A Chicagói Magyar Kultúrtanács és Magyarország Chicagói Főkonzulátus rendezésében ismét megtartotta ünnepi megemlékezését a helyi magyarság. RÁCZ ESZTER, KCSP-ösztöndíjas beszámolója.

Március 17-én a szentmisével vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés, a liturgiát Skerl Alfonz atya vezette, Isten segedelméből. A mise után a szervezők állófogadással kedveskedtek a megjelenteknek.

A chicagói főkonzulátus munkatársai dr. Bencsik Zita főkonzullal és Pánczél Károly elnök úrral (középen), valamint kíséretével

Az ünnepi műsort a Kulturális Tanács elnöke, Demeter András nyitotta meg. Ünnepi beszédében köszönetet mondott, hogy ismét szép számmal gyűltek össze március idusán, Magyarország nemzeti ünnepén a Szt. István Katolikus templomban a helyi magyarok.

Elnök úr, beszédét követően, felkérte dr. Bencsik Zitát, Magyarország Chicagói Főkonzulját, aki beszédében megköszönte a chicagói magyar iskolák pedagógusainak az egész éves áldozatos munkájukat, továbbá köszönetet mondott a házigazda Szt. István Katolikus Templomnak, valamint tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnökének üzenetét az egybegyűlteknek.

Pánczél Károly, a Nemzeti összetartozás bizottság elnöke ajándékot ad át Demeter Andrásnak, a Kulturális Tanács részére

Díszvendéget köszönthettünk köreinkben: Pánczél Károly országgyűlési képviselő urat, Magyarország Parlamentjének Nemzeti összetartozás bizottságának elnökét. Elnök úr ünnepi köszöntőjében a magyarok szabadságának születésnapjáról beszélt, miszerint büszkék lehetünk rá, hogy nekünk magyaroknak két szabadság születésnapunk is van, valamint magyarként sok mindenre van okunk emlékezni. Beszédét egy Wass Albert idézettel zárta: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar bárhol is éljen.”

A Chicagói Magyar Baptista Egyház énekkara két énekkel emlékezett március hőseire. Nyúl Zoltán baptista lelkipásztor vajdaságból tette tiszteletét a közösségben, és mondta el ünnepi köszöntőjét a két ének között.

A cserkészek műsora

Az ünnepi műsorban felléptek a házigazda Szt. István Magyar Iskola és Óvoda nebulói két forradalmi verssel és énekkel. Az iskola 1939 óta működik a Szt. István Katolikus templom égisze alatt. Több mint 30 diák jár minden második héten az iskolába, ahol a nyelvtanulás mellett népi táncokat és játékokat is tanulhatnak. Küldetésük a magyar nyelv, kultúra tanítása és a magyar hagyományok, szokások megismertetése. Az ünnepi műsort Molnár Adrienn és El-Bissatine Emese tanáraik állították össze és tanították be a gyerekeknek.

Megemlékeztek márciusi ifjainkról a 19. Sz. Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat tagjai is. A Magyar Cserkészszövetség in extersis kötelékében 1963-ban alakult meg a cserkészcsapat, majd 1989-ben a Külföldi Magyar Cserkészszövetséghez került át. Tagjainak túlnyomó többsége nem magyar anyanyelvű, de mégis nagyon szépen beszélik a magyar nyelvet. Az összes cserkész tagja a Csík Hágó Magyar Iskolának, többek között ennek is köszönhető a magyar nyelvtudásuk. Céljuk, Gróf Teleki Pál szavaival fogalmazva, emberebb ember, magyarabb magyar nevelése. A csapatban 50 cserkész és 8 őrsvezető tevékenykedik, vezetőjük Jókay Jutka cserkésztiszt. ’48 eseményeit Iusco Bernadett KCSP-ösztöndíjas dolgozta fel, és ő állította össze az ünnepi műsorszámot a cserkészeknek, melyet Jókay Jutka csapatparancsnok egészített ki.

A Borozda fellépése

A cserkészek műsora után következett a Borozda néptáncegyüttes. Előadásukban magyar verbunk, valamint szatmári csárdás és friss összeállítást láthattak a megjelentek. A koreográfiát betanította Szűcs János,Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas és Toka Noémi, az együttes művészeti vezetője.

A szózat eléneklésével az ünnepi megemlékezés véget ért, ám a találkozás öröme és az ünnepség hangulata még hosszasan, melegséggel töltötte el a hazatérő magyarok szívét.

A szerző a Chicagói Magyar Kulturális Tanács KCSP-ösztöndíjasa.

A borítóképen a Szt. István Iskola és Óvoda növendékei láthatók.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.