Tovább él Kelemen Levente néhai unitárius tiszteletes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének nemes kezdeményezése, mellyel a székelység nevében tiszteletbeli székely címmel tüntetik ki azokat az anyaországiakat, akik sokat tesznek a nemzeti összefogásért, a székely- és anyaországi magyarok szoros együttműködéséért. A címet Gyurcsány Ferenc és a baloldal gyalázatos, 2004. december 5-i népszavazási kampánya óta hagyományosan a székelyföldi, Homoród-menti Oklándon és a budapesti Székely bálon adományozzák, évente két alkalommal. A felemelő eseményen – mint korábban sokszor – a PestiSrácok.hu is ott volt.

A Tiszteletbeli Székely cím különlegessége, hogy elhivatott mesteremberek, nemzetben gondolkodó családanyák éppúgy részesülhetnek benne, mint a székely-magyar összefogásért áldozatot vállaló közjogi méltóságok vagy ismert személyiségek. Az egyik kezdeményező, Kelemen Levente két évvel ezelőtti eltávozása óta is együtt maradt a közösség, köszönhetően Szász Jenőnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének, Székelyudvarhely korábbi polgármesterének, Kelemen Évának és gyermekeinek, az Ábel a Székelyföldi Gyermekekért Alapítvány tevékenységének és Tőkés Lórántnak, Oklánd új unitárius tiszteletesének. Sokat tett a közösség továbbéléséhez a hagyomány, hogy az új tiszteletbeli székely elismerésekre a korábban díjazottak is tehetnek javaslatot, így egy összetartó, egyre növekvő, az egész Kárpát-medencét behálózó, népes közösség alakult ki. Idén másodszorra az Ábel a Székelyföldi Gyermekekért Alapítvány “Kovászember emlékdíjat” is átadta, amelyet Kelemen Levente nemzetépítő munkásságát tovább vivő hazafiak kaphatnak meg.

Az elismerésben idén Szász Jenő és Teremi László, Szamoskér volt polgármestere részesült. A PestiSrácok.hu kisfilmjében Kelemen Éva, Kelemen Kincső, Szász Jenő, Tőkés Lóránt és két új tiszteletbeli székely, az éppen sokadik székelyföldi író-olvasó találkozóit járó Cey-Bert Róbert író, 1956-os szabadságharcos és Püski István, a kommunista diktatúra idején tiltott erdélyi, székely írók köteteit is gondozó Püski Kiadó vezetője is. A tiszteletbeli székely közösséghez számos huszár hagyományőrző és a székely lovas hagyományok továbviviői is csatlakoztak, így a díjazottak között szép számban akadnak lovasemberek, rendőr- és honvéd kiválóságok.

Oklándon, 2022-ben Tiszteletbeli Székely címet kaptak (és ajánlóik):

Cey-Bert Róbert író, 1956-os szabadságharcos (Huth Gergely)
Gajdics Ottó újságíró (Fábry Szabolcs)
Dr. György László gazdaságstratégiai államtitkár, közgazdász (Dr. Kornya László)
Hajdú Márk, a kárpát-medencei Déryné Program programvezetője (Resetár Dániel)
Halas Áron, a Pannon Lovasakadémia igazgatója (Rombauer Tamás)
Kammerer Ágnes, a Csibészek Alapítvány elnöke (Gergely István)
Kanyóné Danó Tímea szatmári közösségformáló (Pikó Ildikó)
Kertész Attila huszár hagyományőrző (Tarcsa Csaba)
László Petra operatőr (Kelemen Éva)
Dr. Maczó Szilárd orvos (Málik Zoltán)
Madarász Róbert huszár hagyományőrző (Tarcsa Csaba)
Püski István könyvkiadó (Stefka István)
Veres Sándor (Vincze Andrea)

Érdemes megnézni László Petra és a PestiSrácok.hu “Kovászember” című portréfilmjét, mely Kelemen Levente törekvéseiről, életéről szól.

Vezető képünkön az idei díjazottak láthatóak az oklándi unitárius templomban.

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.