„Aki énekel, kétszeresen imádkozik.” – Szent Ágostonnak tulajdonítja ezt a gondolatot a történelem, amellyel Dr. Marton Máriusz, a clevelandi adventisták lelki vezetője is mélyen azonosulni tud. Úgy véli, a zene közelebb visz az Istenhez, és olykor sokkal nagyobb hatása van a szívre, mint egy prédikációnak. A lelkipásztor nemzeti ünnepünk közeledtével egy klasszikus koncertre invitálja az emlékezőket. Hogy miért lesz egyedülálló és különleges a rendezvény, kiderül beszámolónkból.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A koncert október 16-án, szombaton 19 órakor kezdődik a John Carroll Egyetem dísztermében (Kulas Auditorium). „Számomra nagyon lelkesítő dolog a zene.” – A rendezvény megálmodója és karmestere, Dr. Marton Máriusz nem csupán a zene nagy kedvelője, hanem lelkes és szakértő művelője is. Állítása szerint gyermekkorában semmilyen zenei hallása nem volt. Ennek ellenére az volt az álma, hogy zenét tanuljon. Az Úr meghallgatta imáit, és szorgalmas gyakorlása is gyümölcsöző volt: felvételt nyert a zenei konzervatórium klasszikus gitár és zongora szakirányára.

Zeneszerzői tehetsége csakhamar megmutatkozott, ugyanis a kötelező darabok gyakorlása közben mindig érezte a késztetést, hogy hozzáadja saját hangjegyeit a műhöz. Mondanunk sem kell, tanárai nem elismeréssel jutalmazták, hogy hozzányúlt olyan nagy klasszikusok alkotásaihoz, mint például Vivaldi.  Egyik oktatója javaslatára végül váltott, gitárszakról a zeneszerzői pálya felé fordult. Azóta kreativitását az Úr dicséretét zengő dalok írásában éli ki. A Zsoltárok Könyvének sorai szokták bátorítani a további komponálásra. Véleménye szerint a boldogság, a szomorúság, a vidámság és a nyomorúság pillanatait egyaránt meg kell énekelni, hiszen a Bibliából tudjuk, hogy Dávid így tett.

A régi egyházi énekekkel is szívesen foglalkozik, de a saját érzéseire épülő szerzemények állnak igazán közel a lelkéhez. A zenés est programját utóbbiakból állította össze. A repertoár nyolc darabot foglal magába, a válogatásnál a változatos stílusok és melódiák kombinálására törekedett.

„Megemlékezünk a hőseinkről, köztük is a legnagyobbról Jézus Krisztusról.” – Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő keresztény alkalmon három fiatal tehetség mutatja meg magát a nagyérdeműnek: a zongoránál Pásztor Gréta, Mészáros Levente bariton énekes, valamint Gherzan Gwyneth hegedűművész. A szólisták előadását a Cleveland Federation of Musicians egyik harminckét tagból álló kamarazenekara fogja kísérni. Az adventista istentiszteletek alkalmával már több olyan koncerten részt vehettek a családok, ahol a lelkipásztor úr énekelt, vezényelt vagy játszott, ám ez az októberi megemlékezés minden felekezetnek, a clevelandi magyarság teljes egészének szól, egyszerre szolgál nemzeti és vallási ügyet.

Dr. Marton Máriusz énekhangja is őszinte elismerésre érdemes. Legutóbbi adásunkban követőink az Oh, áldott nap című lemezről hallhattak néhány dalt. A felvételek érdessége, hogy az adventista lelkipásztor egyszemélyben, a modern technika vívmányainak segítségével szólaltatja meg mind a négy tónust. Az említett CD listáján lévő egyik legszebb ének az Oh, jertek ti népek. Ezt üzeni az esemény házigazdája minden olvasónknak.

Jöjjenek el Önök is, hogy szeretetünkkel és jelenlétünkkel támogassuk a helyi közösség művészeit. Szólaljanak meg szíveinkben egyszerre a szabadság hangjai!

 További részletekről és az előadókról itt tájékozódhat: https://www.facebook.com/events/1163989880677890/

Jegyvásárlásra pedig a következő hivatkozásra kattintva van lehetőség: https://www.bocskairadio.org/tickets/

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.