tibor

A félidőben Hansi Flick cserélt, az első negyvenöt percben észrevétlen Gnabry helyére a West Ham Unitedben játszó Thilo Kehrer lépett pályára. A hazaiak beleerősítettek és beszorították csapatunkat a második félidő elején. Helyzetig is eljutottak, igaz, egyszer Rüdiger le nem fújt szabálytalansága után, Gulácsi azonban bravúrral védett Sané szélről leadott bombájánál, majd pedig Thomas Müller rúgott gólt, de lesről. Így ötvenöt perc elteltével még mindig vezettünk, igaz, meglehetősen beszorultunk a kapunk elé.

Marco Rossi egészen a második játékrész feléig nem cserélt, igaz, különösebb oka nem is volt erre; vezettünk, és összességében még akkor is elmondhattuk, hogy jól játszunk, ha a németek fölénye jellemezte ekkor a mérkőzést. A 65. percben viszont változtatott a kapitányunk, méghozzá rögtön kettőt is: Szalai Ádám helyére Ádám Martin, Gazdag Dániel helyére pedig Kleinheisler László érkezett. Újabb cseréket eszközölt Flick is: Werner helyett Havertz, Gündoğan helyett pedig Musiala folytatta a játékot.

A 71. percben egy hátsó labdaszerzés után Schäfer iramodott meg, jól tálalt a bal oldalon nyargaló Ádám Martin elé, aki a tizenhatoson belülre érve ballal lőtt is, de a bal alsó sarokra tartó remek lövést Ter Stegen bravúrral védeni tudta. A 75. perc végén némi német tűzijátékot láthattunk, ám előbb Gulácsi tisztázott, majd csodálatos védőmunkát hozó Lang fejelte ki (!) a duplázást. Három perccel később Marco Rossi újból cserélt: a középpályán elképesztően sokat robotoló Nagy Ádámot Styles Callum váltotta.

Időközben elérkeztünk a mérkőzés hajrájához, jócskán belül voltunk az utolsó tíz percen, de nagyon beszorultunk a kapu elé. Ugyanakkor küszöbön állt egy hihetetlen bravúr, hiszen nem kevesebb, mint hatvannyolc éve, 1954-ben sikerült utoljára tétmeccsen legyőzni Németországot. Ez a svájci világbajnokság csoportkörében volt még, ahol Puskásék 8–3-ra nyertek.

Marco Rossi újabb cserére határozta el magát, Szoboszlai helyett Nego állt be az utolsó percekre. Egy perccel később Kleinheisler lábában volt a második magyar gól, de hatalmas helyzetben Ter Stegenbe bombázott. A 87. percben Kimmich suhintott rá egy levágódó labdát, szerencsére célt tévesztett. A rendes játékidő letelt, a bíró ötperces ráadást rendelt el, és a németek nagyon nyomtak, de igazi helyzetet mégsem tudtak kidolgozni, mert védelmünk fantasztikusan állta a sarat.

Amikor a bíró lefújta a mérkőzést, elkönyvelhettük, hogy közel hetven év után ismét legyőztük tétmeccsen a világ egyik legjobb válogatottját, és hétfőn este, telt ház előtt a csoportgyőzelemért játszhatunk Olaszország ellen, a Puskás Ferenc Arénában. Marco Rossi válogatottja a halálcsoport gyilkosa lett!

Vezető kép: MTI/Illyés Tibor

(Pesti Srácok)

Orbán Viktor: Győztünk!

Orbán Viktor a Facebook-oldalán gratulált a magyar válogatottnak, a németek elleni 1-0-ás győzelemért. A miniszterelnök csak ennyit írt:

Győztünk!”

Mint ismeretes, péntek este történelmet írt a magyar válogatott: 110 éve nem kapott ki a német válogatott, a magyar csapat pedig még soha nem nyert Lipcsében.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.