Az elkövetkezendő hetek legaktuálisabb témájával foglalkoztunk vasárnapi adásunkban. A XXXII. Alkalommal megrendezésre kerülő ötkarikás játékok foglalkoztatják mostanában csaknem az egész világot.  A pandémia alatt 2020-ban meg nem valósult versenyek zárt kapuk között zajlanak Japánban. Faragó András sportriporterrel beszélgettünk  a rendhagyó olimpiáról, ünnepeltük az eddigi érmeket, és latolgattuk a magyar sportolók esélyeit.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan a világjárvány az idei évre kényszerítette a nyári olimpiát is. A Japán fővárosban és környékén kiérdemelt érmeken is a 2020-as felirat szerepel. Az olimpiai faluban és Japán-szerte szigorítások léptek életbe a július 23-i megnyitót követő hetekben, ugyanis felütötte a fejét a koronavírus delta variánsa. Minden eddiginél fegyelmezettebb hozzáállást kíván a sportolóktól és a szervezőktől az idei verseny. Az egyik ilyen érvágás a közönség buzdító hangjának a hiánya, amit ez alkalommal nélkülözniük kell a sportolóknak.  Még csak néhány napja tart a rendezvény, de a 206 ország szereplői azt bizonyítják, hogy a támogató publikum és a pezsgő olimpiai hangulat nélkül is derekasan helyt fognak állni.

A magyar csapat 173 tagú. A nemzeti lobogó színeiből komponált egyenruhában az ünnepélyes megnyitón láthattuk sportolóinkat Mohamed Aida és Cseh László zászlóvivők vezetésével. A többszörös ezüst- és bronzérmes bajnok 2021-ben leköszön, számára a tokiói úszás az utolsó olimpiai részvétellel egyenlő. A versenyzők közül az első aranyérmet Szilágyi Áron hozta el nemzetünknek. Történelmi jelentőségű siker, hogy három egymást követő olimpián szerzett érmet és büszkeséget Magyarországnak. Őt követte a szintén kardvívó Siklósi Gergely, aki a dobogó második fokára állhatott fel. Fiatal korát meghazudtoló erővel párbajozott. A második helyezés extra energiákat ad számára a következő, Párizsban készülődő olimpiára.

Érdekesség, hogy az újkori olimpiák történetében a karvívás különböző válfajai a legsikeresebbek. Ugyanakkor az összes sportág képviselője mögött plusz egy év felkészülés áll, ami erősen megváltoztathatja a mezőnyök erőviszonyait. Az úszás, a vízilabda, a kajak-kenu, az öttusa kategóriák a magyarok számára a legreményteljesebbek. Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Marosi Ádám neve hallatán nagyon sok drukker izgulja végig a televíziós közvetítést. Mindemellett mindig vannak olyan sportolók, akik okozhatnak meglepetést egy váratlanul kiemelkedő teljesítménnyel. Faragó András szerint ilyen tehetséges a vitorlázó Berecz Zsombor, vagy a lövészetben jeleskedő Péni István.

„Ha van siker a sportban, akkor a társadalom számára az olyan plusz energiákat tud mozgósítani, amelyek megkönnyítik a mindennapok nehézségeit.” – fogalmazott a sportszakértő. Nagy büszkeség számunkra, hogy egyes nemzetközi szervezetek akár 28 érmet is jósolnak nekünk. Az olimpia terhe egyfajta pozitív adrenalint jelenthet egyes sportolók számára, míg mások összeroppannak a nyomás alatt. Mindannyian szívből reméljük, hogy Magyarország képviselői számára erőt és kiváló teljesítményt fog jelenteni a tokiói hajrá.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.