Az 1907 óta fennálló Amerikai Magyar Szövetség Washington DC-ben székel,  és az amerikai magyarok szervezeteit, egyházi közösségeit, intézményeit tömöríti. Küldetése kibővült az elmúlt 115 év alatt Magyarország jó hírnevének, a magyar kultúrának a védelmével és támogatásával. Ahogy közösségi oldalukon olvasható: „magyarságunk nem csupán származás vagy identitás kérdése, hanem a lelkünk legmélyebb érzése a hazánk iránt”.

YouTube player

A jubileumi rendezvényen a szervezők egyfajta történelmi időutazásra invitálták a vendégeket. Az volt a céljuk, hogy a résztvevők valamelyest érezzék, mi volt azoknak a magyaroknak a lelkében, akik több mint 100 évvel ezelőtt új hazára találtak Amerikában. Az érzésnek talán a legfontosabb motívuma az, hogy erős honvággyal, de hazaszeretettel a szívükben illeszkedtek be az amerikai közösségbe, és teremtették meg a terepet arra, hogy ápolják identitásukat. 

Dreisziger Zsuzsanna

Az Amerikai Magyar Szövetség clevelandi kötődésű szervezet, 1907-ben Ohióban lett bejegyezve. Dreisziger Zsuzsanna elmondta, hogy komoly, féléves munka előzte meg a mostani rendezvény létrejöttét, de mégsem saját érdemnek tekinti a gyönyörű közös ünnepet. Úgy véli, az érdem azoké a magyaroké, akik az elmúlt 115 évben megtartották identitásukat a diaszpórában, és azoké, akik szívügyüknek érezték, hogy – a világ bármely pontjáról – támogassák őket ebben. 

A gálavacsora fővédnöke Takács Szabolcs nagykövet úr volt, aki ünnepi beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét is felolvasta. Az ünnepélyen az Egyesült Államok különböző részeiről érkező vendégek mellett a Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezetője is részt vett. Az AMSZ vezetői (Dr. Németh Imre elnök, valamint Dreisziger Zsuzsanna és Balogh Gyula Elemér társelnökök) köszöntötték a – magyar értékek megőrzése és a magyar érdekek érvényesítése érdekében tevékenykedő – amerikai és magyar meghívottakat. Köztük volt a magyar felmenőkkel rendelkező Paul Kamenar, aki közel 10 éve dolgozik az Amerikai Magyar Szövetségben; Gáal-Schott Anikó, a washingtoni A. Gaal & Associates tervező és tanácsadó cég alapítója, aki 12 évesen kényszerült elhagyni Magyarországot. A márciusban – 82 éves korában – elhunyt Hilberth Tamás ügyvéd helyett a fia, ifj. Hilberth Tamás vette át a kitüntetést. A díjazottak között volt – elhivatott és közösségépítő média-munkásságáért – Molnár Zsolt, a Bocskai Rádió igazgatója és főszerkesztője is. Magyarországról érkezett Bényei Katalin, a Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezetője; Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Női  Unió Egyesület és a Batthyány Örökség Alapítvány elnöke; Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere; Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Körének elnöke. A hagyományos értékek mentén gondolkodó ifjúságot célzó szervezet vezetője a következő gondolatot hozta Washingtonba: Az első és legfontosabb üzenet, amit át szerettem volna adni, az az, hogy a fiatalokat nemcsak a jövő érdekli, hanem a múlt is. A többet tapasztalt emberekkel is együtt akarunk dolgozni, és fontosnak is tartjuk, mert a tudást azt tőlük tudjuk átvenni.

Batthyány Boldizsár

A jeles eseményt olyan előadók tették emelkedettebbé koncertetjükkel, mint Dolhai Attila és a Virtuózok három fiatal művésze (Balázs-Piri Soma – zongora, Lugosi Dániel – klarinét, Bácsy-Schwartz Zoltán – hegedű). Nagyon örülök, hogy együtt ünnepelhetjük a magyarságunkat itt, Amerikában is. – mondta Dolhai Attila, Jászai Mari-díjas Érdemes Művész a Bocskai Rádiónak, aki ekkor járt először Amerikában. Komoly felelősségnek érezte a fellépést, mivel Magyarországot képviselte, ugyanakkor pedig rendkívül szeretetteljes közegben találta magát: olyanok ültek a közönség soraiban, akik vágyják a magyar kultúrát. Egyet mondunk, s egyet gondolunk – Csodás volt megtapasztalni számára, hogy mennyire magával ragadta a hallgatóságot már a dalok első néhány taktusa is. 

Dolhai Attila

Az AMSZ az egy nagyon fontos meghatározó szakasza az életemnek, de a szívem vágya az, hogy felkutassuk a tengerentúli talentumokat, kis Picassókat kutassuk fel, mert ők a nemzet kincsei. Akik itt élnek közöttünk, de nem tudunk róluk. – fogalmazta meg a jövőre néző terveit Dreisziger Zsuzsanna, az Amerikai Magyar Szövetség társelnöke. Úgy látja, hogy a diaszpórában élő közel 2 millió magyarnak csupán 20 százaléka lehet, akik tartoznak valamilyen szervezetnek. Fontosnak tartja azokat is felkutatni és becsatornázni, akik még nem találták meg a magyar ajkú közösségüket, ahol otthonra lelhetnek. 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.