Ferenc pápa és a fiatal közgazdászok támogatják a világgazdasági rendszer javítását célzó szövetséget minden ember életének jobbá tétele érdekében. Az egyezmény az Assisiben megrendezett háromnapos „Ferenc gazdasága” rendezvény gyümölcse.

Az Assisiben megszervezett „Ferenc gazdasága” rendezvény szombaton az utolsó napjához érkezett. Ferenc pápa ezen a napon csatlakozott a világ minden tájáról érkezett fiatalok ezreihez, hogy aláírja az Egyezményt. A fiatalok nevében egy thaiföldi lány, Lily Ralyn Satidtanasarn látta el kézjegyével a dokumentumot. A nyilatkozat a háromnapos rendezvény munkájának eredménye, ami beteljesíti a pápa kérését, amellyel a fiatal közgazdászokhoz, vállalkozókhoz és változást előidézőkhöz fordult, hogy kötelezzék el magukat a világ megváltoztatása mellett.

Egy jobb gazdaság létrehozása

Az Egyezményben a fiatalok elismerik a „nemzedékükre háruló felelősséget” és arra vállalkoznak, hogy életükben „a ma és a holnap gazdaságát az evangélium gazdaságává teszik”. A „Ferenc gazdasága” egyezmény egy listát sorol fel arról, hogy miként kellene a globális gazdaságot megváltoztatni Krisztus evangéliumával való kapcsolata révén. A „béke és nem a háború gazdaságának” kell kialakulnia, amely ellenzi a fegyverek terjesztését, viszont törődik a teremtett világgal, és az emberi személy, a család és az élet szolgálatában áll.

Egy ideális gazdaságban senki sem maradhat le, és mindenki számára elérhetővé és védetté kell tenni a biztonságos, méltó munkát. A pénzügyek ebben a modellben „a reálgazdaság és a munka barátjává és szövetségesévé válnak, nem pedig ellenségükké”. Tiszteletben kell tartani a népek értékeit és kultúráját, miközben csökkenteni kell a szegénységet és az egyenlőtlenséget. A gazdaságot ezért „az emberi személy etikájának kell vezérelnie, és nyitottnak kell lennie a transzcendenciára”. „Mindenki számára gazdagságot” kell teremtenie, azáltal, hogy örömet gerjeszt az anyagi javak helyett. „Hiszünk ebben a gazdaságban” – áll az Egyezményben. „Ez nem utópia, mert már építjük. Néhányan közülünk a rendkívül fényes reggeleken már megpillantottuk az ígéret földjének kezdetét.”

Az Egyezmény teljes szövege

Mi, fiatal közgazdászok, vállalkozók és változást előidézők, akiket Assisibe hívtak a világ minden részéről, tudatában a nemzedékünkre nehezedő felelősségnek, arra vállalkozunk ma egyénileg és közösségileg, hogy életünkben a ma és a holnap gazdaságát az evangélium gazdaságává tegyük, ami:

– a béke és nem a háború gazdasága,
– egy gazdaság, amely ellenzi a fegyverek, különösen a legpusztítóbb fegyverek terjesztését,
– egy gazdaság, amely törődik a teremtéssel és nem él vissza vele,
– egy olyan gazdaság, amely az emberi személy, a család és az élet szolgálatában áll, tiszteletben tartva minden nőt, férfit és gyermeket, időseket, és különösen a leggyengébbeket és a kiszolgáltatottakat,
– egy gazdaság, amelyben a törődés váltja fel az elutasítást és a közönyt,
– egy olyan gazdaság, amely senkit sem hagy maga mögött, hogy olyan társadalmat építsünk, amelyben az uralkodó mentalitás által elutasított kövek sarokkövekké válnak,
– egy gazdaság, amely elismeri és védelmezi a biztonságos és méltó munkát mindenki számára,
– egy gazdaság, amelyben a pénzügyek a reálgazdaság és a munka barátja és szövetségese, nem pedig ellensége,– egy olyan gazdaság, amely értékeli és megőrzi a népek kultúráját és hagyományait, minden élőlényt és a Föld természeti erőforrásait,
– egy gazdaság, amely küzd a szegénység minden formája ellen, csökkenti az egyenlőtlenségeket, és tudja, hogyan mondja Jézussal és Ferenccel együtt: „Boldogok a szegények”,
– egy gazdaság, amelyet az emberi személy etikája vezérel és amely nyitott a transzcendenciára,
– egy gazdaság, amely mindenki számára gazdagságot teremt, amely örömet és nem csak földi javakat szül, mert a boldogság, amelyben nem osztozunk másokkal, nem teljes.
Hiszünk ebben a gazdaságban. Ez nem utópia, mert már építjük. Néhányan közülünk a rendkívül fényes reggeleken már megpillantottuk az ígéret földjének kezdetét.

Assisi, 2022. szeptember 24.
A közgazdászok, vállalkozók, változáshozók, diákok és dolgozók

(Vatikáni Rádió)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.